Francúzsko prisľúbilo legalizáciu homosexuálnych „manželstiev“ s možnosťou adopcie detí

1,604
Kultúra smrti

PARÍŽ, FRANCÚZSKO, 2. júl 2012 (LifeSiteNews.com) - V čase, keď sa homosexuáli a ich politickí stúpenci zúčastňujú na oslavách „gay pride“, francúzska vláda zverejnila plány zlegalizovať homosexuálne „manželstvá“ v rámci „nasledujúcich pár mesiacov.“ Homosexuálne manželstvá by tým nahradili súčasný zákon, ktorý homosexuálom povoľuje uzatvárať civilné partnerstvá. Francúzsko by sa tak stalo siedmou krajinou EÚ, ktorá homosexuálne manželstvá povoľuje a tým by sa projilo k Dánsku, Portugalsku, Španielsku, Belgicku, Holandsku a Švédsku.

„Vláda si na nasledujúcich niekoľko mesiacov dala za cieľ pracovať na implementácii záväzkov zo svojej predvolebnej kampane. Týka sa to hlavne boja proti diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity,“ oznamuje oficiálne vyhlásenie prezidentskej kancelárie.

„Do roka budú môcť ľudia rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvá a adoptovať si deti,“ povedala pre denník Le Parisien Dominique Bertinottiová, francúzska ministerka rodiny, ktorá sa v Paríži zúčastnila Pride pochodu.

Povedala, že je „presvedčená,“ že nová legislatíva „bude schválená v roku 2013.“ Dodala, že „akýkoľvek spoločenský pokrok je prínosom pre spoločnosť ako celok.“ Oficiálne vyjadrenie vlády tieto plány potvrdzuje, ale neuvádza žiadny konkrétny dátum.

Francúzsky parlament v roku 2011 odmietol návrh zákona, keď vtedy vládnuca väčšinová Únia za ľudové hnutie prehlasovala socialistov, ktorí tento návrh podporovali. Socialisti vtedy prisľúbili, že ak sa v nasledujúcich voľbách stanú vládnucou stranou, bude tento návrh pre nich prioritou. Počas svojej predvolebnej kampane kandidát socialistov a terajší prezident François Hollande verejne vyslovil svoju podporu homosexuálnym „manželstvám“ a adopciám detí homosexuálnymi partnermi.

Bertinottiovej komentáre nasledovali po vyjadreniach premiéra Jean-Marca Ayraulta, ktorý povedal: „Právo na manželstvo a adopciu pre všetkých bude zavedené“ počas 5 rokov Hollandovej vlády.

Nová legislatíva nahradí občiansku dohodu solidarity (pacte civil de solidarité alebo PACS), ktorá zaručovala civilným partnerstvám takmer rovnaké práva a privilégiá ako manželstvu muža a ženy. V niektorých oblastiach povoľovala partnerom rovnakého pohlavia mať ceremónie identické s tými u civilných manželstiev.

Homosexuálnych aktivistov potešilo, že táto správa prišla v čase „gay pride“ pochodov. „Toto je špeciálny pochod, pretože toto je prvýkrát, čo máme vládu, prezidenta a parlament, ktorí podporujú pokrok,“ povedal Nicolas Gougain, hovorca Inter-LGBT, skupiny zasadzujúcej sa za práva homosexuálov.