Turecký premiér presadzuje sprísnenie vykonanie potratu

1,614
Kultúra života

7. jún 2012 (LifeSiteNews.com) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan nahneval pro-potratové feministky návrhom na zníženie hranice tehotenstva pre vykonanie potratu. Potrat by tak bolo možné vykonať len do prvých štyroch týždňov tehotenstva. Podľa vyjadrení kritikov ide o opatrenie, ktoré prakticky vylúči chirurgické potraty v krajine.

Výbor Rady Európy pre rovnosť a rovnaké zaobchádzanie mu za túto iniciatívu adresoval napomenutie. Rovnako reagovala aj pro-potratová skupina za “ľudské práva“ Amnesty International.

Stovky ľudí minulú nedeľu údajne reagovali na návrh pochodom v Istanbule. Vyhlasovali, že je to prejav mysogynie a že oberá ženy o ich právo rozhodovať o svojom tele. V rukách držali transparenty s nápismi “Potrat je právom“ a “Je to moje telo“.

Podľa tureckých zdrojov Výbor Rady Európy pre rovnosť a rovnaké zaobchádzanie odpovedal na Erdoganovu iniciatívu takto: „Zakáz potratov nevedie k zníženiu počtu potratov, ale len k vykonávaniu potratov v tajnosti.“. Tvrdenie, ktoré pro-life organizácie popierajú na základe dôkazov zo štatistík krajín, kde v minulosti platil zákaz vykonávať potraty.

Výbor tiež namieta, že taký zákon by znamenal útok na “sexuálne a reprodukčné zdravie“. Pojem, ktorý je považovaný za nepoužiteľný vo vzťahu k potratu v medzinárodných zmluvách.

„Vítajúc fakt, že Turecko bolo prvou krajinou ratifikujúcou Dohodu Rady Európy pre prevenciu a potláčanie násilia na ženách a domáceho násilia, Výbor nalieha na tureckých predstaviteľov, aby nestavali prekážky právam žien, a to ani v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia,“ napísal údajne Výbor.

Medzinárodná organizácia Amnesty International, ktorá už pred niekoľkými rokmi opustila svoju neutralitu ohľadom potratov a začala otvorene lobovať za zabíjanie nenarodených ako za “ľudské právo“ uviedla, že vyhlásenia predsedu vlády Erdogana vzbudili „hlboké obavy“. Taký zákon by „ohrozil život a zdravie tureckých žien“.

Útoky proti Erdoganovi začali už 25. mája tohto roku, keď začal odsudzovať potraty ako vražednú formu kontroly populácie.

„Nikto by nemal mať právo povoliť ich vykonávanie. Nie je žiadny rozdiel v tom, či zabijete bábätko v maternici jeho matky alebo ho zabijete po narodení,“ povedal Erdogan. Taktiež vyhlásil, že cieľom potratov je „zabrániť, aby počet obyvateľov tejto krajiny ďalej narastal“.

„Potrat vnímam ako vraždu. Kruhom a členom médií, ktoré sú proti mojim tvrdeniam, hovorím: Žijete a dýchate Uludere. Každý potrat je Uludere,“ vyhlásil Erdogan, odvolávajúc sa na letecký nálet v roku 2011, ktorého následkom bolo náhodná smrť 34 tureckých civilistov.

Potrat na požiadanie počas prvých desiatich týždňov tehotenstva bol v Terecku legalizovaný v roku 1983 a z lekárskych dôvodov v roku 1965. Pôrodnosť v krajine sa podľa francúzskej spravodajskej agentúry AFP znížila z hodnoty 3.14 na 2.11 dieťaťa na pár.