Konferencia biskupov Slovenska vyhlásila vojnu MEGAKASÍNU

1,203
Kultúra života

Konferencia biskupov Slovenska so znepokojením sleduje a odmieta úsilie postaviť na území Bratislavy zábavné centrum s kasínom, kde budú stovky výherných automatov a desiatky hracích stolov.

Hazardné hry sú eticky sporné, pretože škodia človeku a spoločnosti. Preto sú aj ich domnelé ekonomické výhody veľmi otázne. Vedecké štúdie dokazujú, že hazardné hry prinášajú viac negatívnych následkov ako výhod. Bankroty jednotlivcov a ich rodín, riešenie vzniknutých sociálnych problémov, výdavky zamestnávateľov z dôvodu práceneschopnosti zamestnancov, pokles produktivity práce u závislých hazardných hráčov, rozpady rodín, samovraždy, zvýšenie výdavkov pre políciu na boj s kriminalitou, zvýšené výdavky na ochranu majetku, výdavky na liečbu pre hazardných hráčov a ich príbuzných, výdavky z dôvodu nárastu drogovej závislosti, výdavky z dôvodu negatívnych dôsledkov nárastu prostitúcie, a ďalšie dôsledky spôsobujú spoločnosti rôzne iné finančné zaťaženia.

Prosíme všetkých ľudí dobrej vôle o pomoc jednotlivcom a rodinám, ktoré znášajú následky nezvládnutej hráčskej vášne.

Naliehavo potrebujeme takú legislatívu, ktorá jednoznačne zakáže zvýhodniť ktoréhokoľvek prevádzkovateľa kasína prostredníctvom tzv. degresívnych odvodov, čo v praxi znamená, že čím viac ľudia prehrajú, tým nižšie odvody bude kasíno platiť. Väčšina tovarov bežnej spotreby je zdanená 19 percentnou daňou, zatiaľ čo firma, ktorá by svojou činnosťou spôsobovala veľké ekonomické a morálne škody, by odvádzala štátu oveľa menej. Naliehavo potrebujeme tiež legislatívu, ktorá by dala samospráve možnosť odmietnuť výherné automaty a herne na vlastnom území.