Screenshot-2024-05-09-at-8.23.16-AM-810x500.png

Bývalý americký diplomat varuje Izrael, že pokračovaním vojny v Gaze pácha "národnú samovraždu

12
Neutral
  • Izraelská lobby je nepriateľom slobody slova a kritiky Izraela.
  • Antisemitizmus nie je to isté ako antisionizmus, kritika nie je nenávisť.
  • Izraelská lobby ovplyvňuje americkú politiku a umlčuje kritiku Izraela.
  • Podpora Izraela umožňuje genocídu a škodí medzinárodnému postaveniu Izraela.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy:

Bývalý americký diplomat Chas Freeman označil izraelskú loby za “hlavného nepriateľa” prvého dodatku zákona, ktorý bol schválený v Kongrese. 

Zákon, ktorého nová definícia “antisemitizmu” by mohla zahŕňať aj evanjeliá, považuje Freeman za ďalší pokus umlčať kritiku “genocídy”Izraela.” 

V poznámke, ktorá sa podľa pripravovaného rozšírenia právnej definície pravdepodobne kvalifikuje ako “antisemitská”, Freeman povedal, že izraelská loby je nepriateľom číslo jeden americkej slobody slova. 

“Hlavným nepriateľom prvého dodatku v posledných rokoch bola… izraelská loby,”hpovedal v rozhovore pre Dialogue Works zo 4. mája a ďalej vysvetlil, “V podstate sa snažili zakázať akýkoľvek prejav, ktorý by bol proti štátu Izrael.” 

Antisionizmus nie je antisemitizmus 

Freeman hovorí, že redefinícia “antisemitizmu” spája odpor voči masovému zabíjaniu a vyhladovaniu civilistov s iracionálnou nenávisťou voči Židom.  

“Antisemitizmus nie je to isté ako antisionizmus a ľudia, ktorí namietajú proti genocíde alebo jej vykonávaniu cudzou vládou, nemôžu byť nazývaní antisemitmi.” 

Moc izraelskej loby’

Freeman v roku 2009 tvrdil, že bol odvolaný z funkcie národného bezpečnostného experta za vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu kvôli moci, ktorú nazval “Likud lobby,” podľa názvu strany izraelského premiéra Benjamina Netanjahua’-. 

Podľa vtedajších správ bývalý veľvyslanec USA v Saudskej Arábii povedal CNN, že proizraelské organizácie mali “kladivom zablokovanú verejnú diskusiu aj politiku,”a že ich kampaň s cieľom vynútiť si jeho odstúpenie z postu predsedu Obamovej’národnej spravodajskej rady mala “posilniť tabu proti akejkoľvek kritickej diskusii o izraelskej politike.” 

Vyhlásil vo svojom vyhlásení, uverejnenév Wall Street Journal 10. marca 2009, že,“Taktika izraelskej loby siaha až do hĺbky nehanebnosti a neslušnosti a zahŕňa vraždy osobností, selektívne nesprávne citácie, zámerné prekrúcanie záznamov, vymýšľanie nepravdivých informácií a absolútne ignorovanie pravdy.”

Freeman bol zosmiešnený ako “crackpot” pre svoje tvrdenie, že “Cieľom tejto loby je kontrola politického procesu prostredníctvom uplatňovania práva veta pri menovaní ľudí, ktorí spochybňujú múdrosť jej názorov, nahradenie analýzy politickou korektnosťou a vylúčenie akýchkoľvek iných možností rozhodovania Američanov a našej vlády než tých, ktoré uprednostňuje.”  

Jeho vyjadrenia sa zhodujú s analýzou plukovníka vo výslužbe Douglasa Macgregora, ktorý tvrdí, že americká “politická trieda je kúpená a zaplatená” izraelskou loby. Ľavicový židovský nezávislý novinár Max Blumenthal, ktorého otec Sidney pracoval pre Billa aj Hillary Clintonovú, tiež hovorí: “Izraelská loby je nepriateľom amerického ľudu. Sme teraz pod politickou okupáciou.” 

Freemanovo’dlhodobé varovanie pred mocou izraelskej loby nie je žiadnou straníckou záležitosťou. Podľa komentátorov z celého politického spektra je to otázka, ktorá rozhoduje o slobode samotných Američanov.  

Dôsledná politika

Freeman vo svojom nedávnom rozhovore tvrdí, že tvrdenie U. S. Steelovej, že "USA sú v súčasnosti v situácii, keď sa im nedarí udržať si slobodu", je v rozpore so zásadou, že sa im nedarí udržať si slobodu.amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, že USA boli v otázke Izraela dôsledné, bolo správne, ale z nesprávneho dôvodu. 

“Pán Blinken práve povedal, že naša politika bola dôsledná. Má’absolútnu pravdu – ale nie tak, ako by chcel.”  

 “Je’absolútne konzistentná v tom zmysle, že sme umožnili a naďalej umožňujeme genocídu.” 

