Cali-teachers-810x500.png

Kalifornský federálny súd vydal príkaz, ktorý bráni škole nútiť učiteľov klamať rodičom

45
Kultúra života

Kalifornský federálny súd udelil učiteľkám Elizabeth Mirabelliovej a Lori Ann Westovej milosť v súvislosti s nebezpečnou politikou školského obvodu, ktorá ich núti klamať rodičom o pohlavnej identite ich detí.

Právnici Spoločnosti Thomasa Mora úspešne presvedčili súd, aby vydal predbežný súdny príkaz zakazujúci presadzovanie urážlivej politiky školského obvodu Escondido Union School District, kým sa prípadom bude zaoberať súd. Súdny príkaz, vydaný 14. septembra, tiež zamieta návrhy na zamietnutie prípadu, ktoré podali Escondido Union School District aj kalifornské ministerstvo školstva.

Mirabelli a West žalujú správcov v Escondido Union School District, kalifornské ministerstvo školstva a Rincon Middle School. V žalobe podrobne opisujú porušenie klauzúl o slobode prejavu a slobode výkonu práva podľa prvého dodatku v súvislosti s politikou, ktorá umožnila aktivistom “kooperovať so školskými obvodmi pri presadzovaní rodovej teórie.” Súčasná politika školského obvodu Escondido Union School District núti zamestnancov klamať rodičov o tom, či ich vlastné deti požiadali o sociálnu zmenu pohlavia v škole - čo je v priamom rozpore s dlhodobou politikou, podľa ktorej majú byť učitelia k rodičom úprimní.

“Toto je neudržateľná situácia, do ktorej sú učitelia postavení,” vysvetlil Paul M. Jonna, špeciálny poradca Spoločnosti Thomasa Mora a partner spoločnosti LiMandri and Jonna LLP. “Pedagógovia sú tradične považovaní za veľmi významných aktérov vo vývoji dieťaťa, ktorí spolupracujú s rodičmi — nie ich nahrádzajú — v neuveriteľne dôležitej zodpovednosti za výchovu detí. Štát Kalifornia a školský obvod Escondido Union vytvorili neúnosný scenár, v ktorom postavili týchto dvoch kľúčových činiteľov v živote dieťaťa’proti sebe tým, že medzi nich postavili zámernú oponu nečestnosti.

V žiadosti o vydanie predbežného opatrenia Mirabelli a West tvrdili, že boli porušené ich práva na slobodu prejavu a slobodné vyznávanie náboženstva podľa prvého dodatku. Súd im dal za pravdu a uviedol: “Mirabelli a West stoja pred nezákonnou voľbou v zmysle: ‘stratiť vieru a udržať si prácu, alebo zachovať si vieru a stratiť prácu.’”

Príkaz rýchlo poukázal na problémy s touto politikou, označil ju za “trojnásobnú škodu,” a podrobne opísal zneužívanie, ktoré uvaluje na deti, rodičov a učiteľov. Súd uviedol, že politika vylúčenia rodičov:

“ … poškodzuje dieťa, ktoré potrebuje rodičovské vedenie a prípadne zásah psychiatra, aby sa zistilo, či je nesúlad organický, alebo či je výsledkom šikanovania, tlaku rovesníkov alebo prchavého impulzu. Poškodzuje rodičov tým, že ich zbavuje dlhodobo uznávaného práva podľa štrnásteho dodatku na starostlivosť, usmerňovanie a rozhodovanie o zdravotnej starostlivosti o svoje deti. A napokon poškodzuje žalobcov [učiteľov], ktorí sú nútení porušovať práva rodičov tým, že nútia žalobcov zatajovať informácie, ktoré považujú za rozhodujúce pre blaho svojich žiakov — porušujú náboženské presvedčenie žalobcov’”

Prečítajte si uznesenie: (1) Vyhovenie návrhu na vydanie predbežného opatrenia; (2) Zamietnutie návrhov na zamietnutie, ktoré 14. septembra 2023 vydal sudca Roger T. Benitez z Okresného súdu Spojených štátov amerických pre južný okres Kalifornie v súdnom spore Thomas More Society’v mene pedagógov Elizabeth Mirabelli a Lori Ann West, Mirabelli, et al. v. Olson, et al. zde [https://tinyurl.com/5e96m5e2].

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť v práve úctu k životu, rodine a slobode. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org