Screenshot-2024-04-25-at-11.06.57-AM-e1714127161111-810x500.png

Indickí biskupi vyzývajú katolíkov, aby sa zúčastnili na parlamentných voľbách v situácii, keď sa zhoršuje prenasledovanie proti kresťanom

12
Kultúra života
  • Kardinál vyzval katolíkov, aby sa zdržali návštevy svätyne počas volieb.
  • Katolíci majú povinnosť zúčastniť sa volieb a hlasovať podľa svedomia.
  • Katolíci majú modliť sa za krajinu a voliť kandidátov v súlade s ústavou.
  • V Indii sa zhoršuje násilie voči kresťanom, najmä v Manipure a ďalších štátoch.

Kardinál Filipe Neri Ferrão, arcibiskup Goa-Daman, 15. apríla vyzval katolíkov, aby sa zdržali návštevy mariánskej svätyne Panny Márie Velankanni v Tamilnáde, aby sa tak vyhli hlasovaniu v parlamentných voľbách v Goa 7. mája. 

“Je všeobecne známe, najmä v demokracii, že zodpovednosť za rozhodovanie v politickom živote spočíva na každom jednotlivcovi, ktorý sa riadi správne formovaným svedomím,” vyhlásil kardinál v obežníku adresovanom katolíkom v Goa.

V obežníku Ferrão vyzval katolíkov a “ľudí dobrej vôle”, aby si splnili svoju občiansku zodpovednosť tým, že odovzdajú svoj hlas. 

“V tejto súvislosti považujem za svoju záväznú povinnosť ako hlava Cirkvi v Goa upozorniť členov našej Cirkvi na skutočnosť, že v katolíckej tradícii je zodpovedné občianstvo cnosťou a účasť na politickom živote morálnou povinnosťou”,” povedal kardinál, pričom citoval “Radosť z evanjelia” apoštolskú exhortáciu pápeža Františka z novembra 2023.

Túto zodpovednosť, dodal prelát, možno pripísať “nášmu krstnému záväzku nasledovať Ježiša Krista a vydávať kresťanské svedectvo vo všetkom, čo robíme.”

“V tejto súvislosti vyzývam každého oprávneného voliča, aby sa zúčastnil na demokratickom procese tým, že odovzdá svoj hlas, a to nielen ako právo, ale predovšetkým ako povinnosť voči národu. Musíme si spoločne uvedomiť, že náš hlas je naším nenahraditeľným osobným príspevkom k dobru našej krajiny,” spresnil. 

“Každý občan by mal mať na pamäti svoje právo a svoju povinnosť podporovať spoločné dobro tým, že využije svoj hlas,” povedal kardinál, citujúc z Gaudium et spes, Pastorálnej konštitúcie o Cirkvi v súčasnom svete, Druhý vatikánsky koncil č. 75.

“Je jasné, že katolíci, ktorí sa v deň volieb s rodinou a priateľmi presúvajú na dovolenku alebo dokonca idú na púť, a tým sa zdržiavajú povinnosti zúčastniť sa na volebnom procese 7. mája 2024, by nielenže urobili národu medvediu službu, ale vážne zlyhali vo svojej dôležitej občianskej zodpovednosti,” pokračoval. 

Kardinál tiež vyzval “oprávnených katolíckych voličov”, aby hlasovali za kandidátov so svetským mandátom pre dobro všetkých ľudí v súlade s ústavnými hodnotami Indie”a pripomenul katolíkom “ich povinnosť modliť sa za našu krajinu, čo robíme každú nedeľu pri svätej omši.”

Podľa toho indickí katolíci z diecézy Warangal v juhoindickom štáte Telangana dostali 21. apríla pastiersky list od biskupa Bala Udumala.

Udumala, v súčasnosti predseda Komisie pre teológiu a doktrínu Telugskej katolíckej biskupskej rady’vyzval indických katolíkov, aby slúžili indickej spoločnosti ako výkonní a zákonodarní pracovníci, ako sudcovia a verejní činitelia.

