Frances-Hui-810x500.jpg

Navrhovaný hongkonský zákon by mohol odrezať katolíkov na ostrove od Vatikánu

18
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Nový zákon v Hongkongu ohrozuje náboženské skupiny, varuje katolícky aktivista.
  • Článok 23 by mohol zakázať komunikáciu katolíckej cirkvi s Vatikánom.
  • Čínsky zákon o národnej bezpečnosti už potláča disent v Hongkongu.
  • Kardinál Chow spolupracuje s ČKS na sinifikácii cirkvi, varuje aktivista za slobodu.

 Navrhovaný zákon v Hongkongu by bol “veľkou hrozbou” pre náboženské skupiny a potenciálne by zakázal katolíckej cirkvi na ostrove udržiavať kontakty s Vatikánom, varoval hongkonský katolícky aktivista za slobodu.

Článok 23 “sa snaží vyplniť medzeru vytvorenú na základe zákona o národnej bezpečnosti,” povedal Frances Hui minulý týždeň pre Hudson Institute. 

“Zameriava sa na zahraničné organizácie prostredníctvom aktivít v Hongkongu,”povedala. “Dotkne sa mnohých malých a stredne veľkých cirkevných skupín, katolíckej cirkvi a zahraničných misionárov.”

Hongkong sa dostal pod prísne podmienky čínskeho”zákona o národnej bezpečnosti (NSL) v júni 2020, keď Peking zaviedol tento zákon na ostrove s cieľom potlačiť disent proti ČKS. Na základe toho istého NSL je katolícky novinár a aktivista za slobodu Jimmy Lai v súčasnosti stíhaný.

drakonická legislatíva by sa rozšírila v rámci pôsobnosti prichádzajúceho článku 23, ktorý pridáva nové trestné činy k tým, ktoré už existujú na základe NSL. Štvortýždňové konzultačné obdobie pre článok 23 inicioval 30. januára hlavný výkonný riaditeľ Hongkongu John Lee – proces, ktorý Hui označil skôr za procedurálny než zmysluplný. 

“Nevieme, ako využijú tento zákon na to, aby išli proti náboženským skupinám, ale keby bol tento zákon prijatý a zavedený v Hongkongu, znamenalo by to veľkú hrozbu pre náboženské skupiny v Hongkongu: sú predmetom právneho stíhania,”varoval Hui. 

Podľa Leeho si úrady “nemôžu’dovoliť čakať” na zavedenie článku 23, pretože “niektoré z ‘nezávislého Hongkongu’ myšlienok sú stále zakorenené v mysliach niektorých ľudí’a niektorí zahraniční agenti môžu byť stále aktívni v Hongkongu.”

Hongkong bude odrezaný od Ríma?

Hui, odvolávajúc sa konkrétne na Katolícku cirkev v Hongkongu, uviedol, že katolícke úrady “v Hongkongu možno budú musieť zastaviť komunikáciu s Vatikánom, pretože je to’cudzí štát.”S takýmto zákazom komunikácie by potom ČKS mohla pokročiť v anexii nielen Hongkongu, ale aj tamojšej Katolíckej cirkvi a prinútiť katolíkov, aby sa pripojili k štátnej cirkvi schválenej ČKS – Čínskemu katolíckemu vlasteneckému združeniu (CPA).

“Takže potom sa urobí prípad pripojenia sa k CPA: nemajú’priamu komunikáciu s Vatikánom,” poznamenal Hui.

CPA, ktorá neuznáva autoritu Vatikánu, je čínskymi predstaviteľmi účinne využívaná ako prostriedok na uskutočnenie sinifikácie náboženstva, pričom zabezpečuje dodržiavanie a presadzovanie ideálov ČKS prostredníctvom manipulácie cirkvi.

Čítajte: Pápež František’ dohoda s komunistickou Čínou viedla k väčšiemu prenasledovaniu katolíkov

Ako poznamenal Hui, “celý tento proces sinizácie náboženstva má za cieľ premeniť náboženstvo na ich verziu, verziu náboženstva ČKS’ktorá by im bola užitočná na kontrolu náboženstiev a ovládanie mysle ľudí’.”

Hui – koordinátorka politiky a propagácie v D.C. pre Výbor pre slobodu v Nadácii Hongkong (CFHK) – je prvou hongkonskou aktivistkou, ktorá získala azyl v USA po tom, ako utiekla kvôli svojej bezpečnosti po svojej účasti na protestoch za slobodu v roku 2019. Orgány ČKS na ňu v súčasnosti vypísali odmenu vo výške 1 milión hongkonských dolárov v súlade s podmienkami NSL a ČKS na ňu zatkla členov jej rodiny ako prostriedok, ktorý sa na ňu zameriava.

