Sýrsky prezident Asad: Putin je jediným spoľahlivým ochrancom kresťanskej civilizácie

1,008
Kultúra života

“Keď sa pozriem na situáciu vo svete, chápem, že ruský prezident Vladimír Putin je jediný ochranca kresťanskej civilizácie, na ktorého je možné sa spoľahnúť,” vyhlásil prezident Sýrie Bašar Asad.

Počas rozhovoru pre francúzsky magazín Valeurs Actuelles, Bašar Asad tiež povedal, že možnosť jeho odchodu z postu prezidenta Sýrskej arabskej republiky závisí výhradne na mienke sýrskeho ľudu.

“Otázka možnosti môjho odchodu z postu by sa nemala preberať na medzinárodných konferenciách. Môj prípadný odchod závisí výlučne na vôli sýrskeho ľudu a na rozhodnutí parlamentu,” uviedol .

“Tí, ktorí chcú zničiť Sýriu, sa snažia súčasne zničiť posledný sekulárny štát tohto systému v regióne. Sekulárny ráz, to je neoddeliteľná súčasť sýrskeho štátu a má ohromný význam pre celý Blízky východ,”  dodal prezident Sýrie.

K nedávnych teroristickým útokom v Paríži, Asad povedal, že “to, čo sa stalo vo Francúzsku, je jednoducho hrozné, no Sýria zažíva takéto útoky každý deň.”

Podľa neho Francúzsko nebude schopné úspešne bojovať proti terorizmu, ak bude naďalej pôsobiť ako spojenec Kataru a Saudskej Arábie. Povedal tiež, že Damask bude zdieľať spravodajské informácie s Parížom, iba ak francúzski politici zmenia svoju politiku v tomto regióne.

V odpovedi na otázku, či Turecko podľa jeho názoru, nehrá dvojitú hru v boji proti terorizmu, Asad povedal, že v tomto prípade je západ slepý voči tomu, čo sa deje v Turecku. “Turecko podporuje skupiny Al-Nusra Front (Al-Káida) a Daesh (ISIS) a potom vám posielajú milióny migrantov… Keď sa pozerám na situáciu vo svete, chápem, že Vladimir Putin je jediný obranca kresťanskej civilizácie, na ktorého sa možno spoľahnúť.”