Učebnica DVAJA - homo-loby chce vymývať mozgy v slovenských školách

3,042
Kultúra smrti

Učitelia stredných škôl budú môcť už nadchádzajúci školský rok učiť žiakov o právach LGBTI komunity podľa odbornej učebnice.

Inštitút ľudských práv učebnicu o právach LGBTI komunity dokončuje, bez odporúčania ministerstva školstva však zostane len na riaditeľoch škôl, či o ňu prejavia záujem.

 
Mnohí učitelia sa dnes výučbe o problematike ľudí s inou sexuálnou orientáciou a rodovou identitou venujú len okrajovo alebo vôbec. Mladí ľudia sa tak dostávajú len k skresleným informáciám z okolia. Inštitút ľudských práv už odbornú knihu dokončuje, bez odporúčania ministerstva školstva zostane však len na riaditeľoch škôl, či o ňu prejavia záujem. Riaditelia, ktorých Pravda oslovila, by učebnicu privítali.

Rada Európy a Európska agentúra pre ľudské práva už dlhšie kritizuje, že na Slovensku chýba oficiálna odborná publikácia o právach LGBTI komunity určená pre učiteľov. Podobný pokus zaviesť ju do škôl u nás prebehol už pred dvoma rokmi. Snaha občianskeho združenia Iniciatíva Inakosť však stroskotala na odmietavom stanovisku ministerstva školstva zaradiť ju aspoň medzi odporúčané knihy. Inštitút ľudských práv chce rezort školstva osloviť na jeseň, keď bude kniha hotová.

Rozhodujúce je stanovisko ministerstva

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv upozorňuje, že bez odborného textu sa veľa učiteľov bojí o problematike práv LGBTI komunity pred žiakmi hovoriť. „Môžu čeliť kritike nielen rodičov detí, ale aj starších pedagógov z vedenia školy. Bez odborného textu, ktorý by bol aj oficiálne zaradený v učebných osnovách, sa hovorí o tejto problematike ťažko,“ vysvetľuje. Pripravovaná kniha vzniká s podporou ministerstva zahraničných vecí a je financovaná formou dotácie zo štátneho rozpočtu. To môže podľa neho presvedčiť aj nerozhodných riaditeľov škôl.

Ministerstvo, pod ktoré spadá problematika ľudských práv, na ňu vyčlenilo 15-tisíc eur. Zvyšnú chýbajúcu polovicu pomôžu podľa Weisenbachera uhradiť sponzori a dobrovoľnícka práca. Vydanie knihy bude sprevádzať aj informačná kampaň.

Podľa Martina Macka z Iniciatívy Inakosť úspech knihy bude závisieť od toho, či jej rezort školstva udelí odporúčaciu doložku. „To bude rozhodujúce, pretože bez neho bude všetko závisieť len od individuálneho rozhodnutia riaditeľov škôl,“ hovorí. Hovoriť o právach homosexuálov v školách je podľa neho potrebné, pretože ak sa tejto téme učitelia nedostatočne venujú, žiakom chýba schopnosť akceptovať ľudí s inou orientáciou. Tí sa potom často stávajú terčom posmechu či šikanovania od spolužiakov.

Ministerstvo školstva súčasné učebné osnovy nateraz meniť neplánuje. „Do tejto chvíle sa neuskutočnili rokovania o distribúcii pripravovanej brožúrky do škôl a nebola jej udelená ani odporúčacia doložka,“ uvádza hovorca Michal Kaliňák.

Učitelia by knihu chceli

Podľa Weisenbachera plánujú vytlačiť 5-tisíc kusov tejto knihy, ktoré budú bezplatne ponúkať na všetky stredné školy. „Cieľom textu je, aby zaujal mladých ľudí a aby ho čítali aj bez nejakého nútenia. Bude mať asi sto strán a jeho súčasťou budú aj komiksové časti,“ opisuje. Pred tlačením chcú text ešte konzultovať s viacerými pedagógmi, ktorí sa tejto problematike venujú.

Riaditeľka gymnázia v Snine Iveta Lazorová si myslí, že o tejto problematike v školách treba hovoriť. „Je dôležité, aby sa rozvinula diskusia aj na tieto citlivejšie témy a odborný text môže len pomôcť. Žiaci si vďaka tomu budú môcť vytvoriť na vec vlastný neskreslený názor a možno sa naučia viac rešpektovať inakosť ľudí,“ hovorí. Podľa nej je dobré, aby riaditelia konzultovali začlenenie knihy do výučby aj s učiteľmi Etickej výchovy a Náuky o spoločnosti, ktorí sa tejto problematike venujú prednostne.

Daniela Peclerová, riaditeľka Strednej zdravotníckej školy v Žiline, si tiež myslí, že komplexne rozpracovaná odborná učebnica o akejkoľvek problematike je vždy potrebná. „Asi by sme o ňu prejavili záujem. Najprv by som sa však spýtala na názor našich učiteľov, ktorí sa touto problematikou zaoberajú,“ tvrdí.