Dnes sa uskutoční Pride Dúhové Košice. Chystajú sa však aj protiakcie

1,224
Kultúra smrti

Tretí ročník sprievodu Pride Dúhové Košice sa uskutoční v sobotu (26.9.) v metropole východného Slovenska. Pod heslom Dúha nás spája ním vyvrcholí týždeň rôznorodých aktivít na zviditeľnenie a podporu práv LGBTI ľudí.

Podľa organizátorov bude tohtoročné podujatie väčšie a farebnejšie ako v minulosti. Po samotnom sprievode, ktorý sa začne o 13.00 h od Kasární/Kulturparku, sa bude konať hudobný festival v priestoroch Tabačky Kulturfabrik. “Verím, že si z ponuky každý niečo vyberie, niečo, čo ho pritiahne a umožní mu zakúsiť neopakovateľnú atmosféru Pride sprievodu. Práve z tejto atmosféry totiž môžeme čerpať silu na celý rok. Dáva nám to odvahu žiť naše životy v pravde k sebe samým i k okoliu,” uviedol riaditeľ podujatia Róbert Furiel.

Na predchádzajúcich dvoch ročníkoch homosexuálnych pochodov v Košiciach bola účasť mizivá. Na prvom ročníku asi 40 ľudí, na druhom len asi 20. Veľkú časť priaznivcov tvorila zmanipulovaná stredoškolská mládež poobliekaná v čiernom anarchistickom oblečení. Na týchto akciách sa zároveň zúčastňovalo niekoľko násobne viac odporcov, ktorí transparentmi a pískaním dávali najavo, že zvrátenosť nepatrí na ulice.

Aj tento rok pripravujú odporcovia propagácie homosexuálneho správania na verejnosti protiakcie. Aj keď sa homokomunita vzdala organizácie podujatia v centre mesta – a rozhodla sa pre Kulturpark na okraji centra, nezostane ich akcia nepovšimnutá.

Odporcovia propagácie homosexuálneho správania na verejnosti sa tiež zhromaždia o 13.00 hodine v Kulturparku a budú sprievod homosexuálov sprevádzať cez centrum mesta, dávajúc kultivovaným spôsobom najavo, že s takýmto správaním na verejnosti nesúhlasia.

“Stačí aby slušní ľudia mlčali a zlo sa slobodne šíri,” vysvetlil jeden z organizátorov protiakcie, “Musíme ísť cez mesto s nimi, aby nielen oni ukazovali okoliu svoju hrdosť na svoju orientáciu a propagovali svoj, podľa nás dekadentný životný štýl, ale aj aby my sme ukázali, že väčšina ľudí s tým nesúhlasí a je proti tomu, aby sa takéto “hodnoty” propagovali na verejnosti a pred malými deťmi.”