Vedenie školy pomohlo 15-ročnému dievčaťu ísť na potrat bez vedomia rodičov

1,946
Kultúra smrti

5. jún 2012 (LifeSiteNews.com) - V Anglicku je na pretrase prípad, kedy zamestnanci školy pomohli dievčaťu ísť na potrat poza chrbát  rodičov.

Pätnásťročné dievča zo školy v Salforde, oblasť Manchester, údajne tvrdilo, že radšej o svojom tehotenstve povie v škole než doma.

Podľa večerníka Manchester Evening News sa zamestnanci školy uistili, že dievča si je istá svojím rozhodnutím ísť na potrat a následne jej pomohli dostaviť sa na zákrok. Zo školy ju v ten deň ospravedlnili. 

Rodičia sa o celej veci dozvedeli až keď bolo po všetkom.

Vedenie školy sa k prípadu odmietlo vyjadriť. John Merry, asistent vedenia pre služby detí a mladistvých v Salfordskej rade podľa vyjadrenia večerníka zamestnancov školy obhajoval.

"V takýchto situáciách sú pre školy stanovené veľmi jasné a prísne smernice. Vytvorené boli v najlepšom záujme o deti a mali by sa v takýchto situáciách dodržiavať."

Podľa kontroverznej smernice z roku 2004 sa právo z roku 1986 povoľujúce predpis antikoncepcie neplnoletým bez vedomia rodičov vzťahuje aj na poskytnutie potratu za rovnakých podmienok. Túto politiku neúspešne napadla na súde matka dvoch neplnoletých dcér, z ktorých bola jedna tehotná.

Michaela Astonová, učiteľka a hovorkyňa pro-life dobročinného spolku LIFE (Život) poukázala na skutočnosť, že škola vyžaduje súhlas rodičov aj na podanie obyčajnej tabletky proti bolesti.

"Prečo by sa mal taký vážny zákrok robiť v tajnosti? Škola nesie spoluvinu na zatajovaní a podieľa sa dokonca na závažnej, kontroverznej a potenciálne škodlivej udalosti v živote niekoho dcéry. Keď sú školy vopred dohovorené s potratovým priemyslom, podkopávajú rodičovské práva a pomáhajú budovať nedôveru medzi rodičmi a deťmi. To, že zákon niečo také povoľuje ešte neznamená, že je to aj etické alebo správne."

Astonová sa taktiež vyjadrila, že ak by sa vyžadoval súhlas na vykonanie potratu rodičov, mohlo by dôjsť k nižšiemu počtu takýchto zákrokov ako aj tehotenstiev neplnoletých dievčat.

Podľa štatistík z Ministerstva zdravotníctva Veľkej Británie v roku 2011 podstúpilo potrat 3,258 dievčat, ktoré ešte neprekročili vekovú hranicu 16 rokov.