(Ne)logické argumenty nórskej sociálky – matka medializovala prípad, na deťoch jej preto nezáleží

1,804
Kultúra smrti

Pôvodný dôvod odobratia detí sa dnes spomína už len okrajovo

V prípade, že Češka Eva Michaláková príde definitívne o oboch synov, nebude to paradoxne za to, že ich podľa nórskych úradov zle vychovávala, ale kvôli tomu, že komunikovala s novinármi. Vyplýva to zo žiadosti o zbavení rodičovských práv, ktorú má český portál Lidovky.cz k dispozícií.

Matka pod nórskeho úradu Barnevernet totiž zverejnením prípadu preukazovala, že nedokáže nebrať ohľad na svoje pocity a potreby.

“Podmienky na vrátenie detí do starostlivosti rodičov nie sú podľa zákona splnené. Ďalej sa vyžaduje zbavenie rodičovských práv matky voči obom deťom a zbavenie rodičovských práv otca a súhlas s adopciou Dávida,“ zverejnili Lidovky.cz vyjadrenie právničky nórskej sociálky Heidi Jorkjendovej.

Zámer zbaviť Evu Michalákovú rodičovských práv Barnevernet oznámil oficiálne v apríli tohto roka. Do Českej republiky bol zaslaný dokument, v ktorom boli vymenované dôvody, prečo je matka nespôsobila na starostlivosť o dvoch synov. Pôvodné údajné násilie v rodine, vrátane nepotvrdeného sexuálneho zneužívania, boli paradoxne uvedené len okrajovo.

Hlavným argumentom, prečo Barnevernet žiada o zbavenie rodičovských práv, je totiž medializácia celého prípadu. V jari 2014 a v jeseni i zime 2014 bola matka opakovane v kontakte s médiami a sama na sociálnych sieťach publikovala fotografie detí. Barnevernet si všíma, že matka publikuje citlivé informácie o psychickom stave detí a rôzne výpovede o pohlavnom zneužívaní, o ktorom údajne hovorili deti,“ uviedla právnička Jorkjendová jeden z argumentov.

Strana Evy Michalákovej vysvetľovala medializáciu tým, že po troch rokoch sporu už matka nevidela inú možnosť.

Medializácia prípadu ako dôvod zbavenia rodičovských práv

Z dokumentu Nórska podľa portálu Lidovky.cz vyplýva, že nórsky úrad dlho a starostlivo sledoval české médiá a akúkoľvek zmienku o prípade Češky si zaznamenal. Každé svoje tvrdenie totiž dokladá zoznamom odkazov na médiá, v ktorých Michaláková o odoberaní synov hovorila.

Barnevernet začal sledovať vyjadrenia Evy Michalákovej v máji minulého roka, k diskusii s matkou ohľadom tejto témy došlo až v septembri.

„Hovorilo sa o publikovaní fotografií a citlivých informácií o chlapcoch na internete, styku s chlapcami. (…) Matka ďalej uviedla, že má právo publikovať svoj prípad na internete, keď Barnevernet sám pravdu nehovorí,“ píše právnička Jorkjendová.

Michaláková na schôdzke tiež požiadala o nové fotografie detí, úrad jej ale odmietol vyhovieť. “Bolo jej povedané, že jej žiadne nebudú poskytnuté, pokiaľ nebude panovať zhoda na tom, že sa nesmú publikovať,“ uviedol podľa portálu Lidovky.cz Barnevernet.

Úrad tiež uviedol, že už v tom čase matku varoval, že ak bude v medializácii pokračovať, zbaví ju rodičovských práv.

Údajná neustála zlá situácia matky

Ďalším dôvodom pre podanie žiadosti zbavenia rodičovských práv je údajne stále zlá situácia matky. Podľa právničky Jorkjendovej znalci v znaleckom posudky v rokoch 2012-2013 uviedli, že matkina spôsobilosť starať sa o deti je natoľko nedostatočná, že je ohrozené ich psychické zdravie.

Právničke tiež nesúhlasí so stretnutia deti s matkou, ktoré sa majú uskutočniť dvakrát ročne. „Je nutné tento systém zmeniť. Ide najmä o to, že matka pestúnov neakceptuje a pri kontakte s deťmi cíti potrebu vyzdvihovať seba samú ako rodiča,“ uviedla na záver.

Matku chce teda Barnevernet zbaviť rodičovských práv u oboch synov. Otca chce zbaviť rodičovských práv  len v prípade syna Dávida. Nórska sociálka rozhodnutie argumentuje tým, že otec o deti nebojuje a styku s deťmi sa na rozdiel od Michalákovej nedomáha. Otec totiž podľa Barnevernetu doteraz využíval svoje práva v prospech detí.