shutterstock_1207937419-e1695809598630-810x500.jpg

Trudeauova vláda po reakciách upúšťa od návrhu zákona o "nenávistných prejavoch", ktorý dlho hrozil

16
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Trudeau chce cenzúrovať internet, obmedzuje slobodu prejavu a reguluje obsah.
  • Kanadskí občania a politici protestujú proti protiústavným opatreniam vlády.
  • Legislatíva by obmedzovala prejav na základe pravdivosti informácií, čo je neprípustné.
  • Trudeau sa snaží potlačiť slobodu prejavu, zablokoval Meta prístup k spravodajskému obsahu.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre na internete

Liberálna vláda odkladá dlho pripravovaný návrh zákona o regulácii pravdy a dezinformácií na internete.

Podľa informácií, ktoré 21. februára získal Blacklock’s Reporter, liberálna vláda pod vedením premiéra Justina Trudeaua upúšťa od legislatívy, ktorá má regulovať “nenávistné prejavy” na internete, a to na základe spätnej väzby od Kanaďanov, ktorí toto opatrenie považujú za protiústavné.

“Vláda si od Kanaďanov a zainteresovaných strán vypočula, že hoci nepravdivé a zavádzajúce informácie na internete môžu mať závažné dôsledky, vytvorenie legislatívy a politík, ktoré by obmedzovali alebo inak limitovali prejav na základe pravdivosti informácií, by v neprijateľnej miere narušilo slobodu prejavu,” napísal minister pre verejnú bezpečnosť Dominic LeBlanc etickému výboru Dolnej snemovne.

Výbor predtým odporučil prijať legislatívu, ktorá by “vyvodzovala zodpovednosť voči online platformám za zverejňovanie nepravdivých alebo zavádzajúcich informácií”, LeBlanc však odpovedal, že na reguláciu používania internetu Kanaďanmi postačujú programy internetovej gramotnosti.

“Legislatíva nie je jediným nástrojom v súprave nástrojov vlády na boj proti nepravdivým alebo zavádzajúcim informáciám,” povedal.

Väčšina z 9 218 predkladateľov petície kanadskému ministerstvu pre kultúrne dedičstvo navyše odsúdila navrhovanú legislatívu ako protiústavnú.

Podľa prieskumu Privy Council z roku 2023 sa väčšina Kanaďanov postavila proti tomuto opatreniu s tým, že “pre Kanaďanov je mimoriadne dôležité, aby mohli zanechať pripomienky a aby ich hlasy boli vypočuté v súvislosti s iniciatívami a politikami, ktoré sú pre nich dôležité.”

“Hoci väčšina verila, že škodlivý obsah na internete predstavuje rastúci problém, len málo z nich ho považovalo za hlavný problém v súčasnosti,” uvádza sa v správe. “Viacerí zastávali názor, že jednotlivci sa zvyčajne dokážu vyhnúť škodlivému obsahu tým, že ho zablokujú alebo nevyužívajú platformy, na ktorých sa nachádza.”

Prvýkrát bola legislatíva navrhnutá v roku 2021, keď Trudeauova vláda navrhla, aby “komisár pre digitálnu bezpečnosť” dohliadal na “moderovanie obsahu” na internete. Tým, ktorí by porušili “moderovanie obsahu”, by hrozila pokuta až do výšky 25 miliónov dolárov.

Vtedajší minister pre kultúrne dedičstvo Steven Guilbeault tvrdil, že medzi zakázaný obsah by malo patriť všetko, čo znevažuje vládne inštitúcie, a povedal: “Kanada má svetovo uznávané verejné služby a je“neoddeliteľnou súčasťou, aby sme na ne ne neútočili.”

“Myslím si, že každý v tejto krajine, a najmä volení predstavitelia, majú podľa mňa zodpovednosť, povinnosť zabezpečiť, aby sme chránili naše inštitúcie, a že posledná vec, o ktorú by sme sa mali pokúšať, je nejakým spôsobom ich znižovať len v nádeji, že môžeme získať body, ” dodal.

Kým liberáli toto opatrenie podporujú, líder Konzervatívnej strany Pierre Poilievre nedávno vyhlásil, že Trudeauova’túžba cenzurovať online “nenávistné prejavy” nie je ničím iným ako “prebudeným autoritárskym” nástrojom na umlčanie názorov, ktoré sa Trudeauovi nepáčia.

“Čo má Justin Trudeau na mysli, keď hovorí o najhorších nenávistných prejavoch?"” pýtal sa počas tlačovej konferencie začiatkom tohto týždňa. “Má na mysli prejavy, ktoré nenávidí.”

Poilievre varoval, že liberáli označia za “nenávistný prejav” všetko, s čím nesúhlasia, ”odkazujúc na to, ako bývalý poradca Gerald Butts povedal, že je “nenávistným prejavom” kritizovať Trudeaua za používanie výrazu “ľudomil”, pričom tých, ktorí si z Trudeaua robia srandu, označil za “nacistov.”

Poilievre tiež pripomenul Kanaďanom, že Trudeau označil Kanaďanov, ktorí protestovali proti nariadeniam COVID v Konvoji slobody, za “malú okrajovú menšinu” s “neprijateľnými názormi.”

“Poukazujem na iróniu, že niekto, kto strávil prvú polovicu svojho dospelého života ako praktizujúci rasista, ktorý sa obliekol do odporných rasistických kostýmov toľkokrát, že si ich vraj”všetky nepamätá, by mal byť potom arbitrom toho, čo je nenávisť,” povedal Poilievre.

“To, čo by mal v skutočnosti urobiť, je pozrieť sa do svojho srdca a spýtať sa sám seba, prečo bol takým nenávistným rasistom… A možno by nám tak, a nie prostredníctvom nátlaku, mohol všetkým pomôcť v boji proti skutočnej nenávisti,” dodal.

Ak sa zdá, že od návrhu zákona regulujúceho “nenávistné prejavy” sa zatiaľ upustilo, Trudeauovi sa od nástupu do funkcie podarilo schváliť zákony C-11 a C-18, ktoré obmedzujú slobodu prejavu na internete.

Zákon C-11, alebo zákon o online vysielaní, stal sa zákonom minulý rok a teraz nariaďuje kanadskému regulátorovi vysielania, Kanadskej komisii pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC), dohliadať na reguláciu online obsahu na platformách, ako sú YouTube a Netflix, s cieľom zabezpečiť, aby tieto platformy propagovali obsah v súlade s rôznymi jej usmerneniami.

Nedávno kanadský profesor práva Dr. Michael Geist varoval, ženové právomoci udelené kanadskému’regulátorovi vysielania prostredníctvom zákona C-11 sa nezastavia pri “webových gigantoch”, ale povedú k tomu, že vláda pôjde aj po “spravodajských stránkach” a ďalších “online” videostránkach.

Druhý zákon o cenzúre internetu, zákon C-18, Online News Act, bol schválenýSenátom v júni.

Tento zákon nariaďuje veľkým technologickým spoločnostiam platiť za zverejňovanie kanadského obsahu na ich platformách.

V dôsledku toho Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, zablokovala všetok prístup k spravodajskému obsahu v Kanade.

Kritici Trudeauových’nedávnych zákonov, ako napríklad technologický magnát Elon Musk, uviedli, že to svedčí o tom, že “Trudeau sa snaží potlačiť slobodu prejavu v Kanade.”

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu