Carlo

Ctihodný Carlo Acutis a jeho láska k Eucharistii

944
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Taliansky tínedžer, ctihodný Carlo Acutis, ktorého blahorečenie schválil vo februári pápež František, bol známy svojím talentom na počítačové programovanie. Podľa postulátorky jeho kauzy svätorečenia však tento dar využil spôsobom, v ktorom nám môže ísť príkladom svätosti.

Carlo sa preslávil tým, že Eucharistiu nazval svojou "diaľnicou do neba". 

"O Carlovi vieme, že jedným z jeho najväčších oporných pilierov bola Eucharistia a druhým Panna Mária", pre EWTN News uviedla Nicola Gori, postulátorka kauzy svätorečenia Carla Acutisa. Carlo sa denne modlil ruženec a popri iných skutkoch zbožnosti pravidelne trávil čas pred Eucharistiou v adorácii. Povedal: "Keď nastavíme tvár slnku, opálime sa ... ale keď sme pred Eucharistickým Ježišom, stávame sa svätými."

Carlo zomrel na nádor mozgu v roku 2006, vo veku 15 rokov. Leto po svojich 14-tych narodeninách trávil skúmaním eucharistických zázrakov a tvorbou webstránky, kde ich katalogizoval a vymieňal si s druhými informácie. Goriová spomína: "Carlo chcel, aby sa ľudia čo najviac priblížili Eucharistii a použil na to internet. V lete pred svojou smrťou vyhľadával miesta, kde sa vo svete odohrali veľké Eucharistické zázraky, ktoré boli uznané Cirkvou, a to od počiatkov Cirkvi až podnes." Webstránka, ktorú Carlo vytvoril, bola genézou Eucharistických zázrakov vo svete, medzinárodnou ´prehliadkou´, ktorá tieto udalosti vyzdvihuje. Goriová pokračuje:

"Carla znepokojovali ľudia, ktorí sa vzdialili od Cirkvi a od sviatostí a chcel ich priviesť späť. Jeho webstránka otriasa svedomím ľudí, vyzýva vrátiť sa k podstate viery a k plným kostolom. Carlo vo svojom detstve ľudí privádzal na omšu a k prijímaniu sviatostí spolu s ním. Predstavte si, že svojich rodičov priviedol k tomu, aby každý deň chodili na svätú omšu. Nie naopak, že rodičia privádzali jeho ako malého chlapca na omšu, ale on sám na ňu chodil a presvedčil aj ostatných, aby denne prijímali sväté prijímanie."

Postulátorka nazvala Carla misionárom, ktorý "používal internet na šírenie evanjelia ako sa len dalo". Zdôraznila, že Carlo skvele ovládal prácu s počítačom a internetom a že počas vyšetrovania, potrebného pre kauzu blahorečenia tohto chlapca, analyzovali technici celý jeho počítač aby zistili, aké webstránky navštevoval. "Zistilo sa, že všetko, na čo počítač používal, aj celý jeho prieskum, slúžil iba na dobré. Robil na ňom len to, čo bolo jeho srdcu najbližšie. Carlo Acutis nikdy nepoužil internet na niečo, čo by neslúžilo dobrému účelu."  

Carlovo blahorečenie sa malo uskutočniť na jar 2020, no bolo odložené kvôli pandémii koronavírusu. Podľa postulátorky procesu sa čaká iba na zlepšenie zdravotnej situácie, aby sa mohol stanoviť deň slávnosti, pretože "Carlovo blahorečenie bude určite slávnosťou pre mnohých mladých, ale aj všetkých ostatných, lebo Carlo bol známy v mnohých krajinách; bol takpovediac univerzálne známy, a preto by bola škoda, keby sa tejto slávnosti mohlo zúčastniť len pár ľudí. Kauza Carla Acutisa je však po všetkých stránkach pripravená na blahorečenie."