Fr-Raffray-2024-x-810x500.jpg

Francúzsky kňaz nebude stíhaný po tom, čo na Instagrame označil homosexualitu za "slabosť

14
Kultúra života
  • Kňaz Raffray nebude stíhaný za označenie homosexuality ako "slabosť".
  • Prokurátor zamietol prípad a nebudú podniknuté žiadne kroky proti kňazovi.
  • DILCRAH podala oznámenie, ale prokurátor rozhodol, že nie je dôvod na súdne konanie.
  • Raffray podporuje náboženské normy viery a jeho slová nie sú trestné.

Nebude žiadne trestné konanie proti kňazovi Matthieuovi Raffrayovi, ktorému nedávno hrozil súd, pretože vo videu na Instagrame o sebaovládaní spomenul homosexualitu ako “slabosť”.  

Člen tradičného Inštitútu Dobrého pastiera, páter Matthieu Raffray, ktorý je v súčasnosti členom rehole, sa v roku 2012 stal členom rehole, ktorá sa zaoberá otázkami homosexuality. Raffraya verejne označil za “homofóbneho” DILCRAH, oficiálna francúzska “protirasistická” a “antidiskriminačná” agentúra, ktorá podala oznámenie prokurátorovi republiky, verejnému sudcovi, ktorý v rámci francúzskeho trestného systému rozhoduje o tom, či si prípad zaslúži súdne posúdenie. Minulý piatok dostal páter Raffray list od prokurátora’v Paríži, v ktorom sa uvádza, že jeho príspevky na X a Instagrame boli posúdené a že sa nezdajú byť kvalifikované ako trestný čin. Prípad bol oficiálne zamietnutý, čo znamená, že bol odložený a proti kňazovi nebudú podniknuté žiadne kroky. 

Prokurátor spomenul dva verejné výroky Raffraya, ktoré mu nahlásil DILCRAH: marcové video na Instagrame a príspevok na X v januári, keď sa stal terčom útokov LGBT aktivistov po tom, čo sa postavil na obranu otca Guilhema Le Coqa z Bratstva svätého Petra, ktorý bol odsúdený za to, že naznačil, že mladý muž s “homofilnými sklonmi” by mohol nasledovať “duchovné ústranie.”Raffray to uviedol pre LifeSite v komentári k prípadu. 

Od rozhodnutia o odložení prípadu sa možno odvolať, ale zatiaľ sa tak nestalo a odvolanie je v skutočnosti dosť nepravdepodobné. 

Ako LifeSite objasnil, keď informoval o otcovi  Raffrayovi, šanca, že bude predmetom plnohodnotného súdneho procesu, bola vždy malá vzhľadom na konzistentnú judikatúru francúzskych súdov v podobných prípadoch: Sloboda katolíkov “šíriť učenie Cirkvi” na základe náboženskej slobody a slobody prejavu a názoru bola potvrdená vo viacerých podobných prípadoch. 

Sám Raffray minulý piatok zverejnil na X redigovanú fotografiu krátkeho listu prokurátora’informujúceho ho o prepustení (o možnom konaní nedostal vopred žiadne oznámenie): 

Otec,

Dňa 19. marca 2024 sa medzirezortná delegácia pre boj proti rasizmu, antisemitizmu a nenávisti voči LGBT osobám obrátila na prokuratúru’v Paríži podľa článku 40 trestného poriadku po dvoch zverejneniach na Vašich účtoch X a Instagram dňa 31. januára a 14. marca 2024.

Po dôkladnom posúdení použitého jazyka sa zdá, že žiadny trestný čin nie je dostatočne presne vymedzený na to, aby bolo možné viesť proti vám trestné konanie. Preto toto trestné stíhanie zamietam.

Prijmite, otec, vyjadrenie mojej úcty.

Toto je, samozrejme, najlepší možný výsledok pre otca Raffraya a facka do tváre Aurore Bergé, ministerke pre rovnosť a nediskrimináciu, ktorá jeho slová verejne odsúdila na X, hoci bez toho, aby ho menovala. Pokiaľ ide o DILCRAH, ktorý len o niekoľko minút neskôr reagoval správou, že podáva oznámenie na “pána Raffraya” na základe článku 40 trestného poriadku, ktorý zaväzuje “každý ustanovený orgán, verejného činiteľa alebo štátneho zamestnanca, ktorý sa pri výkone svojich povinností dozvie o trestnom čine alebo priestupku, je povinný bezodkladne to oznámiť prokurátorovi”, jeho ideologický prístup je teraz veľmi jasný. 

