shutterstock_1482531620-1-810x500.jpg

Potratoví aktivisti chcú zvrátiť pro-life zákony Hondurasu zrušením jeho suverenity

12
Kultúra života
  • Zákon zakotvil pro-life režim v honduraskej ústave.
  • Medzinárodní potratoví aktivisti kritizujú zákaz interrupcií v Hondurase.
  • Aktivisti využívajú prípad Fausia na spochybnenie honduraských pro-life zákonov.
  • Pro-life organizácie monitorujú situáciu a odmietajú argumenty potratových aktivistov.

V roku 2021 honduraský kongres reagoval na potratový aktivizmus, ktorý sa objavil na celom kontinente, prijatím zákona “Štít proti potratom v Hondurase”, ktorý zakotvil pro-life režim v honduraskej ústave. V zákone sa uvádza, že “sa považuje za zakázané a nezákonné zo strany matky alebo tretej strany praktizovať akýkoľvek druh prerušenia života, ktorý sa má narodiť.”

Zákon prešiel v pomere 88:28 a považuje sa za “ústavný zámok”, ktorý neuveriteľne sťažuje legalizáciu potratov v budúcnosti. 

Tento krok, samozrejme, dostal Honduras, krajinu s prevažne kresťanským obyvateľstvom, do hľadáčika medzinárodných potratových aktivistov. Osvedčenou taktikou potratových aktivistov je využívať medzinárodné inštitúcie podporujúce potraty na porušenie národnej suverenity a vyvíjať tlak na politikov zhora nadol. Podľa denníka Guardian sa tak “Honduras po prvý raz dostal pred svetový orgán pre ľudské práva kvôli úplnému zákazu interrupcií, ktorý podľa aktivistov porušuje základné práva žien’a medzinárodné záväzky krajiny”” 

AmerickáCentrum pre reprodukčné práva a Centro de Derechos de la Mujer (Centrum pre práva žien’podali tento mesiac“petíciu Výboru OSN pre ľudské práva v mene ženy známej ako Fausia” (pseudonym), ktorá bola podľa aktivistov za potraty oplodnená znásilnením a ktorej bol odmietnutý potrat. Fausia je označovaná za domorodú environmentálnu aktivistku a “obhajkyňu ľudských práv”, ktorá je terčom útokov pre svoj aktivizmus.  

Podľa Guardian propagátori potratov využívajú tento prípad na spochybnenie honduraských pro-life zákonov “prostredníctvom medzinárodného orgánu… organizácie podporujúcej Fausiu’chcú, aby výbor OSN rozhodol, že úplný zákaz interrupcií je porušením základných práv žien a dievčat’ a odporučil Hondurasu, aby upravil prístup k interrupciám ako k základnej zdravotnej službe.” 

Austin Ruse z Centra pre rodinu a ľudské práva, organizácie, ktorá pozorne monitoruje útoky na život a rodinu v OSN, považuje tento prípad za pochybný. “Je celkom možné, že tento prípad je falošný od základu až po koniec,” povedal mi Ruse. “Obhajkyňa ‘ľudských práv’ je znásilnená a odmietnutá interrupcia je jednoducho príliš pro-potratový príbeh. Navyše, prípadom sa oháňa Centrum pre reprodukčné práva so sídlom v USA, ktoré je jednou z najradikálnejších protiživotných skupín na svete.” 

ČÍTAJTE: ‘Život bez výnimky’: Prežila znásilnenie a vysvetľuje, prečo je proti potratom

Aktivisti za potraty tiež “žiadajú odškodnenie pre Fausiu od honduraského štátu za to, že nechránil jej práva.” The Guardian tvrdí, že Fausia im povedala, že lekár jej povedal, že ak podstúpi interrupciu, bude uväznená, a že sa v dôsledku toho cítila “samovražedne”.  

Nikde Guardian nepriznáva, že údajné nenarodené dieťa Fausia’osoba odlišná od jej údajného násilníka by bola potratom brutálne zničená napriek tomu, že je absolútne bezmocná a nevinná.

The Guardian vyrukoval so všetkými štandardnými argumentmi potratových aktivistov, ako napríklad, že ženy aj tak podstupujú nelegálne potraty, hoci rozšírené údaje ukazujú účinnosť pro-life zákonov pri záchrane detských’životov. 

Čítajte: Dobbs nebol pyrrhovým víťazstvom: desiatky tisíc životov boli zachránené pred potratmi

Neúspech aktivistov pri prelomení honduraskej ústavnej ochrany nenarodených detí, ako dúfajú, napravia medzinárodné inštitúcie: “Uprostred sklamania z nedostatočného pokroku v oblasti reprodukčných práv za vlády Xiomary Castrovej, prvej prezidentky Hondurasu’, sú aktivisti presvedčení, že OSN vydá priaznivé rozhodnutie, ktoré by mohlo znamenať precedens pre zmenu.” 

Podľa pseudonymu ženy, ktorá je v centre prípadu: “Aj keď konanie OSN trvá dlho, cítim optimizmus, že honduraský štát bude vyzvaný, aby zmenil svoj regulačný rámec.”Austin Ruse má iný názor. “Ústredným problémom žaloby je, že interrupcia nie je súčasťou zákona o ľudských právach—a bodka,”poznamenal Ruse. “Toto tvrdila sexuálna ľavica celé desaťročia, ale OSN s tým nikdy nesúhlasila. Tento príbeh je pravdepodobne nepravdivý a tvrdenie v rámci zákona o ľudských právach je lož.” 

RELATED

‘Sme unavení z toho, že nás umlčujú’: Znásilnené osoby, ktoré prežili znásilnenie, sa postavili proti aktivistom za potraty