Funeral-810x500.png

EXKLUZÍVNE: Kardinál Dolan chváli kňaza, ktorý predsedal "trans" pohrebu v newyorskej katedrále

70
Kultúra smrti
V článku sa dočítate:
  • Kardinál Dolan označil kňaza za hrdinu po škandalóznom pohrebe transrodového aktivistu.
  • Fiducia Supplicans otvára dvere svätokrádežiam v kostoloch zo strany LGBT aktivistov.
  • Dougherty zastavil omšu a slúžil pohrebný obrad pre trans aktivistku, toleroval rúhanie.
  • Petícia požaduje exorcizmus v katedrále po oslabení postoja Cirkvi voči LGBT agende.

Kardinál Timothy Dolan z newyorskej arcidiecézy povedal katolíckej laičke, že otec Edward Dougherty, ktorý slúžil na škandalóznom pohrebnom obrade transrodového aktivistu a ateistu 15. februára v St. Patrika’s Cathedral, “je hrdina.”

LifeSite sa rozprával s Wendy Stone Longovou, ktorá sa obrátila na kardinála Dolana v sobotu 17. februára po jeho vigílnej omši vo farnosti Blessed Sacrament v New Rochelle v štáte New York. Longová pre LifeSiteNews povedala, že sa kardinála najprv spýtala, kedy sa v katedrále uskutoční omša zadosťučinenia za nedávny svätokrádežný pohreb.

Dolan sa naklonil k Longovej a pošepkal jej do ucha: “Vieš, myslím, že sa to’už stalo – urobili to v QT (ticho), aby to’nenarušili tí protestujúci.”

Keď Longová trvala na tom, že mnohí katolíci by sa radi zúčastnili na tejto omši zadosťučinenia vzhľadom na veľký škandál pohrebnej služby, Dolan jej povedal, že Dougherty “je hrdina”, pretože “zastavil (pohrebnú) omšu.” A keď Longová namietla, že ona sama sledovala celú omšu a že ju nezastavil, Dolan povedal: “Potom to pokračovalo bez neho,” a kardinál sa otočil a odišiel.

Čítajte: Stovky ďalších kňazov, vedcov žiadajú cirkevných predstaviteľov, aby požiadali pápeža Františka o stiahnutie Fiducia Supplicans

Dolan nevyužil svoju homíliu na sobotňajšej večernej vigílnej omši v New Rochelle na to, aby sa vyjadril k škandálu, ktorý sa odohral v jeho vlastnej katedrále niekoľko dní predtým, a odvtedy sa k tejto záležitosti verejne nevyjadril.

Dougherty slúžil pohrebný obrad 15. februára. Ako je možné počuť na videu z tejto udalosti, pred bohoslužbou mu bolo povedané, že pôvodne plánovaná pohrebná omša sa musí zmeniť na pohrebný obrad. “Pohrebný obrad, žiadna omša,” povedal Doughertymu duchovný, na čo on odpovedal: “OK, OK.” Toto rozhodnutie zrejme neurobil. O trans aktivistke Cecilii Gentiliovej (narodenej ako muž) neustále hovoril ako o “ona” a naznačil, že Gentiliová je na ceste do neba. Na začiatku bohoslužby pochválil účastníkov – z ktorých stovky boli transrodové osoby – tým, že konštatoval, “Okrem Veľkonočnej nedele naozaj nemáme’taký počet ľudí.”Zhromaždenie prepuklo v dlhotrvajúce búrlivé hulákanie a výkriky v reakcii na kňaza, ktorý sa vzápätí rozosmial.

Takisto toleroval nespočetné rúhanie a zosmiešňovanie katolíckej viery počas celej bohoslužby, počas ktorej bola zosmiešňovaná Matka Božia (nahradenie slov “Ave Maria” spevom “Ave Cecilia,” akoby bol Gentili svätý a porovnateľný s Pannou Máriou). S kňazom, ktorý sedel neďaleko, si jeden homosexuálny pár vymenil bozk na oltári. Keď “manžel” Gentili nazval zosnulú “anjelom,” Dougherty súhlasne zatlieskal. Ďalší rečník nazval Gentiliho “naším svätcom”, ktorý pracoval na tom, aby “sexuálne pracovníčky boli slobodné.”

V niektorých momentoch bohoslužby bolo počuť, ako sa Dougherty smeje na žartoch publika. Na hlavnom oltári svätého Patrika’sa počas spomienkových prejavov objímali a bozkávali transsexuáli. Jeden z priateľov prehlásil Gentiliho za “túto kurvu, túto veľkú kurvu” a “svätú Cecíliu” za obrovského výbuchu potlesku. Dav a organizátori pohrebného podujatia ho premenili na politické zhromaždenie doplnené o pokriky, pokriky a zámery “zdravotnej starostlivosti potvrdzujúcej rodovú príslušnosť.” Tento rúhavý chorál naplnil celú katedrálu, keď Gentiliovú’niesli k oltáru v sprievode Doughertyho, ktorý na záver vyhlásil: “Rozlúčime sa s našou sestrou Cecíliou.”Dodal: “Jedného dňa ju opäť radostne privítame.”

Čítajte: Kardinál Müller: Fiducia Supplicans ‘vedie ku kacírstvu,’ katolíci ju nemôžu akceptovať

Sakrálna udalosť v najvýznamnejšej katolíckej katedrále Spojených štátov vyvolala veľkú kritiku. Na LifeSiteNews vznikla petícia požadujúca, aby sa v katedrále vykonal exorcizmus, ktorá už získala viac ako 10 000 podpisov.

Skupina katolíckych vedcov a autorov (medzi nimi aj šéfredaktor LifeSiteNews John-Henry Westen) vyzvala biskupov vo svete, aby si uvedomili súvislosť medzi touto plánovanou provokáciou v New Yorku a oslabením postoja Cirkvi voči LGBT agende pod vedením pápeža Františka, najmä vo svetle jeho schválenia požehnania pre homosexuálne páry. Ak tento nový krok zostane bez zábran, podobné provokácie sa čoskoro s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočnia v mnohých farnostiach na svete.

Dolan si za túto reakciu na Longa pravdepodobne vyslúži aj ďalšiu kritiku. “Kardinál Dolan sa skrýva, nepreberá zodpovednosť za tento škandál,”povedala pre LifeSite obhajkyňa detí Elizabeth Yoreová. “Verejný škandál, ktorý sa odohral v katolíckej katedrále, si vyžaduje verejný akt nápravy, verejnú omšu zadosťučinenia, nie súkromnú omšu v utajení. Dolan sa viac bojí protestu transsexuálov ako škandálu, ktorý v Cirkvi spôsobil.”

LifeSiteNews oslovil kardinála Dolana so žiadosťou o komentár. Jeho odpoveď bude aktualizovaná.