Abbe-Janvier-Gbenou--810x500.jpg

Bývalý kňaz Opus Dei dostal nový termín kanonického procesu kvôli kritike pápeža Františka

0
Neutral
  • Africký kňaz bojuje o svoje kňazstvo po prepustení z Opus Dei.
  • Kňaz Missigbètò čelí obvineniam z neposlušnosti voči pápežovi Františkovi.
  • Missigbètò verejne kritizuje chyby pápeža Františka z lásky k cirkvi.
  • Chyby pápeža Františka podľa Missigbètò sú objektívne závažnejšie ako chyby svätého Petra.

Africký kňaz, ktorého synovské korekcie pápeža viedli k prepusteniu z Opus Dei, bude v máji tohto roku bojovať o svoje kňazstvo.

Otec Janvier Gbénou, čitateľom známejší pod pseudonymom Fr. Jesusmary Missigbètò, dostal pokyn od otca Serge Abdoulaye Sissoko, regionálneho vikára prelatúry Opus Dei v Côte d’Ivoire, aby 8. mája 2024 odcestoval zo svojho domova v Benine do Abidjanu v Côte d’Ivoire, kde sa bude zodpovedať z kanonického obvinenia z neposlušnosti.

V stávke je otec Missigbètò’kňazské povolanie. Podľa e-mailu, ktorý získal LifeSiteNews, môže byť kňaz za to, že naďalej verejne poukazoval na teologické novoty pápeža Františka’potrestaný veľmi prísne: prepustený z kňazského stavu.

Proces, ktorý sa bude konať v Abidžane, je podľa o. Sissokoa:

“…  len otázkou vypočutia vašej obhajoby týkajúcej sa vašej neposlušnosti voči tomu, čo vám Svätá stolica uložila v dekréte z 30. mája 2022, t. j.t. j. “di astenersi del tutto per il futuro dal compiere qualsiasi comunicazione sui media fino a nuovo provvedimento e senza il permesso del competente Dicastero della Sede Apostolica” (aby ste sa v budúcnosti úplne zdržali vykonávania akejkoľvek komunikácie v médiách až do prijatia nových opatrení a bez povolenia príslušného dikastéria Apoštolskej stolice).”

“Tento dekrét zároveň upozorňuje, že “v prípade ostinata disobbedienza al presente precetto potrà incorrere in provvedimenti disciplinari e penali più gravi” (v prípade tvrdohlavej neposlušnosti voči tomuto predpisu by ste mohli byť vystavení ďalším závažnejším disciplinárnym a trestným opatreniam),” pokračoval Sissoko vo svojom e-maile z 8. apríla.

“Keďže ste už boli suspendovaný z výkonu kňazskej služby a vaše zásahy v médiách ako kňaza spôsobujú škody v cirkevnom spoločenstve, uvažuje sa o tom, že “provvedimenti disciplinari e penali più gravi” (závažnejšie disciplinárne a trestné opatrenia) môže byť len prepustenie z klerického stavu.”

POVOLENIE: Ex kňazovi Opus Dei hrozí vo Vatikáne súd za kritiku pápeža Františka 

Sissoko vo svojom liste Missigbètò jasne uvádza, že pojednávanie, na ktoré bol predvolaný, je “mimosúdny trestný proces” a že je obvinený nielen z neposlušnosti, ale aj z útoku na pápeža Františka.

“… Nie je potrebné vznášať voči vám obvinenie, keďže ste to vy sám, kto pokračuje v publikáciách v médiách proti pápežovi, v tvrdošijnej neposlušnosti voči príkazu, ktorý ste dostali od Svätej stolice, aby ste sa úplne zdržali akýchkoľvek zásahov v médiách,” napísal regionálny vikár Opus Dei.

Missigbètòvšak tvrdí, že nepísal “proti pápežovi.” Vo svojej odpovedi Sissokovi z 9. apríla uvádza: “Tvrdíte, že píšem proti pápežovi, ale to”nie je pravda: píšem proti pápežovým”chybám. Je tu’veľmi dôležitá nuansa, pretože ako katolík nemôžem byť proti pápežovi.”

Missigbètò v tomto e-maile zdôraznil, že miluje pápeža Františka a že “z lásky k nemu a k večnej spáse” kňaza “opravuje tým, že verejne kritizuje jeho chyby, keďže ich osem rokov tvrdohlavo odmietal opraviť a tieto chyby predstavujú zlo pre morálne svedomie kresťanov. V skutočnosti je nemožné, aby katolík nemiloval pápeža (najmä ak je tento katolík označovaný za ‘tradicionalistu’).”

POPRAD: Africký kňaz: Pavla’a zároveň naznačil, že chyby pápeža Františka’sú “objektívne závažnejšie”ako chyby svätého Petra. Podľa Missigbètò medzi ne patrí pápežov’opis kontinentálneho života ako “možnosti;” jeho súhlas s hysterektómiou ako antikoncepčným prostriedkom v prípade plodnej ženy, ktorá nie je schopná priviesť svoje deti na svet; jeho návrh, že Panna Mária sa nenarodila ako svätá; jeho podpora občianskych partnerstiev medzi homosexuálmi; jeho povolenie politikom podporujúcim potraty prijímať Najsvätejšiu sviatosť; a jeho podpora požehnania párov v neregulárnych zväzkoch alebo vo vzťahoch osôb rovnakého pohlavia.

Súdny proces s Missigbètò’bol už dvakrát odložený: pôvodne sa mal konať 6. marca 2023, ale po neúčasti obžalovaného bol presunutý na 10. apríla 2023. Vo svojich e-mailoch otcovi Sissokovi Missigbètò uvádza, že sa zdráha cestovať do Abidžanu, pretože sa mu v tomto meste päťkrát vyhrážali smrťou.

Missigbètò bol v roku 2022 sankcionovaný Opus Dei, zakázali mu kázať, spovedať a verejne slúžiť omšu. Pápež František aj kardinál Marc Ouellet podpísali obmedzenia, pretože, ako kňaz uviedol, mu chýba “úcta a poslušnosť voči najvyššiemu pápežovi.”Mnohé z článkov Missigbètò’kritizujúcich teologické a doktrinálne novoty pápeža Františka’vyšli v LifeSiteNews.