Nad Mexikom bol vykonaný veľký exorcizmus

2,368
Kultúra smrti

Môže sa krajina s hlbokými kresťanskými koreňmi ako Mexiko ocitnúť vydaná na milosť a nemilosť démonov? Niektorí ľudia v Cirkvi sa toho boja.

Preto vyzvali k celoštátnemu exorcizmu nad Mexikom, ktorí sa v tichosti vykonal v katedrále San Luis Potosí minulý mesiac.

Motiváciou zvláštneho obradu exorcizmu, ktorý je známy ako „Exorcismo Magno“ (lat. veľký exorcizmus), bola vysoká úroveň násilia, drogové kartely a potraty v krajine.

Tomuto obradu predsedal za zatvorenými dverami kardinál Juan Sandoval Iniguez, emeritný arcibiskup Guadalajara. Bol vôbec prvým svojho druhu v celej histórii Mexika.

Ďalšími účastníkmi boli: arcibiskup Jesús Carlos Cabrero zo San Luis Potosí, španielsky démonológ a exorcista otec José Antonio Fortea a menšia skupina kňazov a laikov.

O tomto podujatí široká verejnosť vopred nevedela. Podľa arcibiskupa Cabrera zdržanlivý charakter obradu z 20. mája bol takto stanovený preto, aby sa zabránilo zavádzajúcej interpretácii rituálu.

Ale ako sa môže celá krajina zamoriť démonmi až tak, že sa treba uchýliť k Veľkému exorcizmu?

„Keď sa hriech v krajine veľmi rozšíri, démonom sa jednoduchšie pokúša (ľudí),“ povedal o. Fortea pre CNA.

Španielsky exorcista varoval, že „čím viac sa v tejto krajine praktizuje čarodejníctvo a satanizmus, tým viac bude mimoriadnych prejavov týchto síl temnoty“.

O. Fortea povedal, že „exorcizmus, ktorý bol vykonaný v San Luis Potosi je vôbec prvým svojho druhu, ktorý sa konal v Mexiku. Zišli sa na ňom exorcisti z rôznych častí krajiny, aby takto zhromaždení vyháňali mocnosti temnoty – a to nie z jedného človeka, ale z celej krajiny“.

„Tento krásny a liturgický obrad exorcizmu, sa nikdy predtým nekonal nikde na svete. Hoci sa privátnym spôsobom konal vtedy, keď sv. František (exorcizoval) talianske mesto Arezzo,“ vyhlásil.

Španielsky exorcista však vysvetlil, že slávenie tohto rituálu automaticky nezmení za jediný deň ťažkú ​​situáciu, v ktorej sa Mexiko nachádza.

„Bolo by veľkou chybou myslieť si, že vykonaním veľkého spektra exorcizmov sa v krajine všetko automaticky a ihneď zmení.“

Zdôraznil však, že ak „ak sme dostali od Krista silu vyhnať démonov z krajiny, bude to mať iste pozitívny dopad, pretože donútime k úteku veľký počet pokušiteľov, aj keby tento exorcizmus zaúčinkoval len čiastočne“.

„Jedným obradom všetky zlých duchov z krajiny nevyženieme. Ale aj keby sme nevyhnali všetkých, tí, ktorí budú odstránení, tu už jednoducho nebudú.“

O. Fortea zdôraznil, že „keď exorcisti nejakej krajiny vyháňajú svojich démonov, musia to robiť vo viere. Nebudú nič vidieť, nič cítiť, nedôjde k žiadnemu mimoriadnemu javu. Musia mať vieru, že Boh zveruje apoštolom moc, a že my túto silu môžeme používať.“

„V každom prípade, ak by sa tento rituál vykonával vo viacerých krajinách raz ročne, či už v minulosti alebo teraz, znamenalo by to koniec mimoriadnych prejavov, ktoré nám ukazujú zlosť diabla. Niet totiž pochýb o tom, že démoni nenávidia, keď sú vyhnaní z nejakého miesta alebo keď sú zviazaní Kristovou mocou.“

Španielsky exorcista povedal, že „by bolo veľmi žiaduce, aby sa v prípade, že sa bude v tejto krajine konať každoročné stretnutie exorcistov, konal pri tejto príležitosti v Mexiku aj rituál Veľkého exorcizmu“.

Zdôraznil tiež, že biskup „môže dať raz ročne oficiálne povolenie na jeho vykonávanie v katedrále so svojimi kňazmi“.

„Biskup je pastier a on môže používať silu, ktorú má na to, aby zahnal neviditeľných vlkov od oviec, pretože Satan obchádza ako revúci lev a hľadá, koho by zožral, a práve pastieri môžu zahnať dravca od jeho obete,“ dodal.