S návrhom zákona obmedzujúceho prejavy, ktorý sa posúva do Senátu na schválenie pred tým, ako sa stane zákonom, Freeman prerámcoval študentské protesty, ktorých údajný “antisemitský” charakter sa uvádzal ako odôvodnenie novej legislatívy. 

Studenti protestujú po celom svete 

“Máme tu demonštrácie… protesty študentov po celej krajine – a teraz sa šíria po celom svete,” povedal Freeman a poukázal na protesty po celejEurópe. V Nemecku bola tretina protestov, ktoré boli “zrušené” pre ich nesúhlas s postupom Izraela”zistilo, že sú Židia. 

“Títo študenti nie sú motivovaní ničím iným ako skutočným morálnym rozhorčením,” vysvetlil Freeman. “Nesnažia sa”vyhnúť povolaniu do armády ako počas vietnamskej vojny. Snažia sa presvedčiť našu krajinu, aby prestala napomáhať a asistovať pri najstrašnejšom zločine, aký medzinárodné právo dokáže nájsť, ktorým je genocída.” 

Podľa neho je táto situácia “konkrétnym príkladom” “krízy v Spojených štátoch vo všeobecnosti,” spôsobenej kolapsom dôvery verejnosti vo vládu.  

“Politická elita stratila dôveru veľkej časti verejnosti a určite dôveru mladých ľudí. Spoločnosť je veľmi polarizovaná.” 

Aká je podstata tejto polarizácie? Nemá nič spoločné so snahou podať rozhorčenie nad izraelským konaním ako ľavicový/pravicový rozmer “kultúrnych vojen.”

Je to polarizácia, ktorá siaha až do samotného Bieleho domu, kde zamestnanci hlásia “kultúru mlčania” v súvislosti s Bidenovou administratívou”podporou konania Izraela.  

Jeden zo zamestnancov bol reportovanýv októbri povedal: “Je to pocit ako po 11. septembri, keď máte pocit, že vaše myšlienky sú pod dozorom, a naozaj’sa bojíte, že vás budú považovať za antiameričana alebo antisemitu.” 

Aj keď Bidenova administratíva sľúbila “stretnutia s poslucháčmi,” zamestnanci boli skeptickí k akejkoľvek skutočnej zmene, pričom centrum vlády jeden zo zamestnancov opísal ako ovládané jednou frakciou. 

‘Vnútorný okruh v týchto otázkach nie je vôbec rôznorodý’

Súhlas medzi zamestnancami Bieleho domu bol taký, že sa nič nezmení na dlhoročnom americkom’sponzorovaní sionistického štátu Izrael. 

“Zamestnanci vyjadrili pochybnosti, že zasadnutie povedie k tomu, že Bidenova administratíva prehodnotí svoju podporu Izraela, kam USA od druhej svetovej vojny poslali vojenskú a hospodársku pomoc vo výške 260 miliárd dolárov.” 

Proizraelská propaganda ‘úplne falošná’ 

Podľa Freemana je v súčasnosti podobné rozdelenie prítomné aj v americkej populácii. Na margo vyjadrení republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Mikea Johnsona, ktorý “sa rozprával so študentmi a opakoval tú istú propagandu [Bidenovej] administratívy,” Freeman povedal, “pán Johnson môže robiť tieto vyhlásenia, pretože existuje veľký počet Američanov, ktorí vidia svet očami izraelskej propagandy.” 

“Ale v súčasnosti existuje prinajmenšom rovnaký počet ľudí alebo možno aj viac, ktorí túto propagandu považujú za úplne falošnú a bez opodstatnenia.” 

Freeman povedal, že americkí študenti a ich rodičia majú právo, “ako daňoví poplatníci,” povedať: “’Nebudem platiť za“politiku, ktorá prispieva k zlým cieľom” – a presne to sa deje.”

Izrael pácha národnú samovraždu  

Freeman tvrdí, že americká podpora Izraela jednoducho umožňuje jeho sebazničenie. Podľa neho kroky Izraela podporované Spojenými štátmi zničili jeho medzinárodné postavenie. Keď hovoril o frakcii vládnucej Izraelu a jej podporovateľoch, povedal, “Myslím si, že pán Netanjahu, táto skupina ľudí pácha národnú samovraždu.” 

“Bez podpory sveta vrátane… veľkého počtu Židov v Severnej Amerike a inde Izrael nemôže’prežiť.”  

Poznamenal krízu vo vnútri Izraela, ktorú západné médiá často prehliadajú, ale o ktorej sa často hovorí v izraelskej tlači, “Myslím si, že Izrael sa začína rozpadávať. Jeho hospodárstvo je v troskách. Jeho spoločnosť je rozdelená. Jeho vláda je bezprecedentne nepopulárna. Jeho činy odcudzujú celý svet.”

“Stáva sa skutočným medzinárodným vyvrheľom,” dodal. 

Freeman hovoril pred ofenzívou v Rafahu, ktorá sa práve začala. Povedal, že to nie je len súčasťou Netanjahuovho’zámeru “vyľudniť Gazu,” ale bude to “krok príliš ďaleko” z hľadiska medzinárodného pobúrenia. 

