Oplodnenie in vitro mení tehotenstvo na nákupnú výpravu

1,346
Kultúra smrti

17. augusta 2011 (HLIAmerica.org) – Inštrukcie na mojom vrecúšku rastlinných semienok hovoria: „Semienka posej priamo do pôdy. Keď sú rastliny 5 cm dlhé, prerieď ich na dĺžku 12 cm.“

Zasiatie viac a odstránenie prebytkov je vhodný prístup v záhradníctve. Avšak je to príšerný spôsob ako vnímať tehotenstvo a narodenie dieťaťa. A presne k tomuto teraz dochádza pri čoraz viacerých tehotenstvách dosiahnutých oplodnením in vitro (v skúmavke).

The New York Times nedávno uverejnil článok zaznamenávajúci rastúci trend žien „redukovať“ ich mnohonásobné tehotenstvá na jediný plod. S pomocou ultrazvuku lekár vsunie ihlu priamo do hrude neželaného dieťaťa a vstrekne mu chlorid draselný, tú istú látku, ktorá sa používa na popravách smrtiacou injekciou vo väzniciach. Tá zastaví činnosť srdca a dieťa zomiera. Jehe mŕtve telíčko sa rozpadne pomocou matkinho imúnneho systému a opätovne sa vstrebe do organizmu.

Čo vedie matku, aby súhlasila s touto barbarskou procedúrou? Najlepšia odpoveď na túto otázku pochádza od Jenny, jednej z matiek spomenutých v článku:

„Keby som tieto dvojčatá počala prirodzene, neredukovala by som ich počet, pretože by som to vnímala ako prirodzený príkaz od Boha. A ten by som nechcela porušiť. Ale my sme stvorili toto dieťa takým umelým spôsobom – v pokusnej skúmavke, výberom darcu vajíčok, umiestnením embrya do mňa – a nejako mi sa rozhodnutie o tom, koľko z nich vynosiť, zdalo len ako dalšia voľba. Tehotenstvo bolo od začiatku celé také konzumné, že počet detí bol ďalšou vecou, ktorú môžeme ovplyvniť.“

Ako Jenny inštinktívne spoznala, použitím oplodnenia v skúmavke je vážnosť ľudského embrya úplne potlačená. Nahradenie manželského aktu laboratórnou procedúrou vedie k vnímaniu embrya ako vyprodukovaného tovaru, ktorý je môžné odhodiť, ak sa považuje za „chybný“ alebo ak „zákazník“ zmení názor a už ho viac nechce. Katolícka cirkev sa jasne vyjadrila, že oplodnenie v skúmavke je nemorálne z mnohých dôvodov, ktoré Jenny opisuje. Dignitas Personae o tom hovorí (č. 16):

"Cirkev sa domnieva, že je eticky neakceptovateľné odlúčiť plodenie od osobnej podstaty manželského aktu: splodenie človeka je osobný akt manžela a manželky, ktorý nie je možné nahradiť. Bezstarostné akceptovanie obrovského počtu potratov, ktoré sú súčasťou procesu odplodnenia in vitro, jasne ilustruje, ako nahradenie manželského aktu technickou procedúrou  - v dodatku protirečiace rešpektu voči plodeniu ako niečomu, čo nemôže byť redukované na holú reprodukciu – vedie k oslabeniu povinného rešpektu voči každému ľudskému stvoreniu. Rozoznanie takéhoto rešpektu, na druhej strane, podporuje intimita manžela a manželky živená ich vzájomnou láskou."

Podľa Centier pre kontrolu chorôb, v roku 2009 sa viac ako 60 000 bábätiek narodilo pomocou nejakej formy IVF, čo je približne 1% zo všetkých narodených detí v Spojených Štátoch. Očividne je tu veľký dopyt po službách oplodnenia in vitro. Ale existuje morálna alternatíva?

NaPro TECHNOLOGY ponúka nádej mnohým párom, ktorí nie sú schopní počať dieťa, ale chcú ostať verní učeniu cirkvi. Tento prístup k neplodnosti rozumie neschopnosť počať ako symptóm poruchy, nie ako poruchu ako takú.

NaPro TECHNOLOGY propaguje päť cieľov:

  1. Snaží sa ohodnotiť základné príčiny reproduktívnej abnormality.
  2. Umožňuje liečenie týchto základných príčin.
  3. Pomáha párom dosiahnuť tehotenstvo, kým je zachovaný prirodzený akt plodenia.
  4. Ak je liečebný program neúspešný, pustí sa do výskumu neznámych príčin.
  5. Ak je medicínsky program neúspešný, program pomáha budovať úspešnú rodinu pomocou adopcie.

Výskum Inštitútu pápeža Paula VI. z roku 2004 ukázal, že ženy trpiace na ovulačnú neplodnosť, syndróm polycystických ovarií, endometriózu alebo tubálnu oklúziu majú štatisticky oveľa vyššiu šancu otehotnieť použitím NaPro TECHNOLOGY ako pacientky s rovnakými chorobami použitím oplodnením in vitro.

Tak prečo sa viac reprodukčných centier neobracia k NaPro TECHNOLOGY miesto oplodnenia in vitro? Dôkladne skúmanie základných príčin nepolodnosti je bech na dlhé trate. Nádejní rodičia sú netrpezliví. Zákazníci sú omnoho spokojnejší, ak im je umožnené otehotnieť rýchlejšie alebo ak sa aspoň zdá, že sa tehotenstvo snažia dosiahnuť „agresívnejšie“ . Oplodnenie in vitro je tiež veľmi lukratívny biznis.

 Náklady na IVF môžu byť rôzne v závislosti od geografickej lokality, avšak priemerná cena je 13 000 dolárov za cyklus. Je bežné, že páry žiadajú viac ako jeden cyklus. To predstavuje veľkú finančnú motiváciu pre reprodukčných špecialistov, aby použili oplodnenie in vitro ako preferovaný prostriedok riešenia neplodnosti.

Morálne riešenie nešťastnej neplodnosti tiež vyžaduje porozumenie prirodzenej povahy rodičovstva. Manželstvo je volanie Bohom ako volanie ku kňazstvu alebo k zasvätenému životu. Niektorí, ale nie všetci, ktorí sú povolaní do manželstva, dostávajú možnosť byť biologickými rodičmi. Boh nás nikdy nežiada urobiť niečo nemorálne, aby sme naplnili svoje volanie: takže ak jediný spôsob ako otehotnieť je pomocou nemorálnej reproduktívnej technológie, potom naše volanie do manželstva nezahŕňa biologické rodičovstvo. To je dôvod, prečo piatym cieľom NaPro TECHNOLOGY je podpora adopcie.

Pár nemusí byť volaný porodiť dieťa, ale stále môže byť povolaný byť rodičmi. Boží plán je vždy oveľa väčší ako čokoľvek, čo sami plánujeme. Len mu musíme dôverovať.