Screenshot-2024-02-23-at-9.02.06-PM-810x500.png

Biskup Strickland na konferencii CPAC obhajoval posvätnosť života a premenu Ameriky na "jeden národ pod Bohom

25
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Bývalý biskup z Texasu varuje: Amerika musí byť "jeden národ pod Bohom"
  • Strickland zdôrazňuje potrebu pokory a posvätnosti života
  • Kritizuje ateistický prístup v politike a podporuje reformu k Bohu
  • Odsudzuje potraty, IVF a vyzýva k pravej pro-life etike

Joseph Strickland, obľúbený bývalý biskup z Tyleru v Texase, predniesol v piatok na výročnej konferencii Konzervatívnej politickej akcie v Marylande silné slová o potrebe pokory, posvätnosti života a cieli reformovať Ameriku na “jeden národ pod Bohom”.

Prejav na CPAC’Ronald Reagan Dinner začal Strickland myšlienkou, že Spojené štáty sa musia reformovať k ideálu byť “jedným národom pod Bohom.”

“Musíme sa naozaj modliť a premýšľať o tom, čo to znamená, a vrátiť sa k týmto hodnotám,”vyzval Strickland. “Pretože príliš veľa ľudí, najmä v politickom svete, podporuje ateistický prístup k vedeniu tohto národa. To nikdy nevydrží. To nikdy nebude prosperovať.”

Strickland zdôraznil poslucháčom, že prvým krokom k návratu Ameriky na jej správne miesto pod Bohom je “pokora.”

“Pokora,” začal biskup. “Zamyslite sa nad naším národom, našou dobou, našou kultúrou … pokora nie je populárna, (ale) pokora je veľkosť Ježiša Krista.”

Strickland spomenul, že Kristus, hoci bol úplne Bohom, bol taký dokonale pokorný, že sa rozhodol stať človekom, počnúc tým najmenším ľudským životom, embryom v lone Panny Márie.

“Musíme na to pamätať,” zdôraznil a povzbudil všetkých, aby vždy hľadali Božie”milosrdenstvo.

Strickland potom rozprával o tom, ako by sa chcel podeliť s listom, ktorý napísal jeho priateľ a v ktorom ho vyzval a “nás všetkých.”Začiatok tohto listu Strickland prečítal:

Tí z vás, ktorí ste sa tu dnes zišli, ste skupina ľudí, ktorí chápu význam tradície, posvätnosť života a dôležitosť toho, aby sme zostali ‘na správnej ceste.’V našej krajine je však veľa ľudí, ktorí by vás mohli označiť za netolerantných, a zároveň lamentovať, že krajinu nemožno’posunúť tam, kam potrebuje, kvôli ‘týmto ľuďom.

Strickland vysvetlil, že list jeho priateľa’obsahoval citát zosnulého amerického arcibiskupa Fultona Sheena, ktorý sa dnes zdá ešte pikantnejší ako v čase, keď bol prednesený pred viac ako piatimi desaťročiami. Strickland citoval Sheena a povedal:

Amerika vraj trpí neznášanlivosťou — nie je to tak. Trpí toleranciou. Toleranciou voči dobru a zlu, pravde a omylu, cnosti a zlu, Kristovi a chaosu. Naša krajina nie je ani zďaleka tak preplnená fanatikmi, ako skôr ľuďmi so širokým rozhľadom.

“Chcem k tomu osobne dodať,” nasledoval Strickland. “Som tu dnes na tejto večeri ako svedok pravdy … svedok Kristovej’pravdy. A som vďačný za tých z vás, ktorí tu dnes sedíte a ktorí ste tiež svedkami pravdy.”

