Chce byť vaše dieťa chlapec alebo dievča? Zrušme označenie kníh pre dievčatá/pre chlapcov, aby sme deti neobmedzovali

1,954
Kultúra smrti

Podľa stúpencov kampane ružové knihy s označením pre dievčatá a modré určené chlapcom vysielajú deťom obmedzujúce správy 

V roku 2012 vydal jeden z najväčších švédskych reťazcov vianočný katalóg, v ktorom bol vyobrazený chlapec hrajúci sa s bábikou a dievča držiace guľomet. Riaditeľ spoločnosti Top Toy Jan Nyberg v tom čase uviedol, že nové genderove myšlienky neobsahujú nič, čo by bolo buď správne alebo nesprávne. Podľa neho nie sú chlapčenské alebo dievčenské veci, sú len hračky pre deti.

Začiatkom marca bola vo Veľkej Británia spustená kampaň s názvom „Nechajte knihy byť knihami“, ktorá má za cieľ, aby z kníh zmizlo označenie pre dievčatá či pre chlapcov. Tento krok má prispieť k prelomeniu rodových priepastí.

Podľa stúpencov kampane ružové knihy s označením pre dievčatá a modré určené chlapcom vysielajú deťom obmedzujúce správy o tom, ktoré činnosti sú vhodné pre to-ktoré pohlavie.

„Ľudia hovoria o knihách, že otvárajú myseľ i srdce, rozširujú obzor, ale tieto knihy robia presný opak,“ uviedla Tricia Lowther z kampane Nechajte knihy byť knihami. Vyjadrenie zverejnil The Guardian. „Samozrejme, nie je na tom nič zlé, ak sa chlapcom páčia piráti a dievčatám princezné, ale čo s dievčatami, ktorým sa páčia piráti a s chlapcami, ktorým sa páčia princezné? Ako sa cítia? Neumožňuje im to zistiť, kým chcú byť,“ uvádza The Guardian ďalšie vyjadrenie Lowther.

Kampaň tiež vyzýva ľudí, aby kontaktovali vydavateľstvá a žiadali, aby neoznačovali knihy pre dievčatá/pre chlapcov a tým umožnili deťom, aby sa samy rozhodli, ktoré knihy sú pre nich.

V praxi by to mohlo znamenať nasledujúce: Obrovská kniha aktivít s nálepkami pre dievčatá (bez označenia pre dievčatá) rozdelená na kapitoly Vstup len pre dievčatá, Kone a poníky, Maznáčikovia a Víly by bola určená aj chlapcom. Knihu Supersprievodca pre skvelé slečny (bez označenia pre skvelé slečny) by ste mohli darovať aj vášmu synovi, ktorý v nej nášiel mnoho princezien, morských panien, srdiečok a kvetov.

Genderova ideológia sa takto nenápadne cez knihy a filmy pre deti presadzuje do bežného života. Má potenciál vytvoriť zmätok v osobnostnom vývoji dieťaťa, narušiť jeho zdravý vývoj a normálne uvedomenie si svojho pohlavia, na čo jej stúpenci častokrát neupozorňujú.