Hui, ktorá pozná taktiku ČKS, naznačila, že “ak sa im nepáči, čo robíte, a zamerali sa na vás,” podľa podmienok článku 23 by orgány ČKS “mali k dispozícii zákon, ktorý môžu použiť na to, aby sa vám vyhrážali a uväznili vás.” 

“Toto je niečo, čomu by svet a americká vláda”mali venovať pozornosť a ozvať sa proti tomu,”vyzvala.

Katolícki lídri čoraz viac prepojení s Pekingom

Vzhľadom na stále rastúci dosah NSL Hui uviedla, že možno pozorovať “model využívania tohto zákona na potláčanie náboženskej slobody v Hongkongu.”

Uviedla rastúce nebezpečenstvo “autocenzúry”, ktorú praktizujú obyvatelia Hongkongu, vrátane pastorov vo svojich homíliách a učiteľov v školách, v obave z postihu za to, že sa nejakým spôsobom dostanú do rozporu s legislatívou.

Hui bol nedávno autorom správy o stave náboženstva v meste a rastúcom vplyve Komunistickej strany Číny (KS Číny), v ktorej potvrdil, že hongkonská diecéza v súčasnosti “spolupracuje s KS Číny na uplatňovaní jej kontroly nad prvkami Cirkvi v procese známom ako ‘sinifikácia.’” 

ČÍTAJTE: Katolícka diecéza Hongkong ‘spolupracuje s ČKS’ na uskutočňovaní ‘sinizácie’: správa  

Novo vytvorená Kardinál Stephen Chow, S.J., ktorý od roku 2021 vedie diecézu Hongkong, vyvoláva u pozorovateľov Číny obavy kvôli svojmu zmierlivému postoju voči ČKS. Zatiaľ čo jeden z jeho predchodcov, kardinál Joseph Zen, naďalej otvorene kritizuje tajnú dohodu Vatikánu’s Čínou, Chow sa takejto rétorike vyhýba a hovorí namiesto “dialógu.” 

EXKLUZÍVNE: Incoming Hong Kong cardinal highlights ‘dialogue’ between Vatican and Communist China  

Hui vo svojej správe tvrdí, že Chow aktívne pomáha ČKS presadzovať jej agendu: “Katolícka cirkev v Hongkongu aktívne potláča informácie o náboženskom prenasledovaní v Číne a oslabila svoje zameranie na obhajobu práv veriacich v Číne.”

Toto tvrdenie zopakovala pre Hudsonov inštitút, pričom poznamenala, že Chow’ výlety do Pekingu na návštevy s tamojšími cirkevnými predstaviteľmi ČKS a jeho pokyny hongkonským duchovným, že musia robiť to isté, boli dobrovoľné akcie.  

Kresťanskí predstavitelia, uviedla, “teraz dobrovoľne hovoria veľa vecí, ktoré nie sú potrebné,” a cesty duchovných do Pekingu neboli na základe pokynov z Vatikánu, ale boli spôsobené iniciatívou Chowa’

Čítajte: Šéf čínskej komunistickej vlád’nej cirkvi prijal pozvanie na návštevu hongkonskej diecézy

Odmietajúc možnosť, že Chow alebo Vatikán boli jednoducho “naivný”, pokiaľ ide o ciele ČKS, Hui poukázal na to, že v roku 2019 začali hongkonskí katolícki predstavitelia presúvať svoje archívy do zahraničia z obáv o bezpečnosť. 

Hui’vo svojej správe o náboženskej slobode v Hongkongu’je mimoriadne rozhodný vo svojich varovaniach pred postojom, ktorý voči ČKS uplatňuje kardinál Chow. Uviedla tiež obavy miestnych katolíkov z “styčného úradu”, ktorý chce Svätá stolica otvoriť v Číne, keďže hongkonskí duchovní sa obávajú, že takýto úrad bude použitý na to, aby ich prinútil zaregistrovať sa v ČKS.

Tento reportér kontaktoval Chowa 2. februára a požiadal ho o komentár k podrobnostiam uvedeným v Huiovej’správe. Položené otázky zostali nezodpovedané, hoci LifeSite vie, že e-mail bol bezpečne prijatý.