K Dúhovému Pride sa vydali desiatky kotlebovcov, zbierajú podpisy pod petíciu. SNS je proti oficiálnej podpore Dúhového pochodu

1,016
Kultúra života

Sprievod niekoľkých desiatok ľudí sa pod zástavami opozičnej parlamentnej Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) vydal z bratislavskej Hlavnej stanice na Hviezdoslavovo námestie, ktoré je vyhradené účastníkom pochodu Dúhový Pride.

V sprievode neoficiálneho protestného zhromaždenia je aj predstaviteľ ĽSNS Marián Mišún. Novinárom vysvetlil, že ide o spontánnu akciu, ktorú podľa neho nikto neorganizuje. Účastníkom do megafónu oznámil, že prišli na „protest proti pochodu úchylákov a homosexuálov“.

„Práve vďaka ľuďom ako ste vy, ktorí ste sem prišli, budeme môcť ukázať ľuďom v Európe, že tu u nás na Slovensku nebudeme tolerovať žiadne snahy úchylákov a homosexuálov vnucovať nám svoj zvrátený pohľad na život,“ povedal účastníkom protestu.

Akciu opozičná strana ani nikto iný neohlásil Starému Mestu. Podľa Mišúna je cieľom zbieranie podpisov pod petíciu za vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO, ktorú ĽSNS organizuje. „Ne petíciu nepotrebujete ani žiadne špeciálne ohlásenie, ani povolenie,“ oznámil účastníkom protestu.

Mišún nevylúčil, že sa pokúsia protestovať proti Dúhovému Pride. „Možno ak sa ľudia spontánne rozhodnú blokovať týchto úchylákov homosexuálnych, možno sa niečo stane. Ja nemôžem garantovať nič,“ vysvetlil novinárom s tým, že v prvom rade však majú záujem využiť ústavou garantované práva a nikoho nechcú napádať.

AKTUALIZOVANÉ

Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti záštite Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nad Dúhovým pochodom 2016, ktorý sa koná dnes v Bratislave. Predseda Národnej rady SR a zároveň predseda SNS Andrej Danko požiadal ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nom. Smeru-SD) o vysvetlenie.

“Súčasne vyjadril hlboké sklamanie nad konaním štátneho tajomníka MZVaEZ SR a splnomocnenca vlády SR pre predsedníctvo SR v Rade EÚ Ivana Korčoka. Podľa informácií webovej stránky organizátorov Dúhového PRIDE Bratislava 2016 sa táto akcia oficiálne koná pod záštitou slovenského predsedníctva v Rade EÚ,” informovala tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Ako dodala, Danko súčasne vyjadril aj rozhorčenie nad súkromnou iniciatívou veľvyslanca SR v Maďarsku Rastislava Káčera, ktorý počas festivalu LGBTI v Budapešti vyvesil na budove veľvyslanectva dúhovú zástavu. SNS pripomenula, že veľvyslanci sú zástupcami ministerstva zahraničných vecí a akákoľvek takáto iniciatíva je spájaná s oficiálnym postojom ministerstva. “V kontexte oboch po sebe nasledujúcich chýb zástupcov MZVaEZ SR vyzval predseda Slovenskej národnej strany ministra zahraničných vecí o okamžité riešenia a personálne opatrenia a stiahnutie súčasného veľvyslanca SR z Maďarska,” dodala Kohútková.