francis-belgian-bishops-e1708685970594-810x500.jpg

Belgickí biskupi pred jesenným zasadnutím synody obnovili snahu o "diakonky" a ženatých kňazov

22
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Belgickí biskupi chcú diakonky a ženatých kňazov, čo je kapitulácia pred svetským zmýšľaním.
  • Navrhujú prehodnotenie cirkevnej náuky a praxe podľa požiadaviek sveta.
  • Podporujú ženy diakonky a ženatých kňazov, čo je v rozpore s učením Cirkvi.
  • Belgickí biskupi sú heterodoxní a podporujú aj požehnávanie homosexuálnych "párov".

Belgickí biskupi navrhli diakonky a ženatých kňazov ako hlavné priority, o ktorých by chceli diskutovať na nadchádzajúcom zasadaní synody o synodalite na jeseň tohto roku v Ríme. Tieto návrhy, ktoré nie sú medzi liberálnymi biskupmi ničím novým, sú medzi veriacimi biskupmi všeobecne chápané ako kapitulácia pred svetským zmýšľaním, ktoré odmieta mužskú hierarchiu Cirkvi’aj zasvätený celibát. 

Návrhy sú reakciou na inštrukciu Vatikánu z roku 2023, aby biskupské’konferencie na celom svete zaslali pripomienky a úvahy k súhrnnej správe vydanej na konci prvého zasadania synody v októbri minulého roka. 

Belgickí biskupi následne vydali dokument, v ktorom navrhujú “prehodnotenie” cirkevnej náuky a praxe, ktoré v podstate zodpovedá požiadavkám sveta. Pýtajúc sa, čo učí spoločnosť, a nie evanjelium, belgickí biskupi tvrdia, že moderné poňatie “rodovej rovnosti” a “dôležitosti rovnakých príležitostí pre mužov a ženy” si vyžaduje, aby Cirkev “znovu prečítala” svoju Tradíciu, otvorila “pastoračnú zodpovednosť” a “uznávanú cirkevnú (službu).” 

“Vyvstáva otázka, či môžu byť ženy prijaté aj do vysvätenej služby diakonátu,” napísali a požiadali Rím o “zelenú pre biskupské” konferencie alebo kontinentálne biskupské zhromaždenia, aby prijali určité opatrenia.”  

“Prideľovanie čoraz väčšej pastoračnej zodpovednosti ženám a vysvätenie žien za diakonky by nemalo byť všeobecne povinné ani zakázané,” vyhlásili.  

ČÍTAJTE: Kardinál McElroy: Synoda by mohla ukončiť prepojenie medzi diakonátom a kňazstvom, aby umožnila ‘diakonky’  

Tlak na ženy diakonky má zástancov v liberálnych kardináloch Blase Cupichovi z Chicaga a Robertovi McElroyovi zo San Diega. Návrh je v rozpore s učením Cirkvi, že sviatosť svätenia vo všetkých jej stupňoch, biskupstve, kňazstve a diakonáte, môže byť platne udelená len mužom, pretože mužskosť je súčasťou samotnej podstaty a významu tejto sviatosti, ktorou sa vysvätený konfiguruje ku Kristovi ako kňazovi a hlave jeho nevesty, Cirkvi. Toto všeobecné učenie bolo potvrdené pápežom Jánom Pavlom II. a ďalej objasnené CDF. 

Pápež František tiež a potvrdil katolícku náuku, že diakonky a akékoľvek svätenie žien nie je možné, pričom uviedol, že “svätenia sú vyhradené pre mužov.” 

PREHLIADNITE: Pr. Murray hovorí Raymondovi Arroyovi, že ‘ženy diakonky’ by boli ‘vážnym momentom herézy’  

Belgickí biskupi vo svojom dokumente, v ktorom opäť vychádzajú z modernej kultúry, navrhli aj zrušenie povinnosti kňazského celibátu, čo je často skloňovaný bod programu liberálnych prelátov, z ktorých mnohí trpia nedostatkom povolaní. Namiesto výzvy k väčšej vernosti katolíckej doktríne, morálke a Tradícii ako spôsobu, ako pritiahnuť mužov k nasledovaniu Krista v kňazstve, belgickí biskupi vyzvali k väčšiemu začleneniu laikov do pastoračnej služby Cirkvi a k možnosti ženatých kňazov. 

