Francesco-Coccopalmerio-e1708361369617-810x500.jpg

Vatikánsky kardinál na "historickom" spoločnom podujatí vyzval na "trvalý" dialóg medzi katolíkmi a slobodomurármi

39
Neutral
V článku sa dočítate:
  • Vatikánsky kardinál podporuje diskusie slobodomurárov, ignoruje zákaz katolíckej cirkvi.
  • Kardinál Coccopalmerio chce lepšie porozumenie medzi katolíkmi a slobodomurármi.
  • Katolícka cirkev zakazuje vstup do slobodomurárskych organizácií, exkomunikácia hrozí.
  • Biskup kritizuje novembrový dokument Vatikánu, podporuje dialóg slobodomurárov.

Skandálom poznačený vatikánsky kardinál Francesco Coccopalmerio vyzval minulý týždeň na spoločnej konferencii katolíkov a slobodomurárov k trvalým diskusiám medzi nimi.

Kardinál’prejav, ktorého časti priniesol denník Il Messagero, predniesol počas stretnutia zorganizovaného v Miláne, na ktorom sa k Coccopalmeriovi a milánskemu arcibiskupovi Mariovi Delpinimu pripojil aj šéf poprednej talianskej slobodomurárskej lóže Grand Orient Grand Master Stefano Bisi.

Čítajte: Kardinál známy z vatikánskych orgií sa zúčastňuje na ‘historickom’ stretnutí s talianskymi slobodomurármi  

“Z toho, čo som mohol pochopiť, ale som v tejto veci malý odborník, si myslím, že dochádza k vývoju vo vzájomnom porozumení” vzťahov medzi katolíkmi a slobodomurármi, uviedol Coccopalmerio 16. marca. “Pred päťdesiatimi rokmi bolo menej porozumenia, ale veci sa pohli dopredu a dúfam, že tieto stretnutia sa nezastavia“na tomto mieste. Kladiem si otázku, či by sme nemohli uvažovať o stálom stole, dokonca aj na úrovni úradov, aby sme sa mohli lepšie konfrontovať.”

Podujatie, ktoré zorganizovala Sociálno-náboženská výskumná a informačná skupina (GRIS) a ktoré Bisi označil za “historické”, bolo pre médiá uzavreté, údajne podmienkou, ktorú dal arcibiskup Delpini organizátorom, aby súhlasili s jeho účasťou. 

Katolícka cirkev dôsledne a dôrazne zakazuje katolíkom vstupovať do slobodomurárskych organizácií, čo v posledných týždňoch znovu potvrdil Vatikán. Pápež Klement XII’v roku 1739 vydal pápežskú bulu, In Eminenti, posúdil slobodomurárstvo ako takú vážnu vec a členstvo v ňom ako také nebezpečné, že uložil automatickú exkomunikáciu, latae sententiae každému katolíkovi, ktorý vstúpil do slobodomurárstva.

Takéto učenie zostalo nemenné a bolo predmetom prednášky ďalšieho účastníka konferencie’. Páter Zbigniew Suchecki, profesor na Pápežskej teologickej fakulte svätého Bonaventúra a odborník na slobodomurárstvo, zdôraznil učenie Cirkvi’a odsúdenie členstva v slobodomurárstve.

Suchecki je známy tým, že neustále upozorňuje na nezlučiteľnosť katolicizmu so slobodomurárstvom. S odvolaním sa na podrobnosti poskytnuté účastníkmi však La Nuova Bussola Quotidiana informoval, že hoci Suckecki predniesol “učenú správu o Cirkvi’o výrokoch proti slobodomurárstvu”, bol “trochu odstrčený” biskupom Antoniom Staglianom, predsedom Pápežskej teologickej akadémie vo Vatikáne’ a jedným z účastníkov.

Suchecki pre LifeSiteNews povedal, že podľa neho bolo počas podujatia venované príliš veľa času slobodomurárom, a dodal, že –v reakcii na LifeSite zdôrazňujúce Busiho’tvrdenie, že Cirkev len zle pochopila slobodomurárov –stanovisko Cirkvi zostáva nezmenené.

Podľa La Nuova Bussola Quotidiana biskup Stagliano “predniesol dlhý prejav-show, v ktorom rozobral doktrinálny prístup katolíckej strany a v podstate sa priklonil k požiadavkám exponentov slobodomurárstva.”

Stagliano mal vyložiť dôvody “nezmieriteľnosti medzi Katolíckou cirkvou a slobodomurármi,” ale La Nuova Bussola Quotidiana informovala, že v skutočnosti kritizoval novembrový dokument Vatikánu, ktorý potvrdil učenie Cirkvi, zakazujúce katolíkom vstupovať do slobodomurárskych organizácií.

