750 libier za predaj vajíčka

2,092
Kultúra smrti

LONDÝN, 17. mája 2012 (LifeSiteNews.com) – Prolife organizácia vo Veľkej Británii odsúdila prax kupovania a predávania „vajíčok” univerzitných študentiek. Túto praktiku nazvala vykorisťovaním žien a tvrdí, že ide o porušenie medzinárodných noriem o komercionalizácii ľudského tela, jeho tkanív a orgánov.”

Daily Mail nedávno priniesol správu, že spoločnosť Altrui - spoločnosť zaoberajúca sa kúpov vajíčok sídliaca v Hawes, North Yorkshire, ponúkala cambridgeským študentkám 750 libier za ich vajíčka.

Daily Mail oznámil, že v študentských skrinkách sa našli tisícky letákov, z ktorých ale nebolo jasné, že informácia pochádza od komerčnej spoločnosti.

Spoločnosť Altrui tvrdí, že ich jeden pár požiadal, aby im pomohli distribuovať letáky v Cambridge.

Na letákoch, kde je tento pár aj zobrazený, je otázka: „Pomohli by ste nám založiť si rodinu?”

„Túžime byť rodičmi, ale zriedkavá genetická chyba, ktorá zapríčiňuje opakované samovoľné potraty, nám v tom bráni. Hľadáme skutočného anjela, ktorý by bol naším darcom vajíčok.”

„Nevieme si predstaviť väčší dar ako šancu milovať dieťa.”

Altrui sa nevenuje oplodneniu IVF ani podobným liečbam neplodnosti, ale pracuje ako prostredník medzi neplodnými pármi a  „darcami”. Za službu si necháva platiť 1 300 libier. Britské zákony povoľujú „kompenzáciu” pre „darcov” pohlavných buniek - vajíčok alebo spermií, čo je zo strany zástancov prolife veľmi kritizované.

Anthony Ozimic, hovorca Spoločnosti pre nenarodené deti, povedal, že prax kupliarstva na univerzitách „zneužíva študentov s obmedzeným príjmom v čase, keď sa ešte vyvíjajú a rozvíja sa ich osobnosť a hodnoty, nádeje a pocity ohľadom rodičovstva.”

„Slúži záujmom priemyslu liečby neplodnosti, pre ktorý je zisk a prestíž prednejšie ako blaho pacientov,” povedal.

Spoločnosť Altrui sa obraňuje tvrdiac, že „úplne stojí za svojimi etickými štandardmi” a poukázala na to, že samotné letáky nespomínajú nič o finančnej kompenzácii za „donáciu”. „Altrui nikoho nenútila a ani nelákala, aby sa stal darcom,” povedala spoločnosť.

Altrui je len malá kvapka v masívnom medzinárodnom priemysle, ktorý vznikol okolo umelého oplodnenia predávajúceho ľudské tkanivá. Prax náboru univerzitných študentov kvôli ich pohlavným bunkám bol v USA kritizovaný, obzvlášť kvôli nebezpečným procedúram vrátane liekov na zvýšenie ovulácie, ktoré musia ženy podstúpiť.

Daily Mail citoval Josephine Quintavalle z organizácie Comment on Reproductive Ethics (Komentáre k reprodukčnej etike), ktorá varovala, že za kampaňou nie je len legitímna túžba párov po dieťati, ale strašidlo eugeniky (kríženie ľudského druhu).

„Toto nie je darovanie, toto je nakupovanie a predávanie ľudských vajíčok,” povedala. „Vyvoláva to otázku ohľadom eugeniky pretože, podobne ako v USA, aj tu sa zameriavajú na univerzitných študentov, pretože majú vyššie IQ. Čím lepší mozog, tým vyššia hodnota.”