Lekár čelí kritike - nepredpísal antikoncepciu

1,672
Kultúra smrti

BLENHEIM - Na katolíckeho lekára z Blenheimu na Novom Zélande sa zniesla spŕška kritiky za to, že 23-ročnej pacientke odmietol obnoviť predpis na antikoncepčné tabletky.

Dr. Joseph Lee by údajne predpísal antikoncepciu ženám, ktoré majú 4 alebo viac detí, alebo ktoré sa so svojou rodinou ledva pomestia. Avšak jeho rozhodnutie neposkytnúť predpis mladším ženám, ktoré deti ešte nemajú, vyvolalo otázky ohľadom výhrady vo svedomí.

Rozruch nastal vtedy, keď Melissa Pontová, ktorá sa do Blenheimu presťahovala, navštívila Dr. Leeho, aby jej obnovil predpis na jej perorálnu antikoncepciu. Pobúrená Pontová, ktorá je inak zasnúbená, sa so svojím príbehom obrátila na médiá po tom, ako jej odmietli vydať tabletky a musela vyhľadať iného lekára. Tejto záležitosti sa venovali noviny, televízia i rádio, čo vyvolalo silné emocionálne prejavy týkajúce sa „práv žien“ a “reprodukčného zdravia.“

„Mala som pocit, akoby niekto súdil moje rozhodnutie nemať ešte deti,“povedala. „Rozhodla som sa tak ja so svojím snúbencom.“ Pokračovala: „Sme mladí, práve sme kúpili dom a kým je on, aby nám hovoril, či by sme mali mať deti alebo nie?“

„Nechcem zasahovať do procesu vzniku života,“povedal Lee.

Podľa novozélandského zákona môžu lekári odmietnuť predpísať antikoncepciu, ak je to proti ich presvedčeniu.

Predseda asociácie New Zealand Medical Association Mark Peterson povedal, že lekári musia odkázať takú pacientku na iného lekára a nemôžu rozoberať svoje osobné etické názory.

Ken Orr, hovorca organizácie New Zealand Right to Life, sa vyjadril, že jeho organizácia Leeho postoj podporuje. „Pre medicínsku prax je nesmierne dôležité, aby sme mali na prvom mieste svedomie,“ povedal. „Lekár, ktorý nepraktizuje svoje povolanie podľa svedomia, sa stáva najnebezpečnejším človekom v krajine.“

Mainstreamové médiá napadli rozhodnutie Dr. Leeho propagovať prirodzené plánovanie rodičovstva, pričom nepravdivo informovali o účinnosti tejto metódy a označili ju za „antikoncepčnú metódu“.  Noviny NZ Herald informovali, že táto „antikoncepčná metóda“ je „nespoľahlivou technikou plánovania rodičovstva, pri ktorej majú partneri sex iba v určitých častiach mesiaca.“

Tri hlavné metódy prirodzeného plánovania rodičovstva, ktoré sa na Novom Zélande v súčasnosti vyučujú, sú Billingsova ovulačná metóda, symptotermálna metóda a Creightonov model. Každá z týchto metód sa môže pochváliť efektívnosťou medzi 98 až 99 %, čo je porovnateľné s účinnosťou perorálnych antikoncepčných tabletiek.

Melissa Pontová sa mohla sťažovať u zdravotného komisára. Ak sa zistí, že Dr. Leeho uznajú vinným z toho, že vyjadril svoje osobné presvedčenie a spôsobil ťažkosti, mohol by čeliť pokutám.

Na celom Novom Zélande existuje množstvo lekárov, najmä katolíkov, ktorí sa rozhodli svojim pacientkám antikoncepciu nepredpisovať.