Nielenže nerozvážne nasledovala ministra a označila “verejné výroky pána Raffraya za “homofóbne, ale v mene exekutívy premrhala aj čas prokuratúry. Doteraz sa podobné prípady dostali na súdy – a prehrali ich – združenia LGBT. DILCRAH je národná agentúra priamo podriadená predsedovi vlády, ktorá bola vytvorená v roku 2012 s cieľom koordinovať verejné opatrenia proti “rasizmu a antisemitizmu”; “nenávisti voči LGBT” bola pridaná v roku 2016. Jej verejne financovaný rozpočet vo výške takmer 10 miliónov dolárov sa vo veľkej miere využíva okrem iného na príspevky pre pro-LGBT združenia. Od začiatku roka 2024 už vynaložila viac ako 2 milióny dolárov na financovanie 42 “LGBT centier” po celej krajine. Pokiaľ ide o zahanbovanie “homofóbnych výrokov,” je zjavne na ceste boja proti legitímnym prejavom. 

PODĽA: Francúzska vláda’sa vyhráža kňazovi za instagramovú výzvu bojovať proti homosexuálnym pokušeniam

Zajímavé je, že DILCRAH použil občiansky titul pre o. Raffraya namiesto použitia jeho cirkevného titulu “Monsieur l’abbé.”Hoci odluka cirkvi od štátu platí  vo Francúzsku od roku 1905, takéto nerešpektovanie pravidiel etikety je charakteristické pre nepriateľskú svetskosť a mnohí úradníci – vrátane prokurátora, ktorý písal o. Raffrayovi – sú dostatočne zdvorilí na to, aby rešpektovali konvencie. 

Páter Matthieu Raffray pridal k obrázku listu prokurátora’nasledujúci komentár: “Moje komentáre nie sú v rozpore so zákonom. Modlím sa za svojich nepriateľov a ďakujem všetkým, ktorí ma podporili.” 

Francúzski biskupi neboli medzi tými, ktorým kňaz poďakoval. Nebolo ich vidieť ani počuť v súvislosti s verejným protestom proti Raffrayovi v liberálnych médiách, keď na neho útočili Aurore Bergé a DILCRAH a desiatky článkov ho prezentovali ako vinníka “homofóbnych” príspevkov. Verejná “homofóbia” sa trestá odňatím slobody až na tri roky’ a pokutou až do výšky 50 000 dolárov. 

Odvolanie prípadu si získalo oveľa menšiu pozornosť médií ako jeho začiatok. Liberálna tlač nekomentovala ani skutočnosť, že X ani Instagram nezrušili Raffrayove’príspevky napriek tomu, že na ne upozornili LGBT aktivisti. 

Zamietnutie jasne ukazuje, že morálne odsúdenie homosexuálnych činov ako podľahnutia pokušeniam vyplývajúcim z homosexuálnych sklonov vnímaných ako “slabosť” podobná “obžerstvu” alebo “hnevu”, ako to spomína otec  Raffray, je z náboženského hľadiska legitímne. Kňaz neodsudzoval osoby s homosexuálnymi sklonmi, ale hovoril o duchovnom boji, o schopnosti každého človeka’bojovať proti osobným slabostiam. Spomenul všetky “neresti” (sklony k páchaniu konkrétnych hriechov) a “hriechy”, ktoré “sa môžu ocitnúť v človeku,” podľa morálnych kategórií Katolíckej cirkvi. Povedal, že diabol sa bude vždy snažiť presvedčiť hriešnikov, že nemajú schopnosť zdržať sa hriešnych skutkov, a podnecovať ich, aby vzdali boj. 

Vzhľadom na to, že “konverzné terapie” sú vo Francúzsku od roku 2022 nezákonné a že DILCRAH otvorene obvinil Raffraya, že ich odporúčal – pravdepodobne preto, že podporoval otca  Le Coqa–, čím porušil zákon, je zamietnutie žaloby proti nemu pre katolíkov dôležitým rozhodnutím. Snaha žiť podľa náboženských noriem viery a výzva veriacim, aby robili to isté, nie je trestným činom. 

Aspoň zatiaľ nie. Ďalšie prenasledovanie zo strany justície a sprísnenie zákona zostávajú v hre – najmä francúzski biskupi by si mali uvedomiť, že teraz sa začína boj o ich vlastné slobody. 

ČÍTAJTE: Kardinál Müller v rozhovore pre NatCon udrel na vzrastajúci ‘totalitarizmus’: ‘Nie sme otrokmi štátu’