freeland-e1705661359967-810x500.jpg

Trudeauov rozpočet na rok 2024 by mohol vyhnať investície, keďže bublina na trhu s bývaním pokračuje

15
Neutral
  • Trudeauova vláda navrhuje nové výdavky vo výške 53 miliárd dolárov.
  • Ceny nehnuteľností v Kanade sa za posledných 20 rokov strojnásobili.
  • Vláda zvažuje zvýšenie dane z kapitálových ziskov, čo môže odraziť investície.
  • Kanadská ekonomika je deformovaná realitnou bublinou cien nehnuteľností.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu TÝŽDEŇ

Federálna vláda premiéra Justina Trudeaua predložila svoj rozpočet na rok 2024, ktorý predpokladá nové výdavky vo výške 53 miliárd dolárov počas nasledujúcich 5 rokov. Zahŕňa výrazné zvýšenie dane z kapitálových výnosov, ktoré, ako niektorí varujú, odradí investície, a plán na viac štátom kontrolovaných verejných bytov.

Trudeauova vláda zápasí s problémom, ktorý trápi väčšinu anglicky hovoriacich ekonomík: ako sa vysporiadať s dôsledkami 20 rokov trvajúcej bubliny cien nehnuteľností, ktorá viedla k hlbokým sociálnym rozdielom, najmä medzi ľuďmi z obdobia baby boomu a ľuďmi mladšími ako 40 rokov. 

Ceny domov sa za posledných 20 rokov v priemere strojnásobili, k čomu prispela kombinácia agresívnych bankových úverov a donedávna klesajúcich úrokových sadzieb. Ani jeden z nich nie je priamo kontrolovaný federálnou vládou. Neexistuje žiadna možnosť, ako obmedziť, koľko banky požičiavajú, a Bank of Canada stanovuje úrokové sadzby nezávisle.

Vláda Trudeaua je teda odkázaná na to, aby sa v tejto oblasti pohrabala. Uzákoní zvýšenie podielu kapitálových ziskov podliehajúcich zdaneniu v prípade ročných investičných ziskov vyšších ako 250 000 dolárov z jednej polovice na dve tretiny. Zmena sa bude týkať fyzických osôb, spoločností a trustov.

Christina Freelandová, kanadská’ministerka financií, nepravdepodobne tvrdila, že len 0,13 percenta Kanaďanov s priemerným príjmom 1,42 milióna dolárov by malo v danom roku platiť vyššiu daň z príjmu zo svojich kapitálových ziskov. 

To je pochybná prognóza. Priemerná cena domu v Kanade pred 20 rokmi bola 241 000 kanadských dolárov, teraz je to 719 000 kanadských dolárov. Všetci Kanaďania, ktorí kúpili investičnú nehnuteľnosť (rodinné domy sú od dane oslobodené) približne pred rokom 2015, budú mať v prípade predaja pravdepodobne kapitálový zisk väčší ako 250 000 C$. 

Tvrdenie vlády, že zmena sa dotkne len nepatrnej časti kanadskej populácie, vyvracia aj jej vlastná prognóza, podľa ktorej zmena dane prinesie v priebehu piatich rokov viac ako 20 miliárd kanadských dolárov.

O tom, do akej miery je kanadská ekonomika deformovaná realitnou bublinou, svedčí porovnanie dlhu vlády a dlhu domácností. Kanadský vládny dlh je podľa súčasných medzinárodných štandardov pomerne skromný: V marci 2023 predstavoval 67,8 % HDP, čo je menej ako 73 % v predchádzajúcom roku. To je približne polovica vládneho dlhu USA a polovica priemer pre krajiny G7. 

Kanada’má na západné pomery tiež opatrný rozpočtový deficit. V rokoch 2023-24 to bol 40 miliárd C$, čo zodpovedá 1,4 % HDP. Rozpočtový deficit USA je v súčasnosti na úrovni viac ako 6 % HDP.

Naopak dlh kanadských domácností, nafúknutý veľkými hypotékami, je na úrovni viac ako 130 % HDP, čo robí dlžníkov zraniteľnými voči rastúcim úrokovým sadzbám. Zadlženosť amerických domácností predstavuje približne 75 % HDP. Kanaďania, ktorých lákajú rastúce ceny nehnuteľností a výhody negatívneho prevodu (odpočítanie strát z prenájmu investície do nehnuteľností od dane z príjmu), považujú nehnuteľnosti za preferovanú možnosť investovania. 

Investori sa podieľajú 30 percentami na kúpe domov v Kanade a približne každá piata nehnuteľnosť je vo vlastníctve investora. Horšie je, že nadšenie pre investície do nehnuteľností sa zrejme stupňuje. Podľa jedného prieskumu, 23 percent Kanaďanov, ktorí nevlastnia investičnú nehnuteľnosť na bývanie, tvrdí, že si ju pravdepodobne kúpia v najbližších piatich rokoch, a 51 percent súčasných investorov tvrdí, že si v rovnakom časovom horizonte pravdepodobne kúpia ďalšiu investičnú nehnuteľnosť na bývanie.

Problémom príklonu k investovaniu do nehnuteľností je, že ide vlastne o stávku na hodnotu pôdy – a pôda je vo svojej podstate neproduktívna. Podnikateľské skupiny kritizovali zvýšenie kapitálových výnosov vládou’ako demotiváciu pre investície a inovácie, ale oveľa väčším problémom je zameranie investorov’na nehnuteľnosti, ktoré vytláča záujem o iné druhy investícií. 

To znamená, že hlavný zdroj investičného kapitálu pre podniky bude pochádzať skôr od inštitúcií, ako sú napríklad podielové fondy, ktoré sa zvyčajne orientujú skôr globálne než lokálne.

Tvárou v tvár silám, ktoré sa do veľkej miery vymykajú jej kontrole, Trudeauova vláda šermuje na hrane. Oznámila zavedenie takzvaného “Kanadského’plánu bývania”, ktorého cieľom je do roku 2031 uvoľniť viac ako 3,8 milióna domov. Dva milióny by mali byť nové domy, pričom na viac ako polovicu z nich by mala prispieť vláda. To sa uskutoční premenou nevyužívaných federálnych úradov na domy, výstavbou domov na pozemkoch Kanadskej pošty, rekonštrukciou pozemkov Národnej obrany, vytvorením ďalších úverov na výstavbu bytov v Ottawe a hľadaním možností zdanenia voľných pozemkov.  

Iniciatívy môžu mať určitý vplyv na ponuku a dopyt, ale nadmerné ceny nehnuteľností sú najmä finančným problémom spôsobeným neobmedzenými bankovými úvermi, ktoré boli podporované nízkymi úrokovými sadzbami. Keď dôjde ku korekcii, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené zmenou globálnych finančných podmienok, nie vládnou politikou alebo daňovými zmenami. 

Existujú aj iné opatrenia, ktoré by sa mohli prijať na riešenie realitnej bubliny, ako napríklad obmedzenie alebo zrušenie negatívneho podielu alebo prísnejšie zdanenie kapitálových výnosov len z nehnuteľností, ale nie z iných druhov investícií. Tieto opatrenia by však boli nepochybne politicky nepredajné, takže Trudeauova vláda namiesto toho robí menšie zmeny a pravdepodobne dúfa, že sa problém vyrieši sám.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu TÝŽDEŇ