Švajčiarsky biskup pod palbou za pastiersky list proti Gender Idelógii

2,830
Kultúra života

Chur, 9.12.2013 (kath.net) 016 560 - „S najväčšou starosťou vidí Cirkev, že vo verejných diskusiách a médiách sa stále viac a viac tolerujú už iba argumenty „genderizmu“. Kto zmýšľa inak, je spoločensky vyhraničený  a musí rátať s právnymi sankciami. Týmto spôsobom sa stále viac okresávajú základné práva človeka na náboženstvo a slobodu názoru.“

Napísal to diecézny biskup švajčiarskeho ChuruMons. Vitus Huonder v pastierskom liste.

 „Gender – hlboká nepravda jednej teórie“.

List napísal pri príležitosti „Svetového dňa ľudských práv“ – 10. decembra 2013. „Cieľom ´genderizmu´ je, aby sa každá sexuálna identita akceptovala ako rovnocenná.  V tomto zmysle prebieha konkrétne spoločenské presadzovanie ideológie okrem iného aj údajným právom párov rovnakého pohlavia sobášiť sa a adoptovať deti, alebo (homo-) sexualizáciou detí v materských škôlkach a školách.“

Reakcie tlače na pastiersky list sú voči biskupovi Huonderovi prevažne negatívne. Švajčiarske médiá informovali o liste pod titulkami ako „Churský  biskup karhá homosexuálov“ (Neue Zürcher Zeitung), „Frontálny útok na homosexuálne manželstvo“ (Blick.ch), „Svätým hnevom proti homosexuálom“ (SonntagsZeitung) a „Huonderov homofóbny pastiersky list“ (20min.ch).

Rozhodne nie všetky médiá sa dokázali vyšvihnúť k tomu, aby požiadavku biskupa Huondera, že jednostrannosť súčasnej politickej diskusie o „zrovnoprávnení“ homosexuálov de facto ohrozuje ľudské právo na náboženskú slobodu a slobodu názoru katolíkov (príp. kresťanov), vôbec prezentovali – ani len znevažujúco!

Iba „Blick.ch“ citoval Huonderovho hovorcu Giuseppe Graciu: „Dnes sa často diskriminuje katolícka cirkev sama a síce ‚diskriminačným kyjom‘: ‚Kto požiadavky homosexuálnej lobby schvaľuje, sa považuje za dobrého. Kto sa vyjadrí inak, je homofóbny a zlý.‘ To je ‚hlboko anti-liberálne‘ a  ‚proti slobode názoru a viery‘“.

Okrem toho z prehľadu tlače máme dojem, že vyjadrenia biskupa Huondera sa pokúšajú prezentovať ako iba postoj jednotlivca. Úplne chýba poukaz na to, že biskup Huonder jednoducho iba vyjadruje postoje  Učiteľského úradu Katolíckej cirkvi, porovn. napr. Stanovisko Biskupskej konferencie USA k otvoreniu manželstva pre homosexuálne páry v júni 2013. Americkí biskupi svoj postoj vyjadrili stručne:

„Jeden muž, jedna žena, na celý život.“

Aj katolícki biskupi Slovenska počiatkom decembra v pastierskom liste k tomu ostrou formou zaujali stanovisko. Uveďme aj „List biskupom Katolíckej  cirkvi o spolupráci muža a ženy v Cirkvi a vo svete“ (2004) alebo aj Katechizmus Katolíckej cirkvi.

Stanovisko Biskupskej konferencie Švajčiarska doteraz nie je známe.