BREAKING-NEWS-SARAH-e1708969177460-810x500.jpg

Kardinál Sarah: "Veľmi hrdý" na afrických biskupov, ktorí odmietli homosexuálne "požehnanie" pápeža Františka

35
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Kardinál Sarah hrdý na odmietnutie vatikánskeho dokumentu africkými biskupmi.
  • Dokument nemá biblický ani teologický základ, odmietnutý aj v Európe a Brazílii.
  • Kardinál Sarah odmieta požehnanie párov rovnakého pohlavia, nazval to herézou.
  • Kardinál Müller kritizuje Fiducia Supplicans, nazval ju doktrinálne problematickou a vedúcou k heréze.

Kardinál Robert Sarah, bývalý prefekt Kongregácie pre Boží kult a sviatosti, povedal, že je “veľmi hrdý” na to, že africkí biskupi “úplne” odmietli kontroverzný vatikánsky dokument Fiducia Supplicans, ktorý navrhuje kňazské požehnanie párov v neregulárnych situáciách a párov rovnakého pohlavia. 

“Myslím, že Fiducia Supplicans má odpoveď afrických biskupov - veľmi jasnú,” povedal Sarah. Zdôraznil, že dokument nemá žiaden základ v Písme, a pokračoval: “A nielen africkí biskupi, ale aj mnohí v Európe, v Kazachstane, v Poľsku odmietli, pretože dokument nemá žiaden biblický základ, žiaden teologický základ.”  

“Bol som veľmi hrdý, keď som počul afrických biskupov, ktorí úplne odmietli tento text. A mnohí iní biskupi dokonca aj v Brazílii odmietli, takže sa mi zdá, že to nie je možné prijať,” uzavrel. 

Sarah tieto poznámky predniesol 23. februára na Katolíckej univerzite východnej Afriky v Nairobi v rámci Q&A na teologickom sympóziu. Cieľom tejto konferencie, ktorú zorganizovala katedra dogmatiky, bolo objasniť Kristov misijný mandát v náboženskom, kultúrnom a sociálnom kontexte dnešnej Afriky. Hlavným rečníkom bol kardinál Sarah, neochvejný obhajca katolíckej ortodoxie v oblasti učenia i sviatostnej disciplíny,  

PREHLIADKA: Kardinál Sarah vystúpi na teologickom sympóziu o šírení evanjelia v Afrike  

Sympózium počas dvoch dní prilákalo najmenej 700 účastníkov, mnohých z celej východnej Afriky, ktorých prilákala prítomnosť kardinála Saraha, ako aj arcibiskupov Nairobi a Kisumu. 

Na začiatku januára sa v dlhom vyhlásenie ktoré zverejnil vatikánsky novinársky veterán Sandro Magister, Sarah pripojil svoj hlas k hlasom svojich afrických spolubratov biskupov, ktorí odmietli Fiducia Supplicans’ požehnanie osôb rovnakého pohlavia.”

ČÍTAJTE: Kardinál Sarah dôrazne odmieta Fiducia Supplicans, ‘herézu’požehnania’rovnakého pohlavia’  

Kardinál Sarah sa vo svojom januárovom vyhlásení spojil s africkými biskupmi a biskupskými’konferenciami, ktoré dali najavo svoje odmietnutie Fiducia Supplicans. 

Vyzval ďalších biskupov, aby urobili podobné vyhlásenia, a poďakoval “biskupským konferenciám, ktoré už vykonali toto dielo pravdy, najmä tým z Kamerunu, Čadu, Nigérie atď, ktorých rozhodnutia a rozhodný odpor voči vyhláseniu ‘Fiducia Supplicans’ zdieľam a robím ho svojím vlastným.”  

Takýto odpor voči Fiducia Supplicans u nie je odporom voči pápežovi Františkovi, vysvetlil, ale je to krok “rozhodne a radikálne sa postaviť proti heréze, ktorá vážne podkopáva Cirkev, Kristovo telo, pretože je v rozpore s katolíckou vierou a Tradíciou.” 

SÚVISIACE: Pápež František ustúpil, africkým biskupom povolil zákaz požehnania homosexuálnych ‘párov’  

Pred týždňom kardinál Gerhard Müller vyhlásil, že cirkevní predstavitelia a katolícki veriaci musia odmietnuť “požehnania” pre homosexuálne “páry”, ktoré schválil pápež František v Fiducia Supplicans , pretože sú v rozpore s katolíckym učením a “vedú k heréze.” 

Fiducia Supplicans musí byť považovaná za doktrinálne problematickú, pretože obsahuje popretie katolíckej náuky,” napísal v správe zo 16. februára esej pre First Things kritizoval “závažné chyby” dokumentu, ktorý v decembri schválil pápež František. “Z tohto dôvodu je problematický aj z pastoračného hľadiska.” 

PREHLIADKA: Kardinál Müller: Fiducia Supplicans ‘vedie k heréze,’ katolíci ju nemôžu prijať