Austrálska opozícia navrhla uzákonenie homosexuálnych manželstiev po vzore Írska

1,361
Kultúra smrti

Austrálska opozícia chce politicky ťažiť z úspechu nedávneho írskeho referenda, v ktorom írski voliči schválili manželské zväzky gejov a lesieb

Austrálska opozícia navrhla dnes zákon, ktorým by sa v krajine zlegalizovali manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Proti takémuto kroku však ostro vystupuje konzervatívny premiér Tony Abbot.

Podľa agentúry AP chce austrálska opozícia politicky ťažiť z úspechu nedávneho írskeho referenda, v ktorom írski voliči schválili manželské zväzky gejov a lesieb.

Austrálskemu parlamentu príslušný návrh predložil vodca stredoľavej Labouristickej strany Bill Shorten, ktorá je vôbec druhou najväčšou stranou v krajine.

Shorten ubezpečil poslancov, že návrh zákona neobsahuje ustanovenia, ktoré by nútili kňazov jednotlivých cirkví, aby sobášili osoby rovnakého pohlavia. Apeloval tiež na premiéra Abotta, aby povolil vládnym poslancom hlasovať o zákone podľa ich vlastného svedomia, a nie podľa straníckej línie.

Predseda vlády v súvislosti s predložením zákona zdôraznil, že reforma platného manželského zákona nepatrí medzi jeho priority. Labouristi dúfajú, že parlament bude o návrhu hlasovať ešte tento rok.

Podľa prieskumov verejnej mienky je väčšina Austrálčanov za uzákonenie homosexuálnych sobášov. Ich stúpenci poukazujú na to, že po írskom referende je Austrália jedinou rozvinutou anglicky hovoriacou krajinou sveta, ktoré ešte nepovoľuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia.