V Botswane narastá tlak na legalizáciu potratov

1,142
Kultúra smrti

GABORONE, Botswana, 5. mája 2012 (LifeSiteNews.com) – Úvodník v novinách Botswana Gazette priniesol tento týždeň správu o masovom vystupňovaní tlaku na legalizovanie potratu zo strany medzinárodných mimovládnych organizácií. Legalizácia by mala byť riešením množstva strastí, ktoré  túto krajinu trápia. O výzvu sa začali zaujímať médiá a niekoľkí členovia vlády, vrátane námestníka ministerky pre miestnu samosprávu Botlhogile Tshireletso, ktorá zvolala zasadnutie vlády za účelom zváženia úplnej legalizácie.

Trestný zákon považuje potrat za trestný čin, s výnimkou prípadov otehotnenia pri znásilnení, „zneuctení“ alebo incestu; výnimkou sú tiež prípady, keď je tehotenstvo „rizikom pre život matky alebo môže spôsobiť poškodenie jej fyzického alebo psychického zdravia“ alebo v prípadoch, keď je možnosť, že „nenarodené dieťa by mohlo trpieť alebo by sa uňho mohla neskôr vyvinúť fyzická alebo psychická abnormalita“. Potraty v prípadoch znásilnenia, incestu alebo „poškodenia plodu“ musia písomne odsúhlasiť dvaja lekári a všetky takéto potraty musia byť vykonané vo vládou schválených nemocniciach alebo špecializovaných „klinikách“. Oficiálne len potraty zo „sociálnych a ekonomických dôvodov“ alebo potraty „na žiadosť“ nie sú podľa zákona dovolené.

Aj napriek týmto všeobecným výnimkám, vrátane notoricky známej výnimky „psychického zdravia“, ktorá v mnohých západných krajinách otvárala dvere ozajstnému potratu na požiadanie, medzinárodné organizácie a niektorí lokálni politici agitujú za zrušenie všetkých obmedzení.

Zmienka v úvodníku Gazette 2. mája znela takto: „Výsledkom zákona je veľmi sťažená možnosť žien ukončiť svoje tehotenstvo. Znamená to, že ženy, ak si chcú uplatniť svoje reprodukčné práva a urobiť vedomé rozhodnutie o tom, či chcú alebo nechcú zostať tehotné, sa musia uchýliť k vykonaniu potratov na ulici.“.

„Obmedzujúce kritériá legálneho potratu a pokračujúca kriminalizácia potratov dotláča ženy k nebezpečným potratom a k skorým úmrtiam,“ píše sa v úvodníku. Pokiaľ potrat zostáva zakotvený v trestnom zákonníku, sťažuje sa redaktor, nebude ho možné považovať za „právo“.

Vo februári tohto roku, ministerka Tshireletso v reakcii na prejav o rozpočte vyzvala vládu, aby legalizovala potrat: „Len nedávno sme sa mali možnosť dočítať sa o šiestich hlavách detí, ktoré boli nájdené vo vedre. Neskôr sme počuli o prípade, keď psy vyhrabali hlavu vyhodeného ľudského plodu.“.

„Tieto veci sú znepokojujúce. Sú výsledkom nelegálnych potratov. Preto zvolávam vládu za účelom legalizácie potratu, aby zúfalé tehotné ženy mali prístup k bezpečnejším, legálnym a slušným potratom.“.

V roku 2011 ministerka Tshireletso podporila výzvu predchádzajúcej prezidentky Botswany na legalizáciu prostitúcie, ktorú označila ako „sexuálnu prácu“, hovoriac, že ženy, ktoré si zarábajú si sexom „sú nielen tie, ktorých nazývame „dámy noci“.“

„Mám mužov priateľov, ktorí mi povedia, kde si sex kupujú. Poďme teda dekriminalizovať sexuálnu prácu, za účelom chrániť tých ľudí, ktorí sú podvedení, pretože sa nemajú kde obrátiť o pomoc.“.

