Pochodu Pride Dúhové Košice vládol upršaný deň bez dúhy

1,566
Kultúra smrti

Pride Dúhové Košice sa nieslo pod heslom Dúha nás spája

Za účasti približne 150 prevažne mladých ľudí sa dnes popoludní konal tretí ročník sprievodu Pride Dúhové Košice. Pod heslom Dúha nás spája viedol pochod centrom Košíc s cieľom zviditeľniť a podporiť práva LGBTI ľudí. Podujatie za značných bezpečnostných opatrení sa zaobišlo bez incidentov.

“Cieľom Pride Duhové Košice je priniesť ľudí do ulíc a v podstate umožniť nám raz do roka hrdo niesť svoju identitu v meste, vo verejnom priestore a tak vyslať signál tým, ktorí sa povedzme boja, aby nabrali odvahu a rozhodli sa žiť život v pravde k sebe samým i k okoliu,” uviedol pre TASR riaditeľ podujatia Róbert Furiel.

S priebehom sprievodu vyjadril organizátor spokojnosť.

Podujatie začalo v sále Kulturparku a po asi dvojhodinovom kultúrnom programe, na ktorom vystúpili viacerí účinkujúci sa účastníci Pridu vybrali cez dažďom vyprázdnené mesto do Tabačky Kulturfabrik, kde program pokračoval hudobnými koncertmi, už bez väčšieho dažďa. “Účasť bola opäť vyššia ako predchádzajúci rok. Ďalším dôvodom na radosť je, že sme prešli bez akýchkoľvek incidentov, dokonca mám pocit, že aj tých protestujúcich bolo ešte menej ako vlani,” dodal Furiel. Ocenil pritom aj policajné opatrenia na ochranu sprievodu.

Účastníci protiakcie boli zaskočení. Predpokladali, že podujatie sa bude konať na pódiu vonku a že bude kvôli vytrvalému dažďu zrušené. “Po iné roky nás tu bolo niekoľkonásobne viac ako účastníkov Pridu,” posťažoval sa jeden zo skupiny protestujúcich. “Podujatie sa po predchádzajúce roky konalo vždy pod holým nebom na Hlavnej ulici. Všetci si mysleli, že podujatie je kvôli dažďu zrušené a tak prišlo len pár skalných.”

Medzi účastníkov pochodu patril aj chargé d’affaires veľvyslanectva USA v SR Liam Wasley. Hoci podujatie poznačilo daždivé počasie, dúha sa na oblohe na sklamanie organizátorov neobjavila.