“Žiadame, aby kňazi a diakoni prevzali svoje pastoračné povinnosti v rámci tímov, v ktorých majú svoje miesto a úlohu aj laici,” napísali. “Žiadame, aby každá biskupská’konferencia alebo kontinentálne biskupské zhromaždenie mohlo prijať určité opatrenia vzhľadom na kňazské svätenie ‘viri probati.’ Kňazské svätenie ‘viri probati’ by nemalo byť všeobecne povinné ani zakázané.” 

Tlak na ženatých kňazov (“viri probati”) sa objavil aj počas Amazonskej synody, pričom kardinál Robert Sarah a vtedajší emeritný pápež Benedikt XVI. vydali knihu, v ktorej dôrazne obhajujú latinskú Cirkev’prax kňazského celibátu ako pochádzajúcu od Krista a apoštolov a vyjadrujúcu tajomstvo Kristovho kňazstva’ako ženícha a hlavy Cirkvi, jeho mystickej manželky. 

V roku 2018 sa Sárka, vtedajšia prefektka Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, odsúdil návrh viri probati , pričom povedal: “Plán, ktorý niektorí opäť presadzovali, oddeliť celibát od kňazstva udeľovaním sviatosti ordinária ženatým mužom (“viri probati”) z, ako hovoria, ‘pastoračných dôvodov alebo nevyhnutnosti,’ by malo vážne dôsledky, v skutočnosti by sa definitívne rozišlo s apoštolskou Tradíciou.” 

Sáru zopakovalitoto odsúdenie aj v roku 2019, v čase synody v Amazónii. Vyhlásil: “Ak by nedostatkom viery v Boha a vplyvom pastoračnej krátkozrakosti synoda pre Amazóniu rozhodla o vysvätení viri probati, o fabrikovaní služieb pre ženy a ďalších podobných nezrovnalostiach, situácia by bola mimoriadne vážna.” 

V sobotu 17. februára Vatikán potvrdiltermíny druhého zasadnutia synody o synodalite, ktoré sa uskutoční v Ríme od 2. do 27. októbra, pričom pápež František minulý týždeň vymenoval do generálneho sekretariátu synody poradcov, ktorí sa zasadzujú za diakonky. 

Nie je to po prvýkrát, čo sa belgickí biskupi verejne prihlásili k heterodoxnému učeniu alebo praxi. V decembri minulého roka niekoľko notoricky známych heterodoxných biskupov z Belgicka, známych ako flámski biskupi, zverejnilo prostredníctvom svojho pro-LGBT ministerstva spoločné vyhlásenie, v ktorom chválilo decembrový dokument Vatikánu, ktorý dáva súhlas kňazom na požehnanie homosexuálnych “párov.” 

Čítajte: Belgickí biskupi zverejnili nadšené vyhlásenie na podporu požehnávania homosexuálnych ‘párov’  

“Vo svete veriacich LGBTI+ je nedávne vyhlásenie Dikastéria pre náuku viery Fiducia Supplicans, vnímané ako veľký krok smerom k uznaniu verných a trvalých homosexuálnych vzťahov. Ste plne akceptovaní ako LGBTI+ osoba a dokonca teraz môžete dodatočne dať požehnať svoj vzťah,” čítajte vo vyhlásení zverejnené biskupmi 22. decembra, ktoré napísala regionálna’pro-LGBT služba “Kontaktné miesta pre homosexualitu & vieru.” 

Na dôvažok, v septembri minulého roka, v interview s belgickým spravodajským denníkom La Libre Belgique,Biskup Johan Bonny z Antverp, Belgicko  ktorý sa vyjadril silnú podporu pre “požehnanie” osôb rovnakého pohlavia”  povedal, že podľa neho existujú určité okolnosti, za ktorých eutanázia je morálne prijateľná, čím odporuje večnému a neomylnému učeniu Katolíckej cirkvi. 

RELEVANTNÉ 

Belgický biskup sa odchyľuje od katolíckeho učenia podporou eutanázie 

Kardinál Müller: Fiducia Supplicans ‘vedie k herézii,’ katolíci ju nemôžu akceptovať  

Ženský anglikánsky ‘biskup’ oslovil pápeža Františka a kardinálov poradcov na tému ‘úloha žien v Cirkvi’  

Pápež František ‘je veľmi priaznivo naklonený ženskému diakonátu,’ tvrdí mníška pozvaná osloviť vatikánskych kardinálov  

Kardináli Cupich, McElroy propagujú synodu’‘naliehavú’ výzvu k ženskej správe