UColorado-Boulder-1-e1716570787773-810x500.jpg

Federálny súd vytýka Coloradskej univerzite "náboženskú nevraživosť" v prípade mandátu COVID

10
Kultúra života
  • Coloradská univerzita odmietla náboženské výnimky z mandátu na očkovanie COVID-19.
  • Škola odmietala výnimky pre katolíkov a iných na základe náboženských presvedčení.
  • Súd rozhodol, že zamestnávatelia nemôžu diskriminovať zamestnancov na základe náboženstva.
  • Mnohí majú morálne námietky voči očkovaniu COVID-19 kvôli spojeniu s potratmi.

Občania USA: Anschutzovej lekárskej fakulte Coloradskej univerzity za to, že odmietla povoliť zmysluplné náboženské výnimky z mandátu na očkovanie COVID-19, a rozhodla, že je motivovaná náboženskou nevraživosťou.”

Koloradská pobočka televízie Fox KDVR uvádza, že v apríli 2021 Coloradská univerzita (UC) oznámila svoju požiadavku, aby všetci zamestnanci a študenti dostali očkovanie COVID, pričom konkrétne detaily politiky ponechala na jednotlivých univerzitných kampusoch. Dňa 1. septembra 2021 presadila aktualizovanú politiku, v ktorej sa uvádza, že “náboženskú výnimku možno predložiť na základe náboženského presvedčenia osoby, ktorej učenie je proti všetkým očkovaniam”, ale vyžaduje sa nielen písomné vysvetlenie, prečo jej “úprimne zastávané náboženské presvedčenie, praktizované obrady bránia” podstúpiť očkovanie, ale aj to, či sa “v minulosti podrobila očkovaniu proti chrípke alebo inej vakcíne.”

Dňa 24. septembra boli zásady revidované a uvádzajú, že “náboženské prispôsobenie môže byť udelené na základe náboženského presvedčenia zamestnanca”ale “nebude udelené, ak by prispôsobenie neprimerane zaťažilo zdravie a bezpečnosť iných jednotlivcov, pacientov alebo akademickej obce.”

V praxi škola odmietala náboženské výnimky katolíkom, budhistom, východným pravoslávnym, evanjelikom, protestantom a ďalším žiadateľom, z ktorých 17 zastupovala Spoločnosť Thomasa Mora v žalobe, v ktorej tvrdila, že administrátori “odmietli akúkoľvek žiadosť o náboženskú výnimku, pokiaľ žiadateľka nedokázala presvedčiť administratívu, že jej náboženstvo ‘učí (ich) a všetkých ostatných prívržencov, že očkovanie je zakázané za každých okolností.’” 

Systém UC upustil odpovolenia v máji 2023, ale škoda bola spôsobená tým, ktorým boli odopreté výnimky, kým boli v platnosti, vrátane neplateného voľna, prípadného prepustenia, prinútenia k práci na diaľku a zníženia platu.

Písaním pre väčšinu sudkyňa Allison Eidová konštatovala, že “štátny zamestnávateľ nemôže trestať niektorých zamestnancov, ale nie iných, za rovnakú činnosť len z dôvodu rozdielov v náboženskom presvedčení zamestnanca’.”

“A keď neexistuje iné hodnoverné vysvetlenie náboženskej diskriminácie ako nepriateľstvo, podlieha prísnej kontrole bez ohľadu na to, či vládny zamestnávateľ pripúšťa, že jeho konanie bolo motivované nepriateľstvom voči určitým náboženstvám,” dodala.

Eidová tiež vyčítala správcom Kalifornskej univerzity, že “vyhlásili, že na základe vlastného výskumu ‘je “morálne prijateľné”, aby katolíci užívali vakcíny proti COVID-19′” a preto “rozhodla, že náboženská námietka rímskokatolíckeho žiadateľa voči vakcíne COVID-19 ‘nepredstavuje náboženské presvedčenie, ale osobnú námietku.Zdôraznila, že to je presne ten druh náboženského zapletenia, ktorý klauzula o zriadení zakazuje. Ako sme už predtým napomenuli štát Colorado, ‘nie je úlohou štátu rozhodovať o tom, aká je katolícka—alebo evanjelická, alebo židovská—‘politika’.’”

“Týmto rozhodnutím v prospech našich klientov odvolací súd jasne ukázal, že veriaci ľudia nie sú občanmi druhej kategórie—zaslúžia si plný rešpekt a ochranu Ústavy Spojených štátov pri slobodnom výkone náboženstva,” odpovedal výkonný viceprezident a vedúci súdnych sporov Thomas More Peter Breen. “Nezákonným a dotieravým skúmaním náboženského presvedčenia našich zamestnancov a študentov’ univerzita vynášala hodnotové súdy, ktoré nielenže zaváňali náboženským fanatizmom, ale porušovali ústavné práva našich klientov’, ako aj základnú slušnosť. Sme vďační za toto rázne rozhodnutie súdu v prospech náboženskej slobody.”

Colorado Politics dodáva, že hovorca Anschutzu odmietol komentovať rozsudok okrem konštatovania, že mandát už neplatí.

Prihliadnuc na podstatné dôkazy spájajúce injekcie COVID s nežiaducimi zdravotnými udalosťami, mnohí majú námietky proti ich užívaniu z morálnych dôvodov, a to aj na základe použitia buniek získaných z potratu pri ich vývoji. Podľa podrobného prehľadu pro-life inštitútu Charlotte Lozier, spoločnosti Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson použili počas testovacej fázy injekcií’ plodové bunky z potratených detí; a spoločnosť Johnson & Johnson použila bunky aj počas fázy návrhu a vývoja a výroby. Americká asociácia pre pokrok vo vede’časopis Science a dokonca aj ľavicový “fact-checking” výstup Snopes tiež pripustili spojitosť záberov“s potratom.

Podľa skupiny za slobodu v medicíne No College Mandates, 28 vysokých škôl a univerzít v Amerike stále vyžaduje, aby vysokoškolskí študenti absolvovali aspoň jedno očkovanie COVID, čo je menej ako 68 vo februári. V marci skupina ohlásila rozhodnutie Harvardovej univerzity’definitívne upustiť od svojho mandátu ako “začiatok konca mandátu COVID, posledný klinec do rakvy.”

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu nadúmrtnosť