Španielskeho biskupa chcú stíhať za kázeň o homosexualite

2,085
Kultúra smrti

18. apríl 2012 (LifeSiteNews.com) - Homosexuálne skupiny žiadajú začatie trestného stíhania španielskeho biskupa za jeho kázeň, v ktorej zopakoval učenie katolíckej cirkvi spájajúce homosexuálny životný štýl s utrpením v pekle. Biskup následne poskytol rozhovor, kde sa kladne vyjadril k psychologickej liečbe homosexuálneho správania.

Biskup diecézy Alcalá de Henares Juan Antonio Reig Plà spustil humbuk na Veľký Piatok, keď predniesol kázeň o smrti duše v dôsledku hriechu.

Odvolávajúc sa na rôzne druhy hriešneho konania ako cudzoložstvo, krádež, nevyplatenie mzdy zamestnancom, Reig Plà  pridal na zoznam aj homosexuálne správanie. S prihliadnutím na každý spomenutý príklad hriechu, biskup hovoril o akte samotnom a o výslednej záhube duše.

O homosexuálnom správaní Reig Plà povedal: „Nikto nesmie kaziť ľudí, ani falošnými správami. Rád by som niečo povedal tým, ktorí sa nechajú uniesť mnohými ideológiami. Pokiaľ ide o správne videnie ľudskej sexuality, v konečnom dôsledku zlyhávajú. Myslia si, že od detstva ich priťahovali ľudia rovnakého pohlavia a niekedy, aby to dokázali, stávajú sa narušenými, začnú s prostitúciou alebo s návštevami homosexuálnych nočných klubov. Uisťujem vás, že (tam) nájdu peklo.“.

Po rozhorčení, ktoré vyvolala kázeň, ktorá odrážala trvalé učenie katolíckej cirkvi o sexuálnej deviácii, Reig Plà poskytol interview internetovým novinám Religion en Libertad (Náboženstvo v slobode). Tu detailnejšie vysvetlil svoj postoj a dodal, že homosexuálne  sklony je možné liečiť.

V modernej spoločnosti sme konfrontovaní s „programom vypočítanej “dekonštrukcie“, ktorý je tolerovaný v každom prostredí (vo vzdelávaní od najútlejšieho detstva, v časti médií, v práci, vo voľnom čase atď.). Program dodatočne zahŕňa aj „propagáciu a podporu množstva diabolských zákonov a niektoré vplyvné lobingové skupiny, ktoré určujú, čo je politicky správne, a teda sociálne akceptovateľné,“ povedal biskup.

„Deti, adolescenti a dospelí sú na základe uvedených faktorov čoraz viac vyzývaní, aby zistili, aká je ich sexuálna identita. Časom sa na nich nalieha, aby “si overili a potvrdili“ svoje “sexuálne preferencie“. A niektorí z nich padnú do pasce,“, dodáva.

„My kňazi poznáme súkromné životy ľudí, počúvame a pomáhame tým veriacim, ktorí si to žiadajú. Preto vieme, že dôsledkami sú utrpenie a skaza, hovorovo povedané “peklo“ zo života.

Odpustenie a terapia pre tých, ktorí trpia homosexuálnymi sklonmi

Biskup zdôraznil, že tí, ktorí sú zapletení v homosexuálnom životnom štýle a iných formách hriechu, majú stále nádej a môžu nájsť duchovné uzdravenie vo sviatostiach a v učení katolíckej cirkvi. Navyše, pre trpiacich homosexuálnymi sklonmi je k dispozícii psychologická terapia.

„S pomocou Ducha Svätého, ktorý je všade s nami, je vždy možné nastúpiť na cestu návratu do domu nášho Otca,“ povedal Reig Plà. „Cirkev ponúka všetky poklady, ktoré do nej Kristus vložil: Slovo Božie, sviatosti (osobitne sviatosť zmierenia a Eucharistiu), modlitbu atď.“.

