Ženy opisujú potrat: „Nikto ma nepripravil na spaľujúcu bolesť" po RU-486

12,185
Kultúra smrti

RU - 486 je potratová pilulka ponúkaná ženám, ktoré sú tehotné menej ako deväť týždňov. Keď sa prvýkrát stala dostupnou v Spojených štátoch, pro-choice aktivisti sa radovali. Verili, že toto by mohlo ženám spraviť potrat ľahko dostupným.

Vykonávatelia interrupcií hovoria, že RU-486 je bezpečný a účinný. Podľa vykonávateľa potratov Dr. Davida Grimesa: 

,,Ja jednoducho nevidím žiadne tienisté stránky. Ženám, ktoré nemajú radi invazivitu chirurga, dáva možnosť, ktorá je veľmi dôležitá."

V článku v Marie Claire s názvom „Betrayed by a Pill“ (Zradená pilulkou) žena s pro-choice názorom menom Norina Dworkin-McDanielová podáva iný pohľad, keď opisuje svoj potrat tabletkou RU-486.

Začína tým, že hovorí o tom, aká bola šťastná, keď sa ženám umožnilo užívanie RU-486.

Od okamihu, keď bola v roku 2000 schválená, som v potratovú pilulku verila. Konečne! Potrat by sa konečne stal tým, čím vždy mal byť: súkromnou zdravotnou záležitosťou medzi ženou a jej lekárom. Sľubovalo to rýchle domáce ukončenie tehotenstva. Nebolo by viac rukavíc, demonštrantov na klinikách, veď kto by vedel, ktorí lekári dávkovali pilulky? Ešte lepšie bolo, že pilulka by mohla ponechať potrat na dosah v čase, keď budú gynekológovia čoraz menej ochotní vykonávať ich zo strachu pred útokmi.

Dworkin-McDanielová nakoniec čelila neplánovanému tehotenstvu. Ako sama hovorí, keď otehotnela, užívala kokaín a „pracovala celý deň, a flámovala, flámovala, flámovala celú noc."

Obávala sa, že jej užívanie drog by mohlo spôsobiť dieťatku zdravotné problémy:  

,,Bez ohľadu na to, čo by som od tej chvíle urobila, vždy by bola šanca, že dieťa bude mať problémy – možno fyzické, možno psychické. Nebola som ochotná hádzať si kocky, keď sa to týkalo iného života."

Takže sa Dworkin-McDanielová rozhodla namiesto toho tento život ukončiť.

Opisuje, ako sa rozhodla nemať chirurgický potrat :

,,Samozrejme, bola možnosť chirurgického potratu. Už som jeden mala na univerzite (takže by ste si mysleli, že z tejto lekcie by som už mala byť dosť poučená) a desila som sa ihly, ktorá by mohla byť použitá na znecitlivenie môjho ​​krčku maternice."

Potrat mal byť vykonaný vďaka RU-486 (mifepristonu), ktorý by zabil dieťa. Potom druhý liek (misoprostol) by mal spôsobiť vypudenie embrya a placenty.

Ona hovorí :

Literatúra Mifeprex popisuje nejaké kŕče a krvácania, „podobné alebo vyššie ako pri normálnom cykle.“ Znelo to oveľa atraktívnejšie ako chirurgický potrat. Niekoľko piluliek, pár kŕčov a bude po všetkom. Môžeme si pokračovať vo svojich životoch.

Ale nefungovalo to tak, ako mala v pláne.

Vzala mifespristone a bola pripravená potom, o dva dni neskôr, užiť misoprostol:

Pracovníci kliniky mi nariadili vložiť tablety do pošvy ráno, aby som mala deň na zotavenie. V duchu som si predstavila, ako sa zotavujem na gauči s niektorými nepríjemnými, ale znesiteľnými kŕčmi upokojujúc sa slabým denným televíznym programom.

...

Nikdy by som sa na gauč nedostala.“

Podrobne opisuje, čo sa stalo:

,,Nič – ani príbalový leták, lekár na klinike, ani môj vlastný gynekológ - ma nepripravili na spaľujúcu, zvierajúcu, stláčajúcu bolesť, ktorá trhala moje brucho o 30 minút neskôr. Nemohla som ani sformovať slová, keď Stewart [jej priateľ] zavolal, aby ma skontroloval. Všetko, čo som mohla spraviť bolo zalapať po dychu: „Poď domov! Teraz!“ Na 90 minút som bola dezorientovaná, bolo mi zle na žalúdok a v zdrvujúcich vlnách kontrakcií, ktoré si myslím, mali blízko k tým, ktoré cítiť pri pôrode, som utekala z postele do kúpeľne s hnačkou.“

,,Potom - rovnako rýchlo - bolo po všetkom. Na ďalšiu noc, som začala krvácať. Krvácala som 14 dní. Následný ultrazvuk potvrdil, že som potratila. A ešte len vtedy začali problémy."

 Bola som pripravená na možnosť, že pilulka nebude fungovať a že by som potrebovala ešte chirurgický potrat - čo sa deje v asi 5-tich až 8-ich percentách prípadov. Vedela som tiež, že by som mohla krvácať tak silno, že by som ,,potrebovala operáciu na zastavenia krvácania... [ ale] to, čo ma nepríjemne prekvapilo, okrem toho, že som bola zničená z mifepristonu, boli obrovské vačkovité vredy, ktoré čoskoro pokryli môj krk, ramená a chrbát. Bola som tiež premožená únavou a úplnou neschopnosťou robiť niečo namáhavejšie ako spanie alebo ležanie na gauči. Môj mozog sa cítil tak zahmlený – angličtina vyzerala ako druhý jazyk a ja som nemohla pracovať. Ako vrchol toho všetkého prišla depresia, neustále som vzlykala. Nevychádzala som z domu. Prestala som sa sprchovať."

