Trudeau-e1706106400471-810x500.jpg

Zúfalí liberáli sa snažia zabrániť poslancom nazývať Trudeaua "skorumpovaným

10
Neutral
  • Liberáli chcú zakázať používanie slova "skorumpovaný" v parlamente.
  • Trudeauova vláda sa cíti urazená a neúctivá voči liberálnej vláde.
  • Standing Order 18 upravuje reč v snemovni, aby sa zabránilo neúctivému jazyku.
  • Trudeauova vláda sa snaží umlčať kritiku a potlačiť opozíciu v parlamente.

Liberáli presadzujú, aby sa v parlamente zakázalo používať slovo “skorumpovaný” v súvislosti s pokračujúcimi etickými škandálmi v Trudeauovej vláde.  

Liberálny poslanec Mark Gerretsen 19. apríla navrhol, aby sa poslancom zakázalo hovoriť o premiérovi Justinovi Trudeauovi a jeho vláde ako o “skorumpovanom” s odôvodnením, že je to neúctivé voči liberálnej vláde.  

“Ide mi o to, že dnes počas hodiny otázok člen za Reginu-Wascanu označil premiéra za ‘skorumpovaného’ a vládu za ‘skorumpovanú,'” povedal v Dolnej snemovni.  

“Hoci to urobil dnes, v snemovni sa to stalo už viackrát,” pokračoval. “Povedal by som, že táto terminológia je konkrétne v rozpore so stálym poriadkom č. 18.” 

Spoločenská snemovňa’ Standing Order 18 upravuje reč v snemovni, aby sa zabezpečilo, že poslanci nebudú používať neúctivý alebo urážlivý jazyk.  

“Žiadny poslanec nesmie hovoriť neúctivo o panovníkovi, ani o nikom z kráľovskej rodiny, ani o generálnom guvernérovi alebo osobe spravujúcej vládu Kanady; ani používať urážlivé slová proti ktorejkoľvek snemovni alebo proti ktorémukoľvek jej členovi,” uvádza sa v ňom. “Žiadny člen nesmie uvažovať o akomkoľvek hlasovaní snemovne, s výnimkou návrhu na zrušenie takéhoto hlasovania.”  

“Chcel by som vyzvať predsedu, aby počas tohto času na rozmýšľanie počas toho týždňa, ktorý naznačil, že sa chystá urobiť, zvážil moju pripomienku k tomuto a zvážil, či je to skutočne tak, alebo nie,” dodal Gerretsen predtým, ako ho prerušili konzervatívni poslanci, ktorí vyzvali na rozpravu. 

Gerretsen však odmietol diskutovať o svojom návrhu a namiesto toho presadzoval, aby boli konzervatívci cenzurovaní. Gerretsenovo’odporúčanie podporil poslanec Bloc Quebecois Martin Champoux.  

“Chcel by som nadviazať na to, čo práve povedal môj kolega,” Champoux povedal. “Ja som vlastne včera vzniesol procedurálny návrh v tejto veci u predsedu parlamentu, ktorý v tom čase predsedal, aby som ho požiadal, aby ešte raz stanovil prísne pravidlá a jasné usmernenia pre poslancov, ktorými sa majú riadiť.” 

“To by nám pomohlo lepšie pochopiť, kam až môžeme zájsť,” argumentoval. “Práve teraz a za posledných niekoľko mesiacov chýba konzistentnosť v tom, ako sa v snemovni interpretuje sloboda prejavu a ako sa uplatňujú opatrenia, keď poslanci prekročia hranicu alebo nedodržia usmernenia, ktoré opäť nie sú úplne jasné.” 

Konzervatívny poslanec Corey Tochor však tvrdil, že výraz “skorumpovaný” je presným opisom Trudeaua a jeho vlády.   

“Ak sa spýtate komisára pre etiku na všetky priestupky, z ktorých bol premiér obvinený a odsúdený v súvislosti s korupciou, zistíte, že pravda je taká, že ide o skorumpovanú vládu a premiéra,” vyhlásil.  

Samozrejme, medzi škandálom s aplikáciou ArriveCAN,údajným čínskym zasahovaním do volieb a aféraSNC-Lavalin, sa zdá, že kanadskí poslanci majú plné právo nazvať, alebo aspoň zostať znepokojení, že Trudeau a jeho vláda sú “skorumpovaní.” 

Takže prečo sa liberáli usilujú o zákaz tohto termínu? 

Vyzerá to tak, že Trudeau a jeho vláda uprednostňujú, aby Kanaďania zostali neinformovaní o minulých a prebiehajúcich korupčných škandáloch, a radšej umlčia tých, ktorí zostávajú nepresvedčení propagandou Liberálnej strany.  

V posledných rokoch Trudeauovej takmer desaťročnej vlády sa premiér a jeho liberáli stávali čoraz netolerantnejšími voči opačným názorom, pričom svojich kritikov počas éry COVID neslávne označovali za “pravicových extrémistov” a “malú okrajovú menšinu.”  

Nanešťastie sa zdá, že tento trend bude len pokračovať.

Ako nedávno informoval portál LifeSiteNews, profesor práva Dr. Michael Geist varuje, že Trudeauova vláda je “pripravená” na “plynofikáciu” odporcov zákona C-63, navrhovaného zákona, ktorý by mohol viesť k uväzneniu za nejasne definované “previnenia voči nenávistným prejavom” na internete.  

Aj keď zákaz slova “korupcia” v parlamente ešte nemusí byť zavedený, kto môže povedať, že ak bude zákon C-63 prijatý, že sa Trudeauova vláda nerozhodne’považovať takéto obvinenia z korupcie za spĺňajúce definíciu online “nenávistných prejavov.” 

Samozrejme, že krok liberálov  zakázať slovo “skorumpovaný” treba považovať za znak toho, že vedia, že stratili dôveru verejnosti a veľmi dobre si uvedomujú, že umlčanie opozície je ich jedinou možnosťou. 

V skutočnosti sa zdá, že Trudeau’jedinou reakciou na neradostné prieskumy verejnej mienky čísla v súvislosti s jeho skandálom poznačenej vláde popularity je zdvojnásobiť cenzúru, namiesto toho, aby sa zamysleli nad tým, prečo sa občania cítia tak, ako sa cítia. 

Ako varoval zosnulý americký prezident Harry S. Truman: “Keď sa vláda raz zaviaže k princípu umlčania hlasu opozície, má len jednu cestu, ktorou sa môže uberať, a to cestou čoraz represívnejších opatrení, až kým sa nestane zdrojom strachu pre všetkých svojich občanov a nevytvorí krajinu, kde všetci žijú v strachu.”