Botswana je stále prevažne kresťanskou krajinou, s viac ako 70 percentami obyvateľstva hlásiaceho sa k rôznym náboženským vyznaniam. Kresťanstvo, ktoré má medzi nimi vedúce postavenie, sa už vyjadrilo proti posledným výzvam na legalizáciu potratu. Pastor Biggie Butale, hlava evanjelického spoločenstva v Botswane povedal: „Potrat je nepochybnou vraždou,“ a cirkvi ho nikdy neakceptujú.

„Takýto čin je morálne neprijateľný, pretože ide o vraždu; všetky ostatné práva podliehajú právu na život a my nikdy nemôžeme podporiť vraždu nevinných nenarodených detí, ktoré sa nemôžu brániť,“ uviedol Butale. „Ako cirkev sa zjednocujeme za účelom obrany života a odmietame akékoľvek pokusy na legalizáciu potratu v našej krajine.“.

Butale varoval pred hroznými následkami legalizácie potratu v Botswane, ktorá sa tak, podľa neho, dehumanizuje.

Botswana je krajinou, ktorá sa trápi problémami týkajúcimi sa zdravia, úmrtnosti detí a matiek a nekontrolovanou mimomanželskou sexuálnou aktivitou, a ako taká je zároveň špeciálnym cieľom medzinárodných skupín na kontrolu populácie. Ministerstvo zahraničných vecí USA zaregistrovalo, že HIV sa rozširuje najmä pri heterosexuálnom kontakte a že počet mladých dievčat, ktoré sú infikované, ďaleko prevyšuje počet infikovaných mladých mužov.

Aj keď priemerná očakávaná dĺžka života v Botswane stúpa, stále ďaleko zaostáva za rozvinutými krajinami. Podľa štatistík sa v roku 2012 dožívali muži v priemere 56,93 rokov a ženy 54,51 rokov - u žien to znamená zlepšenie  v porovnaní s 48 rokmi, ktorých s dožívali v rokoch 1995-2000.

Všetci pozorovatelia sa zhodujú na tom, že najvýznamnejším faktorom v štatistikách je podiel chorých na AIDS/HIV, ktorý je v Botswane, podľa domnienok, druhý najvyšší na svete s 24,8% infikovaného dospelého obyvateľstva. Ministerstvo zahraničných vecí USA v roku 2009 odhadovalo, že vzhľadom k rozšíreniu AIDS v Botswane tam bolo v tom čase 93 000 sirôt.

Obyvateľstvo Botswany je mladé, s priemerným vekom okolo 22 rokov u mužov aj žien, a len nepatrné percento (3,9%) populácie žije dlhšie ako 65 rokov. Okrem AIDS je vysoký taktiež podiel úmrtí na iné infekčné choroby, zahŕňajúc bakteriálnu hnačku, hepatitídu A, brušný týfus a maláriu.

Paradoxne, tieto strasti prichádzajú v čase, keď ekonomika Botswany rastie aj napriek globálnej ekonomickej kríze. V posledných 10 rokoch sa krajina posunula z pozície jednej z najchudobnejších krajín sveta na stredno-príijmovu krajinu, aj keď ekonomika sa stále veľmi spolieha na obchod s diamantmi, ktorý je jej jediným exportom. Aj napriek súčasnému rastu ekonomiky, Botswanu trápi neoficiálny podiel nezamestnaných vo výške takmer 40%, strašiak vyľudňovania z dôvodu AIDS a neustála hrozba budúcich ekonomických vyhliadok.

V roku 1974 Národná bezpečnostná rada USA vydala dokument National Security Study Memorandum 200, ktorý Botswanu zaradil na zoznam „najmenej rozvinutých krajín“ Subsaharskej Afriky, kde rast populácie bol považovaný za problematický. Uvádzalo sa v ňom, že rast populácie v týchto krajinách je rizikom pre záujmy USA v zahraničí. Memorandum bolo uznané za oficiálnu politiku USA v roku 1975 a viedlo k spájaniu zámorskej pomoci pre rozvíjajúce sa krajiny s prikazujúcimi opatreniami na kontrolu populácie, zahŕňajúce propagáciu umelej antikoncepcie.