Petícia upozornila na závažne skutočnosti reportáže RTVS o svadbe homosexuálov

672
Kultúra života

Verejnoprávna televízia v správach RTVS v hlavnom večernom spravodajstve dňa 29. 8. zverejnila reportáž zo symbolickej svadby homosexuálov, v ktorej sa snažila propagandisticky navodiť dojem potreby uzákonenia homosexuálnych zväzkov na Slovensku.

Vzhľadom na odvysielanú reportáž (informovali sme TU) „Symbolická svadba homosexuálov“ Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku, o.z. a občiansky aktivista z Asociácie za život a rodinu Tomáš Kováčik iniciovali petíciu adresovanú ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi a rade Rozhlasu a televízie Slovenska.

Zverejnená reportáž verejnoprávnej televízie bola podľa petície „plná tendenčných, jednostranných a nepravdivých vyjadrení v prospech politických požiadaviek LGBT na zmenu slovenskej legislatívy.”

Iniciátori pripomenuli, že na Slovensku je manželstvom výhradne zväzok muža a ženy. Takto je manželstvo zakotvené v Ústave SR a v zákone o rodine. Zároveň podľa prieskumov verejnej mienky je to výrazne prevládajúci názor slovenskej verejnosti.

Upozornili tiež, že v reportáži nebol udelený žiaden priestor pre obhajobu legálneho a väčšinového názoru. Práve naopak, ten bol v reportáži výlučne kritizovaný. Samotná redaktorka totiž tlmočila nádej, že „manželstvo“ rovnakopohlavných párov bude raz právne uznané aj na Slovensku, čím priamo napadla Ústavu SR. Podľa vyjadrenia jedného z prítomných je uznávanie rovnakopohlavných zväzkov v súlade s duchom doby. „Celkové poňatie reportáže bolo extrémne neobjektívne a nevyvážené, a to v takej spoločensky citlivej téme, akou je manželstvo,“ uvádza sa v petícii.

Iniciátori tiež poukázali na skreslené a nepravdivé informácie, ako napríklad právo informovať sa o zdravotnom stave nezosobášenými partnermi. Reportáž totiž tvrdila, že slovenské zákony na to nedávajú ľuďom priestor. „To však nie je pravda, lebo na Slovensku platí inštitút plnej moci, ktorý na tento účel môže ktokoľvek využiť. Navyše, na Slovensku nemajú ani manželia bez udelenia plnomocenstva automatický nárok oboznamovať sa so zdravotnou dokumentáciou druhého manžela. Takéto podávanie zavádzajúcich a nepravdivých informácií v reportáži slúži k manipulácii verejnej mienky a deje sa tak vo verejnoprávnej televízii financovanej občanmi SR,“ vysvetlili.

Daniška a Kováčik zároveň upozornili, že v prípade RTVS nešlo o prvú manipulatívnu reportáž. Ešte v decembri vlaňajšieho roka totiž verejnoprávna televízia odvysielala reportáž “Slovinci hlasovali o manželstvách gejov”. Televízia vtedy zverejnila len vyjadrenia respondentov podporujúcich zmenu definície manželstva, organizátori referenda či iný subjekt chrániaci manželstvo a rodinu priestor nedostali.

RTVS je verejnoprávne médium a podľa zákona musia jeho spravodajské programy poskytovať nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné, vyvážené a pluralitné informácie. Táto povinnosť RTVS bola v spomínaných reportážach odignorovaná. Jej jediným cieľom bolo nestranné pretláčanie menšinového názoru na problematiku, ktorý je v rozpore so zákonmi a s Ústavou SR,“ vysvetlili iniciátori a dodávajú, že „RTVS nesmie byť zneužívaná ako nástroj na pretláčanie politickej agendy žiadnych záujmových skupín, ani LGBT. Podľa zákona je RTVS verejnoprávna, národná, nezávislá, informačná, kultúrna a vzdelávacia inštitúcia. Neobjektívnymi reportážami sa však spreneveruje svojmu účelu.“

Petícia preto žiada, aby Rada RTVS ako orgán dohľadu nad dodržiavaním zákonov zo strany verejnoprávnej televízie a aj minister kultúry Marek Maďarič prijali opatrenia, ktoré zabezpečia „vyváženosť a objektívnosť spravodajstva a publicistiky RTVS a vyvodenie zodpovednosti voči osobám, ktoré spomínané pochybenia spôsobili.“

Petíciu zverejnil portál Citizengo.org. Svoju podporuje jej už vyjadrilo viac ako 6.100 ľudí a podpisy neustále pribúdajú.