Harrison-Butker-Benedictine-810x500.png

Harrison Butker vo svojom prejave vyzval študentov, aby boli "nefalšovanými katolíkmi" a usilovali sa o svätosť

0
Kultúra života
  • Harrison Butker hovoril na Benediktínskej univerzite o morálke a hodnotách.
  • Butker sa hlasno hlási k svojej katolíckej viere a tradičným hodnotám.
  • Médiá kritizujú jeho prejav a označujú ho za sexistu a mizogýna.
  • Butker vyzval študentov k životu podľa viery a inšpiroval ich k svätosti.

Vyzerá to tak, že médiá sa nevedia nabažiť prejavu Harrisona Butkera z 11. mája na Benediktínskej univerzite. Butker, kicker tímu Kansas City Chiefs, hovoril na tejto malej katolíckej vysokej škole v Kansase o morálke, hodnotách a živote po skončení vysokej školy.

V posledných rokoch sa Harrison Butker začal hlasno a bez zábran hlásiť ku svojej katolíckej viere. A keďže žijeme v krajine, ktorú vedie človek, ktorý o sebe tvrdí, že je katolík, ale namiesto toho, aby sa držal zásad viery, zasieva semená zmätku, je osviežujúce vidieť niekoho, kto sa nebojí hovoriť pravdu.

Preto potrebujeme silných a hlasných vodcov v Cirkvi a preto potrebujeme laikov, ktorí rozumejú tomu, čo Cirkev učí, a sú ochotní sa za tieto pravdy postaviť.

Vierka a náboženstvo nie sú niečo, za čo by sme sa mali hanbiť. Médiá však chcú, aby každý, kto sa hlási k ich morálke, bol umlčaný. A po vypočutí Butkerovho’prejavu sa určite zbláznili. V skutočnosti sa na stránke Change.org objavila petícia, ktorá vyzýva na jeho prepustenie z funkcie šéfa. Jej absurdný komentár sa začína takto: “Škodlivé poznámky Harrisona Butkera, kopača tímu Kansas City Chiefs, počas jeho nástupného prejavu na Benedictine College boli neprijateľné. Jeho komentáre boli sexistické, homofóbne, protitransové, protipotratové a rasistické.” 

Čítajte: ‘Skvelý človek’: V skutočnosti jeho prejav nikomu ne’ublížil a musím sa pýtať, či si autori týchto slov prejav skutočne vypočuli, alebo si len prečítali, čo si o ňom myslia iní.

To bol prípad mnohých a jedna osoba mi povedala, že ju prejav nahneval, takže si ho nechcela pozrieť. Odôvodnila to tým, že nikdy nechcela byť matkou v domácnosti. Odmietla si vypočuť jeho slová na vlastné uši.

Ano, Butker hovoril o “domácnosti.” Hovoril aj o úlohe mužov v domácnosti, o kontrole pôrodnosti, o potratoch a eutanázii, o zlom vedení, o ľuďoch žijúcich spolu pred manželstvom a o odchode od viery. 

Ani jedna vec, ktorú povedal, nebola v rozpore s katolíckym učením. 

Ľudia však počujú to, čo chcú počuť, najmä ak je to v rozpore s uvoľnenými hodnotami dnešnej&nbspspoločnosti. Žena, ktorú Butkerova “poznámka o domácnosti”urazila, nepočula jeho slová, ale iba si prečítala správu o prejave a myslela si, že povedal ženám, že by mali byť “domácke”. V skutočnosti, keď sa prihovoril ženám v publiku, povedal, že chápe, že mnohé z nich sa tešia na kariéru a povýšenie. Potom však dodal: “Dovolím si odhadnúť, že väčšina z vás sa najviac teší na manželstvo a deti, ktoré privediete na tento svet.”

Butker to povedal na základe skúseností a preto, že to je to, čo mnohé ženy naozaj chcú. Každý, kto bol na vysokej škole alebo pozná ženy v dvadsiatke, môže túto skutočnosť potvrdiť. 

Potom hovoril o jednotlivých povolaniach ľudí a o svojej manželke, pričom poslucháčom povedal, že je dnes takým mužom, akým je, pretože má manželku, ktorá sa “opiera o svoje povolanie.”Viditeľne sa zadrhol, keď obdivne hovoril o svojej manželke, ktorá konvertovala na katolícku vieru a prijala “jeden z najdôležitejších titulov: domáca pani.”Hovoril o tom, ako podporuje jeho a jeho deti, keď spoločne vedú svoju rodinu do neba.

Nikde nepovedal, že všetky ženy by mali zostať doma, ale médiá chcú, aby tomu ženy verili, a používajú termíny ako sexista a mizogýn. Ujasnime si to: Mizogýnia je “nenávisť, averzia alebo predsudok voči ženám.”Butker’vo svojom prejave žiadnu nenávisť voči ženám nepociťoval. Vlastne práve naopak, pretože jediné, čo publikum počulo v jeho hlase, bola úcta k nim. 

A pretože hovoril o tradičných hodnotách, desiatky médií ho aj jeho prejav pranierovali. Nie je potrebné citovať žiadnu z nich ani sa zaoberať ich chabými obavami. To, čo by sme mali urobiť, je načerpať silu z Butkerovej’morálnej odvahy. To je koniec koncov dôvod, prečo predniesol ten absolventský prejav – aby inšpiroval, aby prinútil študentov premýšľať a aby bol lídrom vo svete, kde chýbajú dobrí lídri.

Keď skončil svoj prejav, vyzval študentov, aby sa zamysleli nad ľuďmi, s ktorými trávia čas, a nad osobou, s ktorou sa stretávajú. Vysvetlil, že musíme byť “nezištne katolíkmi,” usilovať sa o svätosť a žiť svoju vieru otvorene, pretože naším cieľom je nebo. A keď si založíme rodiny, je našou úlohou pomôcť aj našim manželom a deťom dosiahnuť nebo. Pýtal sa: “Ak chodíte s niekým, kto ani’nezdieľa vašu vieru, ako očakávate, že vám tento človek pomôže stať sa svätým?"”  

Butkerov’prejav určite dal študentom a ostatným veľa podnetov na zamyslenie. Je ťažké dodržiavať učenie Katolíckej cirkvi? Áno, ale nie sú nemožné. Ako členovia Cirkvi, ktorú založil Ježiš Kristus, sa musíme každý deň snažiť žiť podľa zásad našej viery. A hoci zlyhávame, zdvihneme sa a začneme znova. Ako sa Butker podelil, “usporiadaná, na Krista zameraná existencia je receptom na úspech.” 

Mali by sme Harrisonovi Butkerovi zatlieskať za jeho morálnu odvahu. A jeho slová by sme mali použiť na preskúmanie našich životov a toho, ako žijeme svoju vieru. Prežívame len tak, keď si vyberáme, ktorého učenia sa chceme držať? Alebo žijeme tak, ako by to chcel Kristus?" 

Susan Ciancio je absolventkou Univerzity Notre Dame a viac ako 20 rokov pracuje ako spisovateľka a redaktorka; z toho 14 rokov v oblasti ochrany života. V súčasnosti je redaktorkou American Life League’s Celebrate Life Magazine—predného katolíckeho pro-life časopisu v krajine’. Je tiež výkonnou editorkou ALL’s Culture of Life Studies Program—- katolíckej pro-life vzdelávacej organizácie pre deti od 12 rokov.