KRESŤANIA ZATKNUTÍ - Hlasať evanjelium MOSLIMOM je vraj PROTIZÁKONNÉ

2,013
Kultúra smrti

USA, Michigan, Dearborn, júl 2010 (LifeSiteNews.com) – Okresný súd v Dearborne obvinil štyroch kresťanských kazateľov z výtržníctva. Polícia ich zadržala na júnovom medzinárodnom festivale Arabo za ponúkanie kresťanskej literatúry. Zabavili im aj nahrávacie zariadenie.

Členovia kresťanskej skupiny Acts 17 Apologetics – vyhlásili, že hovorili len k ľuďom, ktorí sa k nim priblížili. Videonahrávky zo stretnutí slúžia pre ich vlastnú ochranu. Dodali, že obvinenie je napadnutím práva na slobodu prejavu, ktoré je garantované ústavou.

„Hovorili sme jedine s tými ľuďmi, ktorí sa k nám najprv priblížili. Práve toto bolo podnetom k obvineniam a samotnému sporu,“ povedal Qureshi novinárom po incidente.  

„Vieme, že ľudia majú tendenciu obviňovať nás z nekonvenčného správania a provokácií. Chceli by sme ľudí uistiť, že nič z toho nerobíme,“ dodal.

Štyroch verejných kazateľov, z ktorých traja konvertovali z islamu, zastupujú právnici z Právnického centra Tomáša Mora.

„Je jasné, že dearbornská polícia sa viac zaujímala o upokojenie moslimov ako o dodržiavanie našej ústavy,“ vyjadril sa na stretnutí pre tlač Richard Thompson, prezident a generálny prokurátor Právnického centra Tomáša Mora.  

„Títo kresťania využívali svoje ústavné právo na slobodu prejavu a slobodu náboženského presvedčenia. No v meste, kde sa zdá, že politicky zjavne prevláda populácia moslimov,  prevláda aj právo sharia nad našou ústavou,“  vyhlásil.

„Zadržania boli zjavnou odvetnou akciou voči znepokojujúcemu videu, ktoré usvedčovalo minuloročných príslušníkov festivalovej ochranky z používania nedovolenej fyzickej sily. Prvá vec, ktorú policajní dôstojníci pred zadržaním kazateľov spravili,  bolo zabavenie kamier – ako prevencia pred nahrávaním toho, čo sa práve odohrávalo, “ tvrdil Thompson.

Kazatelia mali s policajtmi podobnú skúsenosť na minuloročnom festivale.

Podľa informácií amerického národného štatistického úradu je takmer jedna tretina z 98 tisíc obyvateľov Dearbornu arabská. 

Zľava: Paul Rezkalla, David Wood, Negeen Mayelová, Dr. Nabeel Qureshi - všetci zatknutí. Ďalej Tom McMillin and Robert Muise.

Starosta Dearbornu John O´Reilly Jr. zásah polície obhajuje. Na mestskej internetovej stránke vydal stanovisko s tvrdím, že úmyslom skupiny bolo narušovanie arabského festivalu.

„Porušenie ústavy v skutočnosti spôsobila skupina Acts 17 Aplologetics, aj keď sa teraz hrá na obeť. Skutočným priestupkom je ich útok na mesto Dearborn, tolerujúce rôzne vierovyznania, vrátane vyznávačov Koránu,“ tvrdí O´Reillyho stanovisko.

Šéf dearbornskej polície Ronald Haddad tvrdí: „Našou úlohou je zaistiť bezpečnosť všetkým, ktorí sa v Dearborne rozhodnú zhromaždiť alebo demonštrovať. Preto  budeme poskytovať rovnaký profesionálny servis všetkým zúčastneným stranám.“

Tlačová odpoveď Právnického centra Tomáša Mora však tvrdí, že primátorovo stanovisko je „neslýchané a úžasne prikrášlené“.

„Mesto Dearborn prostredníctvom primátora a internetovej stránky osobne útočí na štyroch kresťanských misionárov. Primátorov vstup do prípadu definitívne rozohnal zdanie objektivity a profesionálneho konania orgánov. A nelegálne zabavenie kamier malo predísť zaznamenávaniu udalostí okolo zatýkania,“ reagovali obhajcovia.

Video skupiny Acts 17 Aplologetics, reagujúce na stanovisko primátora O´Reillyho je dostupné na:

http://www.youtube.com/watch?v=X319T75kOkw&feature=player_embedde

Thaddeus M. Baklinski