Až keď som opísala svoje príznaky môjmu gynekológovi, zistila som, že moja skúsenosť nebola ničím neobvyklým. (Leták Mifeprexu sa o tom ani nezmienil): „Myslím, že sa to tam nepíše, ale asi jedna z 3 žien má dramatické vedľajšie účinky,“ povedal mi. Moje telo bolo v totálnom chaose - tehotenské hormóny sa zrážali s hormónmi zameranými proti tehotenstvu a tie zas so stresovými hormónmi. „Videl som tým prejsť veľa žien. Nechcem hovoriť o popôrodnej depresii, ale o melanchólii „po udalosti“, ktorá je oveľa dramatickejšia, než si ľudia chcú priznať.“  Predpísal jej antidepresíva. „Jedného dňa, sa budete cítiť zas sama sebou.“ Trvalo to deväť mesiacov.

Dworkin-McDanielová opisuje návrat na kliniku a rozhovor s jedným z pracovníkov kliniky:

„Mohli sme vám povedať, že to nebude ľahké,“  poznamenala pracovníčka na klinike, keď som počas svojej kontroly vychrlila svoje sťažnosti.

Prečo neprehovorila skôr?

Dworkin-McDanielovej príbeh je podobný ako u Abby Johnson. Johnson bola riaditeľkou kliniky Plánovaného Rodičovstva, keď mala potrat s RU-486. Ani ona nebola pripravená na utrpenie. Môžete si prečítať jej príbeh tu.

Johnson opisuje mučivú bolesť a silné krvácanie, ktoré zažívala. Na jednom mieste hovorí :

,,Vedela som, že musím vstať a umyť zo seba krv. Vstala som pomaly a narovnala som si telo. Len čo som bola úplne hore, pocítila som bolesť horšiu než som kedy zažila. Začala som sa znova potiť a cítiť sa slabá. Chytila som sa boku sprchovej steny, aby som sa upokojila. Potom som pocítila uvoľnenie ... a šplechnutie vo vode, ktorá sa  podo mnou vypúšťala. Do vody v mojej vani spadla krvná zrazenina veľkosti citróna. Bolo to moje dieťa? Vedela som, že táto obrovská zrazenina odtokom neprejde, a tak som sa zohla, aby som ju zdvihla. Bola som schopná oboma rukami vziať tú veľkú zrazeninu a presunúť ju na toaletu. Stála som v teplej sprche po dobu niekoľkých minút... trošku sa mi od kŕčov uľavilo. Potom prišila opäť neznesiteľná bolesť. Vyskočila som zo sprchy a sadla si na záchod. Ďalšia krvná zrazenina veľkosti citróna. Potom ďalšia. A ďalšia. Myslela som si, že zomieram. To nemôže byť normálne. Plánované Rodičovstvo mi nikdy nepovedalo, že by sa malo stať toto. To musí byť atypické. Rozhodla som sa, že im zavolám ráno ... ak predtým nezomriem. Bolo okolo polnoci a ja som bola v kúpeľni už dobrých 12 hodín. Vedela som, že by som ešte nemohla odísť. Nechcela som si ísť ľahnúť do postele... krvácanie bola príliš silné. A zrazeniny stále prichádzali, nie tak často, ale stále prichádzali. Tak som sa rozhodla spať v tú noc na podlahe v kúpeľni,... priamo pri WC. Chlad podlahy padol mojej tvári dobre. Bola som fyzicky vyčerpaná, ale nemohla som spať."

Ráno zavolala na kliniku:

,,Druhý deň ráno som volala Plánovanému Rodičovstvu, len čo otvorili,  žiadala som, aby som mohla hovoriť so sestrou. Povedali mi, že čoskoro mi zavolá. Aj tak urobila. Povedala som jej o svojom predchádzajúcom dni. Povedala mi: „To nie je abnormálne.“ ČO? To nemyslí vážne. Všetko to krvácanie, zrazeniny, bolesti ... to bolo normálne??  „Áno,“ povedala. „Použite vyhriate tampóny namočené v teplej vani a vezmite si Ibuprofen." Bola som naštvaná. Ako to že mi nepovedali o vedľajších účinkoch? Cítila som sa zradená."

 Pokračuje a hovorí:

Na zasadnutí riaditeľstva som vyjadrila svoje obavy. Prečo nehovoríme o rizikách? Prečo mi to nikto nepovedal? „No, nechceme ich vydesiť,“ povedal môj nadriadený. „Och, tak, a keď sú vydesené mysliac si, že zomierajú kvôli množstvu krvi, ktoré strácajú, pretože sme sa rozhodli, aby sme im nepovedali, že toto je pravdepodobne normálne," odpovedala som. To tiež neprešlo dobre. Toto bola ich odpoveď? Nechceli, aby sa ženy báli? Nikdy som sa tak nebála, ako v tú noc môjho pilulkového potratu ležiac v kúpeľni na studenej podlahe.

Je pravda, že nie každá žena, ktorá užíva RU-486 má takúto hroznú skúsenosť. Ale tieto zlé skúsenosti sú častejšie, než by mnohí vykonávatelia interrupcií verili. Potratové kliniky prezentujú RU-486 ako jednoduchú voľbu. Často je to však niečo iné.

Zdroj:

Norine Dworkin-McDaniel “BETRAYED BY A PILL” (Zradená pilulkou) Marie Claire (US), Jul2007, Vol. 14 7, p184-186