“[Netanjahuovým’zámerom je vyľudniť Gazu a urobí to akokoľvek. Či už vyháňaním Palestínčanov z Gazy ich vyhladovaním na smrť, alebo bombardovaním a strieľaním – je mu to jedno,” tvrdil Freeman. 

Freemanova’predpoveď, že Netanjahu pristúpi k tejto invázii, bola správna, pričom Izraelské obranné sily (IDF) vstúpili do Rafahu deň pojeho vysielaní. 

“Áno, myslím si, že urobí inváziu do Rafahu a myslím si, že to bude z hľadiska medzinárodnej mienky krok vedľa. Bude to slamka, ktorá zlomila ťavu’na chrbte.” 

Netanjahu a ‘politický väzeň’ 

Freeman konštatuje, že Netanjahu “sa celú svoju kariéru snažil zabrániť palestínskemu sebeurčeniu – to je teraz jeho cieľom.” 

Politický tlak na Netanjahua spolu s istotou trestného stíhania pri odchode z funkcie znamená, že je “politickým väzňom,” podľa Freemana. 

“Extrémisti, ktorí obývajú kabinet, by ho vyhodili”ak by sa Netanjahu pokúsil o deeskaláciu vojny. Freeman ďalej spomenul dobre zdokumentované obvinenia z podvodu, ktorým čelí izraelský líder. 

“…a ak ho’vyhodia, strávi nejaký čas vo väzení za korupciu.” 

K tomu treba dodať, že izraelská vláda teraz čelí hrozbe stíhania za vojnové zločiny. 

“Musím poznamenať, že on a ďalší vrátane extrémistov, ktorí ho majú [ako] politického väzňa, sú teraz na pokraji obžaloby ako vojnoví zločinci pred medzinárodným trestným súdom.”   

Ozývanie sveta ‘antisemitským’ 

Freeman označil Netanjahuovu’reakciu na kroky Medzinárodného trestného súdu (ICC) za “antisemitskú;neuveriteľné vyhlásenie,”v ktorom izraelský premiér označil súd za “antisemitský,” a označil “Izraelčanov za obete.”  

“Faktom je, že ak kritizujete krajinu, ktorá pácha genocídu, a nazvete to antisemitizmom, potom sú všetci na svete antisemiti,” komentoval Freeman.

Freeman zdôraznil, že táto bizarná taktika sama o sebe s najväčšou pravdepodobnosťou podnecuje antisemitizmus. 

“Byť teraz antisionistom je názor globálnej väčšiny, ktorý neznamená antisemitizmus. Jediné, čo môže vyvolať antisemitizmus, je reflexívna, jednomyseľná, bezdôvodná podpora niektorých Židov na celom svete pre štát Izrael a to, čo robí.”  

Je Freeman sám antisemita? Zdôrazňuje,

“Väčšina Židov na celom svete, myslím, nechce byť spájaná s tým, čo robí Izrael…nielen preto, že by to viedlo k antisemitizmu a malo by to pre nich následky, ale preto, že sú to normálni ľudia so svedomím.”

Zakončil veľmi provokatívnou analýzou tých, ktorí stoja za genocídou v Gaze, a stratégiou eskalácie, ktorá hrozí potenciálnou svetovou vojnou. 

“Myslím si, že sú to sionisti, nie Židia,”povedal Freeman, pričom zdôraznil tento rozdiel. 

“Myslím si, že sú to modloslužobníci ako uctievači zlatého teľaťa – nie ľudia s neviditeľným Bohom.”

Dodáva, že Izraelu,

“…hrozí, že bude obvinený práve z toho, čomu Židia utiekli, aby sa vyhli, teda z genocídy, masového vraždenia a podobných vecí, a to nie je pekný obraz, a ako človeka, ktorý vždy dúfal, že Izrael bude žiť podľa pôvodných ideálov, ktoré hlásali jeho zakladatelia, ma to veľmi trápi, rovnako ako mnohých iných ľudí.

Freeman varuje, že ak bude devastácia v Gaze pokračovať,

“…Izrael nebude vítaný v žiadnom kontexte a myslím si, že Izraelčania zistia, že keď vyhlásia, že sú Izraelčania, ľudia sa na nich budú pozerať, akoby boli nacisti. Na túto šesťcípu Dávidovu hviezdu, symbol židovskej obnovy v štáte Izrael, sa teraz veľká časť sveta pozerá rovnako ako Európania na hákový kríž. Je to symbol genocídy. To nie je nič, čo by mal niekto oslavovať.”

Freeman’analýza vychádza z toho, čo svet vidí, ale čo Kongres a vláda USA neuvidia. Jeho argumentom je, že propaganda bez zásluh nemôže obsahovať pravdu a jej používanie len prehĺbi domácu a medzinárodnú krízu. Ako dlho môže prežiť politická kultúra umlčiavania?"

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: Fond na podporu života