Predstava homofašistov o slobode: pokuta $135,000 za odmietnutie torty pre lesby

1,621
Matej Trančo
Kultúra smrti

Pár z Oregonu, ktorý bol prinútený zaplatiť pokutu 135,000 dolárov po tom, čo odmietol upiecť svadobnú tortu pre lesbický pár sa vo štvrtok zúčastnil svojho prvého vystúpenia pred Oregonským odvolacím súdom pretože aj naďalej bojuje proti tomuto neskutočnému rozsudku.

Aaron and Melissa Kleinovci, majitelia cukrárne Sweet Cakes by Melissa, argumentejú, že Oregonský úrad práce a priemyslu - štátny orgán zodpovedný za diskriminačné nároky - porušil ich právo náboženskej slobody, riadneho procesu a slobody prejavu po tom, čo ich prinútil zaplatiť 135,000 dolárov lesbickému páru ktorý je stredobodom tohto sporu.

Prípad Kleinovci vs. Oregonský úrad práce a priemyslu sa vo štvrtok konal pred troma sudcami a konzervatívna spoločnosť First Liberty Institute zastupujúca Kleinovcov argumentovala, že "by vláda nikdy nemala prinútiť niekoho aby porušil svoje svedomie či vieru," píše sa v tlačovej správe.

Pre Kleinovcov problémy začali v roku 2013 kedy odmietli upiecť tortu pre Rachel Cryer-Bowman a Laurel Bowman-Cryer citujúc svoj kresťanský postoj voči sobášom rovnakého pohlavia. Po tom, čo bolo vznesené obvinenie zo strany lesbického páru do toho vstúpil štát a udelil masívnu finančnú pokutu s odôvodnením, že sú Kleinovci vinní za diskrimináciu.

Kleinovci sústavne odporovali rozhodnutiu Oregonského úradu a oficiálne podali svoje odvolanie minulý rok. Rozsudok o hodnote 135 000 dolárov je súčasne umiestnený na viazanom účte až kým sa neskončia právne procesy. Táto správa pochádza od TheBlaze.

Melissa Klein počas tlačovej konferencie, ktorá sa konala po štvrtkovom súdnom pojednávaní, vydala emocionálne vyhlásenie vysvetľujúce prečo spolu s manželom stoja za svojim činom a kedy otvorili svoju milovanú cukráreň, ktorá je od doby prepuknutia tohto problému zavretá.

"Keď sme si otvorili svoju cukráreň tak sme zbožňovali obsluhovanie všetkých našich zákazníkov bez ohľadu na ich totožnosť či vieru. Moje koláče boli mojim plátnom," povedala. "Moja cukráreň nebola nazvaná jednoducho 'Cukráreň sladké koláče' ale 'Sladké koláče od Melissy' pretože do každého koláča, ktorý upečiem, vkladám svoju vášeň a srdce. Moja viera je toho súčasťou."

Kleinová povedala, že tento lesbický pár v minulosti rada obsluhovala a urobila by tak aj teraz, no jednoducho sa nechcela podieľať na ich svadbe o ktorej sa vyjadrila, že "je proti" jej presvedčeniam.

Cukrárka pokračovala v obrane svojho presvedčenia že by USA mali ochraňovať náboženské slobody svojich občanov.

"Mám silnú vieru v Boha, ktorého z celého srdca milujem. Celý môj život je zasvätený žitiu pre neho a tým najlepším spôsobom ako viem," povedala. "USA je miestom, kde vás vláda nemôže nútiť k porušeniu vašich náboženských presvedčení alebo hovoriť vám v čo máte veriť, no cítime sa tak, že práve toto sa nám deje. Stratili sme všetko čo sme tak milovali a pre čo sme tak tvrdo pracovali."  (článok pokračuje pod obrázkom)

Kleinová povedala, že by si nemal nikto prežiť to, čo ona so svojou rodinou vysvetľujúc, že strata práce, ktorá prišla po tom čo ich zaplavili sťažnosti a vyhrážky, bola naozaj ťažkou skúsenosťou.

"Len chceme, aby vláda tolerovala a akceptovala rozdiely názorov aby sme tak mohli pokračovať vo svojej viere," povedala. "Veríme že, hoci aj keď niektorí ľudia budú mať názory odlišné od našich, preukážu vzájomnú toleranciu a že budeme môcť žiť spoločne v mieri a stále nasledovať našu vieru. To je všetko, čo chceme.“

Ale oregonský asistent generálneho prokurátora Carson Whitehead, ktorý je na strane štátu, pred súdom vo štvrtok povedal, že Kleinovci preukázali diskrimináciu keď odmietali upiecť svadobnú tortu a nazval toto rozhodnutie "nesmierne škodlivým," píše Oregonian.

"Zachádza to do svojej úplnej podstaty," povedal.

Pozrite sa na tlačovú konferenciu rodiny Kleinovcov, ktorá sa konala po štvrtkovom procese:

Lesbický pár, ktorý je stredobodom pozornosti, sa na súde vo štvrtok ukázal a podľa časopisu Oregonian pokračoval v podpore stanoviska štátu v tejto veci.

"Ak zabránime tomu, aby sa to stalo ďalšiemu páru tak to stojí za to," povedala Laurel Bowman-Cryer. "Nechcem žiť v budúcnosti, kde budú v oknách umiestnené prospekty so slovami: 'Si homosexuál tak nesmieš.'"

Prípad The Sweet Cakes by Melissa je jedným z mnohých, s ktorým bojuje Prvý dodatok ústavy a zachytáva celoštátnu pozornosť s aktivistami na oboch stranách stále pokračujúcimi v debate koho právo tromfuje: náboženská sloboda alebo rovnosť ochrany pred zákonom. Je to komplikovaný právny hlavolam, ktorý vedie pozornosť mnohých na prípad Klein aby videli, čo prináša budúcnosť.

Od Oregonského odvolacieho súdu sa očakáva vyjadrenie stanoviska niekedy v najbližších mesiacoch hoci presný dátum nie je známy.

********

pozn. šéfredaktora - pamätáte si ešte vládnu krízu z roku 2006? Išlo o Zmluvu o výhrade svedomia. Asi neprekvapí, že v mene či už spravodlivosti, slobody jednotlivca, atď, bola rôznymi bojovníkmi za lepšie zajtrajšky táto Zmluva medzi Vatikánom a SR sústavne napádaná. O čo v nej išlo? O väčšiu slobodu jednotlivca. Opak komunizmu a fašizmu. O to, aby štát neperzekuoval ľudí, ktorí odmietnu robiť isté úkony na základe svojho náboženského presvedčenia. Nebudem čitateľa urážať linkami na kultúrnych marxistov a ich pseudoargumenáciu, ktorá by v praxi mala výsledok americkej pekárne. Zdá sa vám nadpis o "homofašistoch" neprimeraný? Veru nie, ešte o tomto sociálno-inžinierskom smere budeme počuť.


Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO. čo si myslíte o téme? Napíšte nám do FB komentov.