“Ale dovoľte mi povedať tu jedno varovné slovo,” upozornil Strickland. “Keď sa predstavíte ako obhajca pravdy, je ľahké potľapkať sa po pleci a mať pocit, – že sme’prišli. A je ľahké myslieť si, že je v poriadku, ak sa uskromníte alebo budete len trochu nečestní alebo budete nespravodlivo útočiť na ľudí, ak to podporí váš cieľ. Dávajte si však pozor a pamätajte, čo Pán svojho času povedal vodcom, elite: ’Vy, húfy zmijí, ako môže byť vaša reč dobrá, keď ste zlí? Veď slová vychádzajú z toho, čo napĺňa srdce." ”

“Preto, keď ideme vpred a bojujeme tento boj …, musíme si dávať pozor, aby sme nezaujali postoj, že Pán prehliadne naše previnenia, pretože, koniec koncov, pozrite sa, čo dosahujeme. Musíme pochopiť, že ak niečo, tak to, že sa na nás bude vzťahovať vyšší štandard správania, pretože – komu je veľa dané, od toho sa veľa vyžaduje.”

Strickland, zdôrazňujúc nevyhnutnosť zbaviť Ameriku jej hriechov, potom citoval Matku Terezu a jej kritiku Ameriky:

Amerika odo mňa nepotrebuje žiadne slová, aby videla, ako vaše rozhodnutie vo veci Roe v. Wade zdeformovalo veľký národ. Takzvané právo na potrat postavilo matky proti ich deťom a ženy proti mužom. Zasialo násilie a nezhody do srdca najintímnejších ľudských vzťahov. Zhoršilo znevažovanie úlohy otca v spoločnosti, ktorá je čoraz viac bez otcov. Najväčší dar, dieťa, je vykreslený ako konkurent, rušivý element a nepríjemnosť. Nominálne priznáva matkám neobmedzenú vládu nad nezávislým životom ich fyzicky závislých synov a dcér. A tým, že udelila túto nezmyselnú moc, vystavila mnohé ženy nespravodlivým a sebeckým požiadavkám zo strany ich manželov alebo iných sexuálnych partnerov. Ľudské práva nie sú výsadou, ktorú udeľuje vláda. Sú právom každej ľudskej bytosti na základe jej ľudskosti. Právo na život nezávisí a nesmie byť vyhlásené za závislé od potešenia niekoho iného, dokonca ani od rodiča alebo panovníka.

Strickland k slovám Matky Terezy’dodal:

Keď Najvyšší súd zrušil rozsudok Roe v. Wade, bol to nádherný deň, ale ešte sme ďaleko od toho, aby sme vykorenili zabíjanie našich detí. Nemýľte sa, každý z nás má stále na rukách krv detí, pretože vždy môžeme urobiť viac, aby boli potraty nielen nezákonné, ale aj nemysliteľné.

Strickland potom prešiel k ešte aktuálnejšiemu problému, a to k oplodneniu in vitro (IVF). Strickland ohlásil odsúdenie tejto praxe zo strany Katolíckej cirkvi’a načrtol, prečo je odpor voči tejto procedúre neoddeliteľnou súčasťou etiky pro-life.

Vyzval prítomných, aby sa dobre orientovali vo všetkých otázkach, ktoré sú proti životu, vrátane IVF, ktoré podobne ako potraty prináša koniec života umelým vytváraním a ničením ľudských embryí.

Strickland vyzval prítomných, aby pomohli “viesť” politických lídrov k pravej pro-life etike, pričom pochválil nedávne rozhodnutie súdu v Alabame, ktorý uznal dôstojnosť ľudských bytostí v ich embryonálnej podobe.

Strickland potom čítal z Druhej kroniky a vyzval prítomných, aby skutočne počúvali slová Písma:

Ak sa môj ľud, ktorý nesie moje meno, pokorí, bude sa modliť a hľadať moju prítomnosť a odvráti sa od svojich zlých ciest, vtedy ho vypočujem z neba a odpustím mu hriechy a obnovím jeho krajinu …

Ale ak sa odvrátia a opustia moje zákony a prikázania, ktoré som im stanovil, a pôjdu slúžiť iným bohom a uctievať ich, vtedy ich vykorením z krajiny, ktorú som im dal.

V záverečných poznámkach sa Strickland obrátil na slová svätého Ignáca:

Pravda vždy končí víťazstvom, nie je nenapadnuteľná, ale neporaziteľná.

Poslucháčov vyzval, aby nikdy “nerobili kompromisy s pravdou,” a varoval, že aj malý kompromis môže “zničiť.”

“Nerobte kompromisy! Postavte sa za pravdu a dôverujte jej sile.”