SovereigntyCoalitionPressConference-810x500.jpg

Zákonodarcovia a konzervatívci kritizujú plán WHO na "globálne riadenie" budúcich pandémií

12
Neutral
  • Republikáni protestujú proti globálnej pandemická dohode WHO
  • Kritici návrhu dohody vidia znepokojujúce detaily
  • Dohoda by mohla obmedziť národnú suverenitu a základné slobody
  • Konzervatívci varujú pred delegovaním moci medzinárodným orgánom a cenzúrou

Republikánski zákonodarcovia a konzervatívni aktivisti sa vo štvrtok ráno zhromaždili pred americkým Kapitolom, aby upozornili na globálnu pandemickú dohodu, ktorá podľa nich vážne ohrozuje národnú suverenitu a základné slobody, a vyjadrili svoj nesúhlas s ňou.

Dňa 27. mája sa má stretnúť Svetové zdravotnícke zhromaždenie (riadiace fórum 194 členských štátov Svetovej zdravotníckej organizácie) a dokončiť podrobnosti pandemickej dohody WHO, ktorá na prvý pohľad predstavuje plán na lepšie zvládnutie globálnych zdravotných kríz, ako je COVID-19, v budúcnosti. Kritici však v zverejnených návrhoch našli viacero znepokojujúcich detailov.

Ben Johnson z The Washington Stand’vysvetľuje, že návrh plánu’z 8. až 15. februára “prerozdeľuje 20 % všetkých amerických daní. ‘produktov súvisiacich s pandémiou’’ do iných krajín,” posilňuje cenzúru v záujme predchádzania “infodémii” “prílišného množstva informácií” a “nepravdivých alebo zavádzajúcich informácií”; aby sa nevytvárala “nedôvera v zdravotnícke orgány a nepodceňovali sa opatrenia v oblasti verejného zdravia a sociálnej oblasti, ” a zaviesť “konferenciu zmluvných strán” na ďalšiu zmenu dohody prostredníctvom dvoch tretín hlasov.

An aktualizovaný návrh zverejnený 16. apríla vypúšťa “infodemokratický” jazyk v prospech kratšieho a vágnejšieho vyhlásenia o “[r]ozpoznaní dôležitosti budovania dôvery a zabezpečenia včasného zdieľania informácií s cieľom predchádzať dezinformáciám, dezinformáciám a stigmatizácii”; ale zachováva formuláciu o prerozdeľovaní, ako aj právomoc konferencie zmluvných strán’ meniť a dopĺňať’, čo znamená, že po prijatí dohody by sa mohli obnoviť najviac sporné aspekty predchádzajúcich návrhov.

Vo štvrtok Koalícia za suverenitu zorganizovala tlačovú konferenciu, aby dala najavo svoj nesúhlas s “globálnym riadením”. Zúčastnili sa na nej americký senátor Ron Johnson (R-WI), americkí poslanci. Bob Good (VA-5), Chris Smith (NJ-4), Chip Roy (TX-21) a ďalší členovia Kongresu; prezident Rady pre výskum rodiny Tony Perkins, prezidentka Tea Party Patriots Action Jenny Beth Martinová, výkonný predseda Centra pre bezpečnostnú politiku Frank Gaffney a prezidentka organizácií Women’Rights without Frontiers a Anti-Globalist International Reggie Littlejohnová a ďalší šéfovia konzervatívnych skupín.

“Toto je najdôležitejšia otázka, ktorej sa venuje najmenej pozornosti vzhľadom na jej dôležitosť,” vyhlásil Good. “Zmluva by nás dostala pod palec OSN a komunistickej Číny a WHO v prípade čohokoľvek, čo by chceli vyhlásiť za krízu, či už’je to kríza chudoby, alebo kríza násilia so zbraňami, alebo klimatická kríza, alebo zdravotná kríza, a prinútila by nás počúvať WHO. To nie je v súlade s ústavou.”

“Sme za to, aby sme sa postavili na obranu Američanov, alebo sme za to, aby sme odovzdali právomoci medzinárodným orgánom, aby nám vládli a vnucovali Američanom svoje pokrokové, radikálne, marxistické myšlienky?"” spýtal sa Roy.

Ak by sa dohoda ratifikovala, varoval Littlejohn, Konferencia zmluvných strán by mala právomoc “nariadiť vakcíny, nariadiť masky, nariadiť uzávery a nariadiť karantény,” ako aj “nariadiť vládam sveta, aby sledovali a cenzurovali svojich občanov, nepochybne prostredníctvom digitálnych preukazov totožnosti, ktoré sa môžu použiť ako základ sociálneho kreditu v čínskom štýle.”

Koalícia za suverenitu tiež zverejnila prieskum spoločnosti McLaughlin & Associates medzi 1 000 pravdepodobnými voličmi, z ktorého vyplynulo, že len 29 % respondentov si myslí, že je “dobrý nápad” delegovať Ameriku”;pandémie na WHO, že takmer 75 % si myslí, že rozhodnutia o zdraví by mali zostať v kompetencii ich volených zástupcov, že takmer 64 % si myslí, že akúkoľvek takúto dohodu musí ratifikovať Senát a že 68 % si želá odklad schválenia, kým verejnosť nebude mať možnosť vidieť a diskutovať o konečnom znení.

Od dávna známa podobnou ľavicovou zaujatosťou ako OSN, WHO čelí ďalšej kritike od COVID’vypuknutia v roku 2020 okrem iného za to, že sa postavila proti zákazom cestovania z Číny, ktoré by mohli obmedziť dosah COVID, za legitimizáciu nepravdivých tvrdení pochádzajúcich od čínskej vlády, ktorá spočiatku bagatelizovala závažnosť situácie a zakrývala nesprávne riešenie komunistického režimu, a za uprednostňovanie politiky uzamknutia a mandátu, ktorá zhoršili škody a zároveň obmedzili základné slobody a nezlepšili zdravotné výsledky.

“V decembri [2019] WHO odmietla konať alebo zverejniť varovanie Taiwanu’že nová respiračná infekcia, ktorá sa objavuje v Číne, sa môže preniesť z človeka na človeka,” americký senátor Marco Rubio (R-FL) písalv apríli 2020. “V polovici januára [2020], napriek hromadiacim sa dôkazom o pacientoch nakazených tým, čo teraz poznáme ako COVID-19, od iných ľudí, organizácia zopakovala lož [Čínskej komunistickej strany’o tom, že neexistujú dôkazy o prenose z človeka na človeka. V januári WHO na príkaz Pekingu’zablokovala aj účasť Taiwanu na kritických stretnutiach zameraných na koordináciu reakcií na koronavírus a dokonca údajne poskytla nesprávne informácie o šírení vírusu’na Taiwane.”

Koncom svojho funkčného obdobia Trumpova administratíva začalaproces formálneho vystúpenia Spojených štátov z WHO. Po nástupe do funkcie však prezident Joe Biden oznámilorganizácii, že do konca februára 2021 prispeje 200 miliónmi dolárov, čím obnovil pomoc, ktorú Trump zrušil, a potvrdil “obnovený záväzok” voči WHO.