Biskup, informovali La Nuova Bussola Quotidiana’zdroje z podujatia, “počas pobytu v miestnosti preukázal veľkú známosť s viacerými exponentmi slobodomurárstva”

Medzičasom veľmajster Bisi’s prednáška s názvom “Slobodomurárstvo medzi Ratzingerom a Bergogliom,” rozprávala o tom, že za veľkú časť svojho formovania vďačí vplyvu Katolíckej cirkvi. Bisi však kritizoval aj pápeža Františka za to, že nie je otvorenejší voči slobodomurárom. 

ČÍTAJ: Abp. Viganò: ‘Fratelli tutti’ znamená akceptovanie všetkého…okrem toho, že je katolík

Tvrdil, že František’ neslávne známy výrok z roku 2013 o homosexuáloch, “kto som ja, aby som súdil,” mal byť aplikovaný aj na slobodomurárov: 

Pápež František vyslovil známy výrok “kto som ja, aby som súdil?” na začiatku svojho pontifikátu na adresu homosexuálov, potom otvoril dvere rozvedeným, ale zabudol, že medzi murármi je tiež veľa katolíkov, ktorí nemôžu prijímať sväté prijímanie, a keď prišlo na udelenie poverovacích listín veľvyslancovi slobodomurárov, povedal “nie.”

Bisi potvrdil, že Katolícka cirkev bráni slobodomurárom” v pokusoch o “dialóg” alebo “zmierenie,” a vyjadril túžbu po dôvernej spolupráci medzi Cirkvou a lóžou. 

“Mojím želaním – ktoré je zároveň nádejou – je, aby sa jedného dňa pápež a veľmajster mohli stretnúť a spoločne, na slnečnom svetle, urobiť kus cesty. Mám chuť povedať vo svetle Veľkého architekta vesmíru,”uzavrel. 

V roku 1981 Kongregácia pre náuku viery’Deklarácia týkajúca sa postavenia katolíkov, ktorí sa stanú slobodomurármi, Vatikán na obnovené otázky odpovedal potvrdením predchádzajúceho učenia o tomto zákaze s tým, že exkomunikácia a všetky tresty zostávajú v platnosti pre katolíkov, ktorí sa chcú stať slobodomurármi. 

Nasledujúce texty o niekoľko rokov neskôr  Deklarácia o slobodomurárskych združeniach a Nesúlad kresťanskej viery a slobodomurárstva –zopakovali postoj Cirkvi’a konštatovali “nesúlad medzi princípmi slobodomurárstva a katolíckej viery.”

Pred vydaním novembrového textu potvrdzujúceho katolícku náuku o slobodomurárstve sa pápežovi Františkovi dostalo od slobodomurárov pochvaly za jeho postoj k “bratstvu” –, ktorý bol jednou z tém zdôraznených v článku kardinála Gianfranca Ravasiho z roku 2016 ako oblasť vzájomnej diskusie medzi katolíkmi a slobodomurármi.

Ak arcibiskup z Chieti-Vasto vo februári 2023 načrtol katolícky zákaz vstupu k slobodomurárom, miestna slobodomurárska lóža citovala pápeža Františka’ Fratelli Tutti a uviedla, že sa obráti na pápeža so žiadosťou o podporu.

Čítajte: Zednári apelujú na pápeža o podporu po tom, čo biskup zopakoval odsúdenie Cirkvi 

Fratelli Tutti propaguje “univerzálne bratstvo” a tiež sa odvoláva na Františkov’ kontroverzný dokument z Abú Zabí z roku 2019 o ľudskom bratstve, pričom oba texty sú v katolíckych kruhoch široko kritizované. Výrazne sa ozval aj nemecký kňaz, ktorý popisuje Fratelli Tutti  ako prepletený s “masonskou” ideológiou. František’presadzoval, aby boli náboženstvá na rovnakej úrovni, ako poznamenal páter Frank Unterhalt, bol kľúčovým prvkom slobodomurárskych cieľov.

Zaiste, po Fratelliho Tutti’s publikácii, bolo privítala slobodomurárska lóža Španielska, ktorá uviedla, že ide o “najnovšiu encykliku”pápeža Františka, v ktorej “prijíma univerzálne bratstvo, veľký princíp moderného slobodomurárstva.”

“Posledná encyklika pápeža Františka” ukazuje, ako ďaleko je súčasná Katolícka cirkev od svojich niekdajších postojov,” píše lóža písala.