V súvislosti s indickými’parlamentnými voľbami, ktoré sa v súčasnosti konajú v celej krajine, Udumala vyhlásil, že každý hlas sa počíta. 

“Musíme sa pýtať sami seba, keď si vyberáme, koho budeme voliť,”radil a nabádal katolíckych voličov, aby volili kandidátov, ktorí budú dodržiavať ústavu krajiny’. 

Ďalej Udumala poukázal na osud kresťanov v Manipure, štáte na severovýchode Indie, a vyhlásil, že je nevyhnutné hľadať pre nich spravodlivosť.  

Od mája 2023 je Manipur zasiahnutý etnicko-náboženským násilím medzi hinduistickou väčšinou Meiteis a kresťanskými komunitami Kuki-Zo. V dôsledku násilností bolo zabitých takmer 200 ľudí a tisíce prišli o strechu nad hlavou. Okrem toho boli vypálené stovky kostolov a vzdelávacích inštitúcií. Od roku 2023 muselo viac ako 40 000 ľudí z rôznych komunít hľadať útočisko v 272 humanitárnych táboroch vrátane komunitných sál v 13 okresoch Manipuru.

V iných častiach Indie vrátane Meghalaye a Assamu sa kmeňové spory zhoršili, čo na základe správ Open Doors vedie k obavám z podobných konfliktov ako v Manipure. 

“S rôznymi správami o zrážkach a násilí medzi komunitami v Manipure a rovnako aj náboženskými komunitami v iných štátoch Indie to naznačuje krvavú situáciu v najbližších mesiacoch,” uviedla v auguste 2023 Priya Sharma (meno zmenené z bezpečnostných dôvodov), miestna partnerka Open Doors. 

“Vlnový efekt násilia v Manipure je cítiť aj v ďalších severovýchodných štátoch,” uviedla vtedy Anjali Lhing (meno zmenené z bezpečnostných dôvodov), ďalšia miestna partnerka Open Doors. “V uplynulom týždni sa v severovýchodných štátoch odohrala séria protikresťanských aktivít.”

Medzičasom indická’vládnuca hinduistická strana Bharatiya Janata Party (BJP) bagatelizuje násilie voči kresťanom v Manipure, čo vyvoláva kritiku indického premiéra Narendru Modiho. Následne opoziční poslanci parlamentu predložili návrh na vyslovenie nedôvery voči Módího’zdržanlivosti v otázke násilia v Manipure, zatiaľ čo indický’Najvyšší súd tiež zarazil úrady za ich neúčinnú reakciu na násilie. 

V súvislosti s prebiehajúcimi násilnosťami v Manipure cirkev patriaca pod arcidiecézu Ernakulam-Angamaly v indickej Kerale 10. apríla premietla dokumentárny film o násilnostiach v Manipure študentom, ktorí sa zúčastnili na jej prázdninových hodinách katechézy. Približne 125 študentov si pozrelo dokument s názvom “Volanie utláčaných,” zobrazujúci prebiehajúce násilie v Manipure. 

Podľa reports podľa The Indian Express, farár otec James Panavelil zdôvodnil rozhodnutie cirkvi’premietnuť dokumentárny film, keď uviedol: 

Manipur (násilie) je fakt, nie rozprávka. Premietanie filmu bolo pripomenutím, že by sme na Manípur nemali zabúdať.

Posledný týždeň sa v Indii začali celoštátne voľby na 543 sporných miest v dolnej komore parlamentu, nazývanej Lok Sabha, na päťročné obdobie. Očakáva sa, že indickí voliči vyberú nových členov Lok Sabhy, ako aj budúcu vládu. Voľby sa uskutočnia v siedmich fázach v celej obrovskej krajine, ktorá sa všeobecne označuje za najväčšiu demokraciu na svete.