Návrh zákona v Írsku: 1 rok väzenia za pro-life poradenstvo

1,843
Kultúra smrti

Belfast, 12. apríla 2012 (LifeSiteNews.com) – Nový návrh zákona v Írsku navrhuje zrušenie ústavných zákonov na ochranu ľudských práv nenarodených detí a zahŕňa opatrenie trestajúce pouličné pro-life poradenstvo jedným rokom väzenia.

Takzvaný Zákon na Lekársku Liečbu (Medical Treatment Bill), predložený socialistickou stranou Clare Daly z dolnej komory írskeho parlamentu, je vôbec prvý návrh zákona na podporu interupcie v írskom parlamente. Tento zákon by legalizoval interupciu až do narodenia dieťaťa v prípade ohrozenia života ženy alebo ak by sa vyhrážala samovraždou.

Pro-life zástancovia poukázali na to, že neexistuje žiadny dôkaz o nevyhnutnosti interupcie na ochranu života ženy. Poukázali tiež aj na dostupnosť liečby, ktorá zachraňuje život tehotným ženám.

Niamh Uí Bhriainová z Inštitútu života (Life Institute) povedala, že tento návrh je založený „v podstate na klamlivom tvrdení, že interupcia je nevyhnutná na ochranu životov žien. Toto tvrdenie je najhorší druh úmyselného zastrašovania ľudí a prieskumy ukazujú, že je odmietané väčšinou írskych žien.“

„Záznam ukazuje, že sme menej ohrozené bez interupcie,“ povedala, „tak prečo sa táto skupina politikov snaží zaviesť interupciu v našom mene? Je neprijateľné takýmto spôsobom chybne zastupovať írske ženy a aj pravdu o interupcii.“

Bernadette Smythová, vedúca skupiny Vzácny život (Precious Life), ktorá bojovala proti pokusom vlády Spojeného kráľovstva nenápadne vnútiť interupciu Severnému Írsku, vyzvala všetkých Írov, severných aj južných, ktorí chcú udržať interupciu mimo ostrovov, aby sa postavili proti tomuto návrhu.

Smythová a ostatní členovia skupiny Vzácny život spoločne s írskymi skupinami Obrana mladých (Youth Defence) a Inštitút života sa zúčastnili dnešnej hromadnej demonštrácie v Dubline požadujúcej zrušenie tohoto návrhu zákona.

„Politická strana Clare Daly sa verejnosť pokúša oklamať tým, že jej návrh zákona v skutočnosti nie je o legalizácii interupcie,“ povedala Smythová.

Upozornila, že tento návrh zákona je „dokonca ešte horší“ ako 1967 Abortion Act (interrupčný zákon z roku 1967), ktorý zaviedol súčasný interupčný režim v Spojenom kráľovstve.

Jeho ustanovenie, hovorí Smythová, by dokonca doktorom umožnilo vykonať interupciu bez súhlasu ženy a takisto by ju umožnilo vykonať aj neplnoletým dievčatám bez súhlasu ich rodičov alebo opatrovníkov. Okrem toho by doktorov nútil posielať ženy k doktorom vykonávajúcim interupcie.

Smythová hovorí, že útočí na demokratické slobody, pričom sa zameriava na pro-life skupiny a jednotlivcov, ktorí chcú na verejnosti hovoriť so ženami uvažujúcimi nad interupciou. Návrh zákona by rozprávanie sa so ženou, ktorá ide na interupciu s úmyslom zmeniť jej názor, urobil trestným činom uvaľujúcim väzenie do výšky jedného roka a pokutu až do výšky 2000 libier.

Rebecca Roughneenová z Obrany mladych (Youth Defence) povedala, že demonštrácia chcela pred poslancami poukázať na skutočnosť, že väčšina Írok je už znechutená z toho, že sú chybne zastupované malou skupinkou zástancov interupcií.

Obrana mladých spustila kampaň proti tvrdeniam lobby interupčného priemyslu, že kvôli súčasnému zákonu je ženám odopieraná „lekárska liečba na záchranu ich života.“ Povedala, že ženám v Írsku nie je nikdy počas tehotenstva odopretá ozajstná lekárska liečba, dokonca aj v tých prípadoch, kedy by mohla mať neúmyselný vedľajší efekt zapríčiňujúci smrť dieťaťa, aj keď takéto prípady sú veľmi zriedkavé.