„S pomocou Božej milosti a sprevádzaní kňazmi, poradcami a katechétmi, v niektorých prípadoch aj profesionálmi, ľudia s SSA (príťažlivosťou rovnakých pohlaví) môžu žiť cudne (s nadvládou nad sebou samými). Nie bez boja, ale život každého kresťana, ktorý chce žiť podľa Božej vôle zahŕňa až do posledného dňa aj boj proti pokušeniam,“ povedal.

Reig Plà poznamenal, že hodnotenie homosexuálnej príťažlivosti ako “skutočnej poruchy“ a homosexuálneho správania ako „skutočného zla“, rovnako ako možnosť liečby pre homosexuálov, je potvrdená v dokumentoch katolíckej cirkvi.

„Musím pokorne povedať, že všetko, čo som vyjadril v homílii, zodpovedá Magistériu katolíckej cirkvi,“ povedal biskup. Dodal ešte, že Katechizmus katolíckej cirkvi požaduje, aby ľudia s homosexualitou boli „prijímaní s rešpektom, súcitom a ohľaduplnosťou“ a aby „sme sa voči nim nedopustili nespravodlivej diskriminácie“.

Akokoľvek, Vatikánska kongregácia pre náuku viery, pod vedením vtedajšieho kardinála Ratzingera, dnes pápeža Benedikta XVI., v roku 1986 stanovila, že taká príťažlivosť reprezentuje „viac alebo menej silnejšiu tendenciu k správaniu, ktoré je vo svojej podstate z morálneho uhla pohľadu zlé“ a preto nie je „objektívne v poriadku.“.

Citujúc ďalší vatikánsky dokument s názvom Ľudská sexualita: Pravda a poslanie, Reig Plà súhlasil, že „rodičia, ktorí v štádiu detstva alebo dospievania spozorujú na svojich deťoch niektoré prejavy spomínanej tendencie alebo správania, mali by sa obrátiť s prosbou o pomoc na expertov s potrebnou kvalifikáciou.“. „Mnohé prípady, špeciálne ak praktizovanie homosexuality ešte nebolo hlboko zakorenené, môžu byť vhodnou liečbou pozitívne vyriešené.“.

Skupiny homosexuálov a socialistov žiadajú trestné stíhanie

Za biskupove názory o nemorálnosti homosexuálnych skutkov, pridržiavajúce sa katolíckeho učenia, ho niektoré homosexuálne a socialistické organizácie odsudzujú a vyzývajú, aby sa začalo jeho trestné stíhanie pre „homofóbiu“ a „podnecovanie k nenávisti.“.

Španielska konfederácia združení lesbičiek, gayov, bisexuálov a transsexuálov (COLEGAS) už podala formálne obvinenie na Španielsku generálnu prokuratúru. Ľavicovo orientované španielske noviny El Pais informovali, že Spolková federácia lesbičiek, gayov, transsexuálov a bisexuálov (FELGTB) so skupinou Gay Collectives z Madridu tiež plánuje podať žalobu na madridskú prokuratúru za „podnecovanie diskriminácie a nenávisti.“.

COLEGAS navyše žiada, aby liečba homosexuálov „predstavovala jasné porušenie Charty práv dieťaťa, v zmysle najzákladnejšej kultúry rešpektovania rôznorodosti, tak ako je to všeobecne uplatňované v USA a v niektorých európskych krajinách.“. Tiež tvrdí, že „katolícka cirkev nemôže permanentne na svoju obhajobu využívať ústavnu ochranu a propagovať segregáciu a diskrimináciu založenú na postojoch, ktoré spoločnosť dávno zavrhla.“.

Biskupa podporili katolícke organizácie, vrátane Medzinárodnej federácie katolíckych lekárskych asociácií (FIAMC), skupiny pro-life a pro-family, napríklad španielska vplyvná Hazte Oir (Dajte o sebe vedieť) a katolícka blogosféra.

Biskup Reig Plà hovorí, že necúvne.

„Nechcem sa nikoho dotknúť, ale nezapriem pravdu z lásky k blížnemu,“ uviedol pre Religion en Libertad.