Kontroverzná reklama v Kostarike pripodobňuje IVF k vražde

5,594
Kultúra života

SAN JOSÉ, Kostarika, 15. Júl, 2011 (LifeSiteNews.com) - Katolícka cirkev odštartovala v stredo-americkej krajine Kostarika rozhlasovú reklamnú kampaň, ktorá porovnáva in vitro fertilizáciu s vraždou.

Reklamy sú vysielané na Rádiu Fides, ktoré je vo vlastníctve cirkvi.

V prvej reklame počujeme dievčenský hlas, tvrdiaci, že sedem jej súrodencov umrelo v laboratóriu kvôli mimotelovému oplodneniu.

“Ahoj. Som Sofi, tretia z troch bratov a sestier,” hovorí dievča. “Hoci ma rodičia milujú celým svojim srdcom, viem, že preto aby som sa mohla narodiť, zomrelo sedem mojich súrodencov v laboratóriu.”

Následne hlas ženy vysvetľuje dôsledky a nebezpečenstvá IVF.

Druhá reklama odvysielaná Rádiom Fides obsahuje hlas ďalšieho dievčaťa, ktoré hovorí: “Narodila som sa. Prečo sa nenarodili aj moji bratia a sestry?”

José Antonio Pastor, vedúci Úradu pre kontrolu propagandy Ministerstva verejnej bezpečnosti, reagoval na reklamy tým, že nariadil Rádiu Fides, aby zastavili ich vysielanie.

“Tým, že malé dievčatko v reklame hovorí, že jej súrodenci boli zabití v laboratóriu, diskriminuje ľudí, ktorí boli v skutočnosti narodení za použitia in vitro fertilizácie,” povedal Pastor, podľa správy San José Tico Times.

Kartágsky biskup José Francisco Ulloa bránil reklamnú kampaň, tvrdiac, že “reklamy nikoho neobviňujú; hovoria pravdu. Všetci sme sklamaní, že zomrelo toľko detí. Hľadáme ľudí, ktorí rozumejú, že v tomto procese sa vyskytuje smrť a že usmrtené embryá majú právo na život.”

Kostarika je jedinou krajinou na západnej pologuli, ktorá zakazuje in vitro fertilizáciu. Ústavný súd vydal zákaz v roku 2000, pretože rozhodol, že IVF je neústavná a porušuje právo na život embrya. IVF bolo povolené v roku 1995 výkonným dekrétom s prísnymi podmienkami.

Ústavný súd vyhlásil, že “ľudské embryo je osobou od momentu počatia ... nie je objektom ... nemá byť zmrazené ... nie je ústavne legitímne, aby bolo vystavené neprimeranému riziku smrti.”

Napriek intenzívnemu tlaku zahraničia, Kostarika len znovu potvrdila zákaz IVF v júni. Vtedy bolo v snemovni zástupcov tesne prehlasované opatrenie navrhnuté prezidentkou Laurou Chinchillovou 26 ku 25. Viac ako polovica členov snemovne šla proti svojej pozícii, len aby návrhu oponovali.

Chinchillová navrhla opatrenie po tom, čo začiatkom tohto roku Inter-Americký výbor ľudských práv nariadil krajine aby odvolala tento zákaz do 31. júla, pretože ho považuje za porušenie ľudských práv. Hoci rozhodnutia výboru nie sú pre krajiny záväzné, mohol by ich predviesť pred Inter-Americký súd pre ľudské práva.

Jeison Granados, riaditeľ Rádia Fides, sa pre médiá vyjadril, že má v úmysle podať žalobu a žiadosť o súdny príkaz na odstránenie zákazu vysielania reklám vydaného Kanceláriou pre Kontrolu Propagandy. Tvrdí, že vládny príkaz porušuje ústavne zaručenú slobodu slova.