IMG_1785-810x500.jpg

Montrealská arcidiecéza žaluje Quebec za pokus prinútiť katolícky hospic k eutanázii

16
Kultúra života
V článku sa dočítate:
  • Quebecký zákon núti katolícke hospice k asistovanej samovražde, čo je protiústavné.
  • Arcidiecéza Montreal žaluje vládu Quebecu za nútenie k vraždám chorých a starých ľudí.
  • Katolícky domov paliatívnej starostlivosti žiada zrušenie zákona ako protiústavného.
  • Koalícia Quebec Life chváli krok arcibiskupa ako povzbudivý a prekvapujúci.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Arcidiecéza Montreal žaluje vládu Quebecu za zákon prijatý v roku 2023, ktorý by nútil katolícke hospice vykonávať asistovanú samovraždu, čo je v rozpore s piatym prikázaním a katolíckym učením. 

Srdcom právnej námietky je prevádzka domova paliatívnej starostlivosti v Montreale, Domu ošetrovateľskej starostlivosti svätého Rafaela’s, bývalej farnosti arcidiecézy, ktorý bol otvorený v roku 2019 a v súčasnosti ponúka 12 lôžok a dennú bezplatnú starostlivosť. Objekt je vo vlastníctve arcidiecézy a prenajíma sa za 1 USD/rok na základe 100-ročnej nájomnej zmluvy s výslovnou podmienkou, že St Raphael’s poskytuje paliatívnu starostlivosť bez toho, aby sa niekedy dopustil eutanázie. 

V tom čase quebecký zákon umožňoval hospicom zdržať sa ponúkania asistovanej samovraždy, nazývanej eufemisticky “lekárska pomoc pri umieraní” (MAID), vo vlastných priestoroch. Dňa 7. júna 2023 však bola prijatá novela “zákona rešpektujúceho starostlivosť o osoby na konci života”, podľa ktorej hospice musia na požiadanie vykonávať asistovanú samovraždu. Tento zákon, LQ 2023, c.15, neobsahoval žiadnu klauzulu o výnimke z náboženského vyznania alebo výhrady vo svedomí a nadobudol účinnosť 7. decembra 2023. 

ČÍTAJTE: Rýchle rozširovanie kanadského’režimu eutanázie by malo byť varovaním pre svet

Odmietajúc buď dodržiavať zákon, ktorý vyžaduje, aby sa katolícky hospic podieľal na vraždách chorých a starých ľudí, alebo zatvoriť veľmi potrebný katolícky domov paliatívnej starostlivosti, arcibiskup Christian Lépine z Montrealu podal 5. februára žalobu na quebeckú vládu, v ktorej žiada Najvyšší súd, aby pozastavil vykonávanie novely a zrušil ju ako protiústavnú. 

Koalícia Quebec Life pochválila rázny krok ako “správu, ktorá je rovnako prekvapujúca ako povzbudivá.” 

V vyhlásenie k tejto problematike arcibiskup uviedol: “Dôsledkom nového zákona je, že na našom území budú páchané činy, ktoré považujeme za morálne neprijateľné. Štát sa tak de facto zmocňuje zámeru zakladateľov a darcov a poslania bývalého kostola, ktorý milostivo dávame k dispozícii spoločenskej organizácii.” 

V skratke, to, o čo odvolanie žiada, nie je nič viac a nič menej ako umožniť hospicom a zdravotníckym pracovníkom “odmietnuť poskytovanie lekárskej pomoci pri umieraní na základe osobného presvedčenia a (odmietnuť) z rovnakého dôvodu podieľať sa na jej poskytovaní.” 

Myslíme si, že nútiť všetky hospice poskytovať “lekársku pomoc pri umieraní” týmto spôsobom bez ohľadu na ich poslanie a hodnoty a hodnoty komunity, ktorá ich podporuje, je porušením zákona. Nový zákon výrazne narúša uplatňovanie práva na slobodu náboženského vyznania a svedomia, ako aj práva na pokojné užívanie a voľné nakladanie s vlastníctvom, ktoré sú zaručené Kanadskou chartou a Quebeckou chartou.   

Hospice – ktoré sú komunitnými organizáciami, nie verejnými inštitúciami – by mali mať možnosť definovať svoje vlastné poslanie a služby, ktoré sú pripravené ponúkať, ako to bolo donedávna. 

Čítajte: Kresťanská organizácia žaluje Quebec za zrušenie podujatia kvôli pro-life presvedčeniu

Potvrdzujúc katolícke učenie o posvätnosti života chorých a starých ľudí a odsudzujúc MAID ako morálne neprijateľný, arcibiskup Lépine vyhlásil: “Podľa katolíckej viery je ľudský život posvätný a nedotknuteľný dar, od počatia až po prirodzenú smrť. ” 

Paliatívna starostlivosť sprevádza ľudí a ich blízkych v procese ukončenia života a zároveň neodďaľuje ani neurýchľuje smrť. Naopak, postup, ktorý zákon označuje ako lekársku pomoc pri umieraní (MAID), spôsobuje predčasnú smrť. Z tohto dôvodu ho Cirkev považuje za akt eutanázie, ktorý nie je morálne prijateľnou odpoveďou na utrpenie a strach ľudí na konci života. 

V podobnom kroku proti katolíckej paliatívnej starostlivosti vláda Britskej Kolumbie vyvlastnila pozemok z farnosti sv. Paul’s Catholic Hospital vo Vancouveri a na pozemku vedľa nemocnice buduje centrum eutanázie, pretože odmietla podávať asistovanú samovraždu v súlade s katolíckym učením.  

Komentujúc situáciu, ktorej čelia katolícke hospice a zdravotnícke zariadenia, Alex Schadenberg, výkonný riaditeľ Koalícia na prevenciu eutanázie, začiatkom tohto mesiaca uviedol, že “Lobby eutanázie je odhodlaná zlikvidovať odpor voči eutanázii a asistovanej samovražde a odstrániť všetky ‘bezpečné miesta’, ktoré neposkytujú eutanáziu, teda’nezabíjajú svojich pacientov.” 

RELEVANTNÉ 

Kanada’top pro-life-group urges Trudeau gov’t to drop euthanasia expansion completely  

Ako dobre financovaná eutanazijná loby presadzuje asistovanú samovraždu v Kanade  

Oficiálne údaje ukazujú, že počet úmrtí na eutanáziu v Kanade v roku 2023 výrazne stúpol  

Konzervatívny poslanec varuje Kanadu, aby zastavila ‘nesprávne’ a ‘nebezpečné’ rozširovanie eutanázie pre duševne chorých  

Kanada’s euthanasia laws alter homicide-laws to allow ‘agents of the state to kill’: pro-life hospice leader

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy