Screen-Shot-2024-03-04-at-4.34.58-PM-810x500.png

Španielsky biskup vyzýva Vatikán, aby stiahol Fiducia Supplicans kvôli "chaosu", ktorý spôsobila

42
Kultúra smrti
  • Biskup Munilla žiada Vatikán o stiahnutie Fiducia Supplicans kvôli chaosu.
  • Munilla reaguje na kritiku FS od ruského pravoslávneho metropolitu Hilariona Alfejeva.
  • Biskup neoznačuje pápeža Františka a FS za heretických, ale kritizuje ich.
  • Ortodoxní katolíci odmietajú vatikánsku deklaráciu umožňujúcu požehnanie homosexuálnych vzťahov.

Španielsky biskup vyzval Vatikán, aby stiahol Fiducia Supplicans s odvolaním sa na chaos, ktorý spôsobila.

“Tvárou v tvár takému chaosu máme dosť znakov na to, aby sme dospeli k záveru, že riešením je náprava; to znamená stiahnutie ‘Fiducia Supplicans’,” napísal na X, predtým Twitter, biskup José Ignacio Munilla z diecézy Orihuela-Alicante.

Biskup Munilla reagoval na vyhlásenie ruského pravoslávneho metropolitu Budapešti a Maďarska Hilariona Alfejeva, ktorý odsúdil Fiducia Supplicans (FS) za jej “odklon od kresťanskej morálky.”

Čítajte: Ruský pravoslávny metropolita tvrdí, že ‘nebezpečná’ Fiducia Supplicans poškodzuje ekumenické vzťahy

“Stačilo ‘responsum’ z roku 2021, v ktorom už boli zahrnuté pozitívne aspekty Fiducia Supplicans,” pokračoval.

Španielsky biskup, ktorý má veľký počet priaznivcov na sociálnych sieťach, je známy svojimi ortodoxnými vyhláseniami, ale tiež povedal, že FS a pápež František nie sú “heretickí” a sankcionoval kňaza za to, že obvinil Františka z herézy a spochybnil platnosť jeho pápežstva.

V roku 2021 Kongregácia (teraz Dikastérium) pre náuku viery pod vedením svojho prefekta kardinála Luisa Ladaria, SJ, vydala odpoveď na dubium otázku, v ktorej vyhlásila, že Cirkev nemá “právomoc požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia.”Kontroverzná vatikánska deklarácia FS, ktorú vydal súčasný šéf dikastéria kardinál Víctor Fernández, však údajne umožňuje “požehnanie” homosexuálnych a iných “neregulárnych” vzťahov za určitých podmienok.

Podľa toho heterodoxné vatikánske vyhlásenie, ktoré schválil a podpísal pápež František, vyvolalo odpor ortodoxných katolíckych prelátov, kňazov a laikov na celom svete.

Ako uviedol kardinál Gerhard Müller, bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery,  poznamenal, “požehnanie” homosexuálneho “páru” nevyhnutne schvaľuje ich vzťah, čo je v rozpore s katolíckym učením. “V skutočnosti, ak niekto požehnáva pár qua pár, teda ako spojený iným sexuálnym vzťahom ako manželstvom, potom schvaľuje tento zväzok, pretože práve zväzok ich tvorí ako takýto pár,” napísal v nedávnej eseji.

Podobné vyjadrenia urobili aj ďalší významní preláti, teológovia a kanonickí právnici, napríklad kardinál Robert Sarah a otec Gerald Murray.

Katolícka cirkev podporuje homosexuálnu aktivitu ako “vnútorne neusporiadanú,” smrteľne hriešnu a “hriech, ktorý volá do neba,” v súlade so Svätým písmom a stálou Tradíciou Cirkvi.

Katolícka cirkev Katechizmus Katolíckej cirkvi uvádza:

Vychádzajúc zo Svätého písma, ktoré homosexuálne skutky predstavuje ako skutky ťažkej skazenosti, tradícia vždy vyhlasovala, že ‘homosexuálne skutky sú vnútorne neusporiadané.’ Sú v rozpore s prirodzeným zákonom. Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života. Nevychádzajú zo skutočnej citovej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností ich nemožno schvaľovať.

ČÍTAJ: ÚPLNÝ ZOZNAM:

Ako sa biskupi stavajú k požehnaniu homosexuálnych párov?