Lichtenštajnská monarchia na strane života

2,219
Kultúra života

Kniežatá bohatej monarchie nechcú prísť ani o časť zo svojej moci. Radšej by sa potom presťahovali do paláca vo Viedni. Obyvatelia im preto ponechali práve veta.
 
VADUZ, BRATISLAVA. Stačí sa narodiť v tej krajine a mali by ste byť za vodou. Lichtenštajnsko má najvyšší HDP na obyvateľa na svete a v čase, keď zadlžené krajiny potápajú eurozónu, sa pýši nulovým dlhom. Jeho rating AAA je neohrozený a v Európe má nižšiu nezamestnanosť už len Monako.
 
Predsa je niečo, čo mnohým z 36­tisíc obyvateľov na ich alpskom kniežactve medzi Švajčiarskom a Rakúskom nesedí. Takmer absolutistická moc tamojšej kráľovskej rodiny.
 
Zbavíte nás veta, odídeme
 
Lichtenštajnčania včera rozhodovali v referende, či im z moci ukroja. Vplyv jedného z najbohatších štátnikov na svete (4 miliardy dolárov) je na rozdiel od väčšiny monarchií v Európe skutočný.
 
Knieža môže nielen ignorovať výsledky referenda, ale zrušiť ktorýkoľvek zákon. Poslancov môže kedykoľvek zbaviť mandátu rozpustením parlamentu.
 
Rodina kniežaťa Hansa-Adama sa preto  vyhrážala, že sa radšej z politiky stiahne, ako by mala prísť o právo veta v prípade ľudových hlasovaní. Práve o ňom včera rozhodovali Lichtenštajnčania.
 
V krajine, kde každý každého pozná, sa podľa agentúry Reuters len málokto odváži kritizovať 67­-ročného kniežaťa Hansa­ Adama. Napriek tomu sa tam našlo dosť podpisov na vypísanie referenda.
 
Jeho úspech sa aj vďaka vysokej účasti okolo 80 percent nepredpokladal. Proti nakoniec hlasovalo 76,1 percenta Lichtenštajncov.
 
Stabilita po generácie
 
Mnoho ľudí je s fungovaním krajiny, ktorej vládne  rodina s priezviskom von Liechtenstein od 17. storočia, spokojných.
„Ak hovoríte s mladými či starými, je jasné, že iniciatívy neprejdú,“ odhadol pre Reuters ešte pred hlasovaním jeden z vplyvných bankárov Vaduzu, ktoré sa z vidieckeho mesta stalo jedným z úspešných svetových bankových centier.
 
Bohatých láka ako daňový raj, čo hnevá mnohých európskych politikov. Najmä v Berlíne, keď sa ukázalo, že kráľovstvo je útočiskom stoviek Nemcov, ktorí sa neunúvajú doma platiť dane. O lichtenštajnskú banku, ktorú vlastní knieža Hans ­Adam, sa začali zaujímať aj americké úrady pátrajúce po neplatičoch daní. Bankové škandály však popularitu rodiny neovplyvnili.
 
Princovia sú podľa nemenovaného bankára stabilizujúci faktor, ktorý sa osvedčil po celé generácie. Ukázalo sa to aj v referende v roku 2003, keď vyše 60 percent Lichtenštajnčanov podporilo rozšírenie princových právomocí. Vtedy sa  Hans-­Adam vyhrážal, že sa radšej odsťahuje do Viedne, kde vlastní palác ako svoju súkromnú rezidenciu.  V 90. rokoch zasa hovoril, že predá Billovi Gatesovi svoj hrad.
 
Keď nie Vaduz, aj Viedeň je fajn
 
Debatu okolo jeho veta spustilo minuloročné referendum o povolení potratov do dvanástich týždňov tehotenstva.
Korunné knieža Alois vtedy pohrozil, že použije veto. K tomu však nemuselo dôjsť, tesná väčšina voličov  katolíckej krajiny  potraty odmietla. „Sme pripravení slúžiť ako hlava štátu a zostať v Lichtenštajnsku len za určitých podmienok,“ povedal pre Foreign Policy princ Hans­ Adam. „Je rovnako atraktívne žiť vo Viedni ako vo Vaduze,“ dodal.
 
Ak by im vzali právo veta, tak by si Lichtenštajnčania podľa neho vypočuli jedno veľké „Auf Wiedersehen!“
A to väčšina Lichtenštajnčanov počuť nechce. Aj preto na mnohých autách v Lichtenštajnsku vidno nálepku s jasným posolstvom: Za Boha, princa a vlasť.