Vážiaca pri pôrode 283 gramov, malá E'layah je jedným z najmenších bábätiek na svete

221
Milko Kostovič
Kultúra života

E’layah Faith Pegues mala len 283 gramov a 25 cm, keď sa narodila začiatkom jesene 2015. Pre ňu a jej rodičov nebol jej vstup na tento svet jednoduchý, no ukázala, že je bojovníčka. Ako informuje ABC News:

Megan Smith [matka E’layah] pre ABC povedala, že ona a jej snúbenec dali svojmu dieťaťu stredné meno "Faith" (viera), pretože, keď im bolo povedané, aby sa pripravovali na najhoršie, tak sa rozhodli "stále veriť" a že sa "jej nikdy nevzdajú."

ABC News taktiež uvádza:

Jej neonatológ, Dr. Andrew Herman, dnes povedal pre ABC News, že dievčatko vážilo menej než libru (453 gramov) a keď sa narodila, tak sa mu celá vošla na dlaň. 

"Aby som bol úprimný, neboli sme si istý, či to E’Layah prežije," uviedol Herman, "no doktori, ktorí ju priviedli na svet, videli, že má šancu bojovať s nepriazňou osudu a jej rodičia nikdy nestratili vieru, že je možné, aby prežila."

Asi v piatom mesiaci tehotenstva začala matka E'layah, Megan Smith, trpieť vysokým krvným tlakom. Pre Fox 26 uviedla, že doktori jej a jej snúbencovi povedali, že ich dieťa to nemusí prežiť. 

"Neprijala som to," povedala.

Ale jedného dňa si uvedomila, že E’layah sa nepohybuje v jej lone a doktori jej povedali, že je nevyhnutné vykonať núdzový cisársky rez, v opačnom prípade ona a jej dieťa môžu zomrieť. 

Megan Smith išla na operáciu s obavami o život jej dcéry a premýšľala, či jej snúbenec, ktorý opustil miestnosť tesne predtým, ako doktori oznámili, že je potrebný cisársky rez, sa vráti, keď sa preberie. Bola vystrašená a cítila sa opustená a tak sa začala modliť. 

"Vo svojom vnútri som kričala: "Diabol je klamár", viete, "Nedostaneš moje dieťa," povedala.

Napriek faktu, že E’layah je jedným z najmenších bábätiek, ktoré prežili pôrod - a aj napriek tomu, že ju museli raz oživovať - sa jej dnes darí. Má tri mesiace, váži tri libry (1,36 kg) a doktori očakávajú, že bude "žiť, rásť, hrať sa a bude šťastná ako normálne zdravé dieťa." O niekoľko týždňov sa pravdepodobne vráti domov.

"Bola som taká šťastná, že je v poriadku," uviedla Megan Smith. Taktiež povedala, že ona a jej snúbenec si vážia svoje "cenné chvíľky" so svojou malou bojovníčkou - vrátane toho, ako sa usmieva, keď jej spieva jej otecko, alebo keď počuje jeho hlas na telefóne.

Doktor E’layah sa pre Fox 26 vyjadril, že pokroky v oblasti ventilátorov pre intenzívnu starostlivosť a IV výživy pomáhajú predčasne narodeným deťom prežiť.