Matka dostala späť svoje deti

1,508
Kultúra života

Mladú mamičku z Miami zbavili práva vychovávať jej štyri deti. Otec najmladšieho dieťaťa však dostal povolenie, aby si ponechal svoje dievča.

To je iba ďalší deň na súde detskej starostlivosti.

Ale potom sudca detskej starostlivosti v Miami objavil informáciu, ktorá mu nahnala starosti: sociálna pracovníčka, ktorá vydala poškodzujúce svedectvo proti tejto žene - zatiaľ čo prekypovala chválami na otca - mala s týmto otcom sexuálny pomer, prinajmenšom podľa samotného muža. Ďalšia pracovníčka na prípade, ktorej svedectvo poškodilo matku povedala kolegom, že si chce adoptovať deti po tom, čo matka na ne stratí práva.

Po tom, čo sudca nazval konanie týchto dvoch pracovníčok detskej starostlivosti - a rovnako aj ich nadriadených a právnikov  - „trestuhodným“ a ,,zjavne bez svedomia”, vrátil tento týždeň štyri deti späť k ich matke. V 40 stranovom nariadení zafarbenom hnevom obvodný sudca z Miami Dade Michael A. Hanzman uviedol, že tento zvrat bol nevyhnutný na to, aby odčinil justičný omyl.

Hanzman, ktorý predsedá prípadom detskej starostlivosti na miamskom mládežnickom súde Allapatah, napísal, že žena nemohla mať spravodlivý súd, pretože zo strany detskej starostlivosti štátni „agenti zamlčali informácie, ktoré preukázali zaujatosť na strane dvoch závažných svedkov.“

Oddelenie detí a rodín „a jeho zbor agentov zo súkromného sektoru sú kolektívnou žalobnou rukou štátu, ktorým je zverená verejná dôvera“, napísal Hanzman v nariadení podpísanom v utorok. „Ústavné práva rodín predvolaných pred naše súdy ohľadom starostlivosti závisia na vernom a nezaujatom napĺňaní tejto dôvery. Ak je tá zradená - ako to bolo v tomto prípade - spravodlivý proces je nemožný.“

„Matka,“ dodal Hanzman, „bola oprávnená k spravodlivému procesu. Namiesto toho sa dočkala ‚rodičovského trestu smrti‘ v procese zasiahnutom predsudkami a konfliktmi...Strany, ktoré ju žalovali, vedeli, že proces je otrávený, ale nepodnikli žiadny nápravny zásah. Fakt, že životy v tejto rodine by sa natrvalo zmenili - a matkine ústavné práva boli poškodené - nemal žiadnu váhu. Štát jednoducho pošliapal jej ústavné práva v svojom úsilí vyhrať za každú cenu.

Úradníci detskej starostlivosti z Miami-Dade však na oplátku adresovali tvrdé slova sudcovi. Povedali, že práve nedávno ignoroval varovania od nich a nechal nemluvňa v starostlivosti príbuzného, ktorý ho pri nehode pridusil.

Žena, ktorá bola v strede tejto kontroverzie, nie je menovaná v Miami Heralde kvôli ochrane jej súkromia.

Žiadna z pracovníčok na prípade z Hanzmanovho nariadenia -  „kľúčové svedkyne Tatiana Ashley a Michelle Sales, obidve z programu náhradnej starostlivosti CHARLEE - ostávajú v CHARLEE", povedala hovorkyňa pre agentúru Naše deti (Our Kids), ktorá dohliada na súkromné programy detskej starostlivosti podľa zmluvy s odborom pre rodinu a deti. Ashley prepustili pre problémy s „výkonom“ nezávisle od Hanzmannovho nariadenia a Sales rezignovala, ako povedala hovorkyňa.

Žiadnu zo žien nebolo možné zastihnúť redakciou The Herald, aby sa vyjadrili.

Dozorca pre etiku zbavil obidve ženy pochybenia v dlhej správe z minulého augusta. 

Generálny inšpektor bol požiadaný regionálnym manažérom z Our Kids, aby preskúmal matkine tvrdenia v januári. Christopher T. Hirst, prišiel k záveru, že matkine podozrenia ohľadom Ashley nemôžu byť dokázané bez svedka v predmetnej záležitosti. Takisto Hirst napísal, že nebol žiadny dôkaz o tom, že by Sales klamala na súde ako svedkyňa, a jej túžba starať sa o deti alebo  adoptovať si ich nevytvárala konflikt záujmov.


Read more here: http://www.miamiherald.com/2013/11/08/3740811/mom-gets-children-dcf-gets-skewered.html#storylink=cpy