shutterstock_441310921-e1707134489406-810x500.jpg

Trudeauova vláda tento týždeň predstaví ďalší návrh zákona o regulácii internetu

15
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Trudeau chce obmedziť slobodu prejavu na internete, kritici hovoria o cenzúre.
  • Nový zákon o online škodách má monitorovať obsah a riešiť sťažnosti verejnosti.
  • Trudeau sa snaží kriminalizovať prejavy, ktoré mu nepáčia, tvrdí šéf Konzervatívnej strany.
  • Trudeauove zákony o internete obmedzujú slobodu prejavu, kritizuje ich aj Elon Musk.

Liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua’tento týždeň predstaví svoju legislatívu “online harm”, čo vyvoláva obavy, že to môže znamenať oživenie častí neplatného zákona z roku 2021, ktorý sa zameriaval na slobodu prejavu zákazom určitého legálneho internetového obsahu. 

Nový návrh zákona z dielne liberálneho ministra spravodlivosti Arifa Viraniho bol zverejnený na papieri s oznámením Dolnej snemovne na 26. februára 2024 a čoskoro sa bude čítať v parlamente. 

Zákon o online škodách upraví existujúce zákony, novelizuje Trestný zákonník, ako aj kanadský zákon o ľudských právach, čím sa podľa Trudeauových liberálov zameria na určité prípady odstraňovania internetového obsahu, najmä tie, ktoré sa týkajú sexuálneho zneužívania detí a pornografie.  

Nový návrh zákona tiež vytvorí funkciu ombudsmana, ktorý bude poverený riešením sťažností verejnosti týkajúcich sa obsahu na internete, ako aj zavedie regulačnú funkciu, ktorá bude mať za úlohu monitorovať správanie internetových platforiem.  

Ak Trudeauova vláda tvrdí, že zákon vzniká na ochranu detí, šéf Konzervatívnej strany Kanady Pierre Poilievre uviedol, že federálna vláda hľadá šikovné spôsoby, ako prijať zákony o cenzúre internetu.  

Počas tlačovej konferencie 21. februára Poilievre povedal, že Trudeau sa v podstate snaží kriminalizovať prejavy, ktoré sa mu nepáčia. 

“Čo má Justin Trudeau na mysli, keď hovorí slovo ‘nenávistné prejavy?" ’ Myslí tým prejavy, ktoré nenávidí,” povedal Poilievre. 

Virani vlani mnohokrátnaznačil, že v roku 2024 bude pripravený nový zákon o internetovej kriminalite  

Dôležité je, že nový Online Harms Act sa snaží novelizovať Canada’s Zákon o ľudských právach, aby vrátil do platnosti ustanovenie o nenávistných prejavoch, konkrétne článok 13 zákona, ktorý predchádzajúca konzervatívna vláda Stephena Harpera v roku 2013 zrušila.   

Mnohí sa obávajú, že nový návrh zákona bude podobný neúspešnému návrhu zákona z júna 2021, ktorý predstavil vtedajší minister spravodlivosti David Lametti. Lametti predložil Bill 36, “Zákon o zmene a doplnení Trestného zákona a Kanadského zákona o ľudských právach a o súvisiacich zmenách a doplneniach iného zákona (nenávistná propaganda, zločiny z nenávisti a nenávistné prejavy),”  ktorý bol vyhlásený za kontroverzný “zákon o nenávistných prejavoch”, ktorý by dal polícii právomoc “niečo urobiť” s “nenávisťou na internete.”

Obávalo sa, že ak bude prijatý, bude zameraný proti blogerom a používateľom sociálnych médií za to, že vyjadrujú svoj názor.  

Návrh C-36 obsahoval text, ktorým sa mal zmeniť a doplniť kanadský Trestný zákonník a zákon o ľudských právach, aby sa “nenávisť” definovala ako “emócia, ktorá zahŕňa odpor alebo očierňovanie a ktorá je silnejšia ako odpor alebo pohŕdanie (haine).”  

Ak by bol návrh zákona prijatý, teoreticky by umožnil tribunálu súdiť každého, kto má sťažnosť na online “nenávisť” vznesenú voči nemu, a to aj v prípade, že nespáchal trestný čin. Ak by sa zistilo, že je vinný, osoba by porušila nový zákon a mohla by jej hroziť pokuta až do výšky 70 000 dolárov, ako aj domáce väzenie.  

Dva ďalšie Trudeauove návrhy zákonov zaoberajúce sa slobodou v súvislosti s internetom sa stali zákonmi, prvým je  Zákon C-11, alebo Zákon o online vysielaní, ktorý nariaďuje, aby Kanada’s regulátor vysielania Kanadská komisia pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC) dohliada na reguláciu online obsahu na platformách, ako sú YouTube a Netflix, aby sa zabezpečilo, že tieto platformy propagujú obsah v súlade s rôznymi jej usmerneniami.  

Trudeau’ďalší zákon o cenzúre internetu, Zákon o online spravodajstve, bol prijatý Senátom v júni minulého roka.    

Zákon o online spravodajstve  nariadil, aby veľké technologické spoločnosti platili za zverejňovanie kanadského obsahu na svojich platformách. V dôsledku toho Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, zablokovala všetok prístup k spravodajskému obsahu v Kanade.

Kritici Trudeauových’nedávnych zákonov, ako napríklad technologický magnát Elon Musk, uviedli, že to ukazuje, že “Trudeau sa snaží potlačiť slobodu prejavu v Kanade.”